Конгресом против антисемитизма

За  „Печат“  из Будимпеште ВЛАСТИМИР ВУЈИЋ

Светски јеврејски конгрес је за одржавање своје 14. генералне скупштине изабрао Будимпешту, како би указао на све већу бројност десничарских група и нагли пораст антисемитизма у Мађарској

Говор мржње у Мађарској (и то не само политички) постао је свакодневица. Исти гласови који су се чули 30-их и 40-их, са идентичним реченицама које су изговарали фашисти између два светска рата – у последње две године у Будимпешти, од другог доласка десно-конзервативног „Фидеса“ и Виктора Орбана на власт, све су гласнији и јачи.

РАЗМЕРЕ НЕТРПЕЉИВОСТИ Да су се размере дискриминације и расизма према мањинама и странцима, као и антисемитизма према Јеврејима, драматично повећале у 2012. години (у поређењу са 2010) показало је и најновије истраживање Лиге за борбу против клевете. Том приликом утврђено је да би мање од једне трећине Мађара дозволило да њихова деца имају ромско дете за пријатеља, 22 одсто да им брачни друг(арица) буде припадник неке од мањина, а тек нешто више од осмине испитаних да може бити и – странац. Анкетом је утврђено да чак 62 одсто испитаних Мађара сматра да Јевреји „превише говоре о холокаусту“, док њих 78 одсто тврди да Јевреји имају превише моћи у свету пословања!
Додајмо томе и све чешће нападе на Јевреје; 30. априла у Будимпешти је претучен председник јеврејског удружења „Раул Валенберг“ Ференц Орос, недавно је порушено преко стотину споменика на јеврејским гробљима у Капошвару и Марсали, посланик нацистичког „Јобика“ Мартон Ђенђеши је у децембру, са говорнице мађарског парламента, затражио састављање „јеврејске листе“ са евиденцијом колико у Мађарској има људи јеврејског порекла са мађарским и израелским држављанством (нарочито у мађарској влади) ради заштите националне безбедности, потпредседник „Јобика“ Еледа Новака изјавила је да „Израел има више посланика у мађарском парламенту него у Кнесету“… Из Брисела, који је и сам урадио паралелни годишњи мониторинг, стигла је вест да је Мађарска – „најантисемитскија“ држава у Европи! Немачки социјалдемократа Мартин Шулц, председник Европског парламента, врло оштрим тоном упозорио је Будимпешту да је направила „незабележени преседан у историји Европске уније, створеној управо да би искоренила дискриминацију, расизам и антисемитизам, а не да би их поново оживела“!
И одмах потом – из Јерусалима је стигла вест да је Светски јеврејски конгрес за одржавање своје 14. генералне скупштине (одржава се сваке четврте године) овај пут изабрао Будимпешту, како би указао на све већу бројност десничарских група и нагли пораст антисемитизма у Мађарској (али и Европи), образложивши да то још чини и због пијетета према 550.000 мађарских Јевреја убијених током холокауста у Другом светском рату (за време владавине фашистичког регента и Хитлеровог савезника Миклоша Хортија), као и солидарности са преко 100.000 Јевреја који данас живе у Мађарској. То је, иначе, највећа јеврејска заједница у Источној Европи, која у тој држави, иако после Рома и Немаца најбројнија, ни дан-данас нема службени статус народности.
Због одржавања конференције јеврејских лидера из целог света Будимпешта је била под четвородневним режимом изузетних безбедносних мера (незабележеним до сада). Живот читавих главноградских квартова преусмераван је на алтернативне правце. Паркинзи, саобраћај и улице око хотела „Интерконтинентал“ од 4. до 8. маја биле су потпуно затворене. Чак су из предострожности уклоњене и све канте за смеће после недавног напада у Бостону, у САД-у, где су бомбе биле сакривене управо у њима…

[restrictedarea]

 

ОРБАНОВ СКАНДАЛ Пред 500 делегата конференције Јевреја из 70 држава света (којој су присуствовали и израелски министар енергетике Шалом Силван, Петер Фелдмајер, председник Асоцијације јеврејских заједница у Мађарској, и Гвидо Вестервеле, немачки министар спољних послова), говорио је и мађарски премијер Виктор Орбан. С иронијом, равном скандалу, Орбан је почео већ у самом уводу излагања. „Не кажем – зашто сте изабрали Будимпешту, него – ако сте се за њу већ одлучили, решени да будете наши гости, ред је да нам, као добрим домаћинима, саопштите и своје разлоге“, рекао је Орбан саркастично, додајући да нови Устав Мађарске од 1. јануара 2012. године пружа потпуну сигурност и безбедност свим мањинама које на овој територији са Мађарима живе, па тако и Јеврејима, и да је његова влада објавила „нулту толеранцију“ за антисемитизам, истовремено ниједном речју не помињући фашистичке акције „Јобика“.
То је, уместо Орбана, учинио председник Светског јеврејског конгреса Роналд Лаудер (у Будимпешти изабран за још један четворогодишњи мандат на тој функцији). „Добар имиџ који је Мађарска у последњих неколико година изгубила нису срушили инострани медији, већ домаћи екстремисти! Будимпешта је (као и Атина), могла донети и примењивати законе (које прати строга казнена политика) против расизма и антисемитизма, па до њиховог неконтролисаног бујања не би дошло. Она је, међутим, урадила обратно. Стално је покушавала да рехабилитује нацистичке злочинце, припаднике своје нације, и тиме изазивала контраефекат. Није довољно само рећи да је антисемитизам неприхватљив и недопустив, требало би се против њега борити. Јевреји су током своје претешке историје научили да се дела чују далеко гласније од добронамерно изговорених речи. Јеврејска заједница у Мађарској тек очекује чујност Орбанових дела!“, нагласио је Лаудер, констатујући (што је и један од закључака Завршног документа), да се источноевропски антисемитизам разликује од западноевропског. Има друге корене. Док се на европском Западу он приписује радикалном исламизму, у Источној Европи је производ – популизма!
Виктор Орбан намерно не жели да сузбије ултрадесничарску активност „Јобика“, не само због могућности преузимања његових бирача, већ и због врло изгледне постизборне коалиције 2014. године управо с том профашистичком странком! Рејтинг популарности мађарског премијера се преполовио, по анкетама његов „Фидес“ неће успети да обезбеди ни просту већину на следећим изборима, тиме ни да формира владу да би наставио с применом антидемократских и антиевропских закона које је сам донео док је у претходном мандату имао двотрећинску већину. Пошто нико са њима неће у политичко партнерство, једина преостала конзервативна странка у државном парламенту им је – „Јобик“, чији ће услов свих коалиционих услова са „Фидесом“ бити да управо Мартон Ђенђеши буде министар спољних послова Мађарске, на шта ће Орбан, зарад задржавања премијерског места и наставка „реформске“ владавине – оберучке пристати.
Требало би истаћи и да су поруке Мађарској из Завршног документа, по речима председника Европског јеврејског конгреса Сержа Цвегенбаума, врло јасне. Будимпешта под хитно мора да промени неколико ствари. Прва и најважнија је та, да је најефикаснији начин борбе против антисемитизма – имати ефикасне законе. У земљама у којима је на снази владавина права, не могу да се толеришу покрети са слоганима из времена фашизма, нити политичке организације и појединци могу да се изражавају на отворено антисемитски и ксенофобни начин. „Врло строгим законима недавно усвојеним у Грчкој, тамошња влада је забранила антисемитске демонстрације упозоривши и посланике екстремне деснице да могу изгубити парламентарни имунитет и бити изведени пред суд. Говори у стилу неонациста (зависно од тежине изречених речи) Атина ће убудуће санкционисати и новчано и затворски. У првом случају од 1.500 до 20.000 евра, а другом – затворским казнама од три месеца до шест година! Ту врсту закона експлицитно очекујемо и од Мађарске“, закључио је Серж Цвегенбаум.

Демонстрације и поруке

Први дан рада Светског конгреса Јевреја обележио је жестоки протест екстремне деснице у метрополи и најава тужбе „Јобика“ против Виктора Орбана, који је дозволом да се Конгрес одржи у Будимпешти, по њима, злоупотребио службени положај! Око хиљаду „јобиковаца“, који су упркос покушајима да се митинг забрани због његове антисемитске природе имали судско одобрење за скуп, председник Габор Вона ословио је са „антибољшевиста – антициониста“. Одмах на почетку поручио је да „жидовске инвестиционе освајаче, који су унапред скованом завером планирали да купе целу Мађарску, укључујући и њене предтријанонске територије, што је недавно у медијима јавно похвалио и подржао израелски председник Шимон Перес, да би када дође време у тај простор преселили Израел, најоштрије упозоравам – идите у неку другу земљу у свету, јер Мађарска није на продају!“
Мартон Ђенђеши, посланик у државном парламенту и члан опозиционог „Јобика“ (трећег по снази са 43 од 386 посланика, и по најновијем истраживању најпопуларније партије у Мађарској код становништва животне доби између 18 и 32 године!), присутнима је рекао да је Мађарска постала жртва ционизма, изабрана колонија, док је староседеоцима до њиховог коначног нестанка – намењена улога статисте. Од мађарских Јевреја безусловно је затражио да се с највећим кајањем извини Мађарима „због почињених мађарских убистава јеврејским посредством“ за време владавине СССР и Ракошијевог система! Дозволу да се четвородневни Светски јеврејски конгрес одржи у Будимпешти сматра кривичним делом, а само одржавање скупа – новим јеврејским срамоћењем мађарске нације.
Још једна „Јобикова“ посланица Лорантне Хегедуш (супруга реформатског свештеника Лоранта Хагедуша Млађег) због „државно-безбедносног ризика“ Мађарске затражила је хитно прављење „јеврејске листе“, а свим посланицима и државним службеницима са „двојним“ мађарско-израелским држављанством императивно поручила да поднесу оставке! На крају, сви присутни одржали су молитву за – крај ционизма.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *