Forsiranje pravoslavaca u obračunu sa Srbima

Piše Ratko Dmitrović

U današnjoj Hrvatskoj, u razgovoru među običnim ljudima, nacionalno određenje Srba zamenjuje se njihovim verskim predznakom i tu bi trebalo tražiti razloge obnavljanja „Hrvatske pravoslavne crkve“

Ima tome već pet godina kako sam u razgovoru sa dvojicom Hrvata, inače neopterećenih nacionalizmom, dokazano blagonaklonih prema Srbima, shvatio da je u Hrvatskoj u primeni novi/stari način poništavanja, brisanja srpskog imena i postojanja. Na spominjanje određene ličnosti jedan od mojih sagovornika je kazao: A, znam ga, on je pravoslavac. Znači Rus ili Bugarin, možda Grk, pitam ga. Ne, čovek je Srbin, odgovara on. Zašto onda ne kažeš Srbin, pitam dalje. Pa, mi Srbe u Hrvatskoj uglavnom zovemo pravoslavci, mada iskreno da kažem ni sam ne znam zbog čega, brani se ovaj. Kako bi delovalo da Hrvate zovete samo katolici, pokušao sam da razvijem raspravu, ali je moj sagovornik odustao shvativši da se našao na vrlo uskom i klizavom terenu. Priča je okončana spominjanjem „Hrvatske pravoslavne crkve“.

NEMAČKA INICIJATIVA Ta tvorevina nastala je početkom aprila 1942. godine, u Zagrebu, na inicijativu nemačkih okupacionih snaga. Naime, Nemci su bili svesni da zverstva koja ustaše provode nad Srbima (do tada je bilo likvidirano preko sto hiljada Srba) postaju sve veći problem upravo njima jer su Srbi, spasavajući se od ustaškog noža, bežali u šume gde su ih dočekivali komunisti, ideološki oblikovali i usmeravali u cilju ostvarenja svojih interesa, gurajući ih u oružane sukobe sa nemačkim okupacionim snagama. Nemačka komanda u Zagrebu tražila je od ustaškog režima da pokaže dobru volju prema Srbima, deklarativno, u prividu, fingiranjem, bilo kako, samo da stvori sumaglicu oko zločina koji su nad Srbima činjeni planski i svakodnevno. Pavelić nije imao ideju i ona je došla od Nemaca; dakle „Hrvatska pravoslavna crkva“ (HPC).
Veliki problem bio je u sveštenstvu bez koga, razume se, nema ni crkve, ni pseudocrkve. Srpska pravoslavna crkva na prostoru Nezavisne Države Hrvatske bila je proganjana kao i njen narod, do proleća 1942. godine već je bilo ubijeno i proterano nekoliko stotina pravoslavnih sveštenika i crkvenih službenika, angažovanje laika nije u perspektivi donosilo nikakav rezultat i Pavelić se obratio Andriji Artukoviću za pomoć. Ovaj je rekao da ima rešenje i u Pavelićev kabinet doveo Crnogorca Savića Markovića Štedimliju, svog velikog prijatelja. Štedimlija je već bio poznat kao veliki zagovornik teorije o „Crvenim Hrvatima“, jedne naučno potpuno neutemeljene postavke koja kaže da su nekada na potezu od Istre, pa sve do Albanije živeli Hrvati (Crveni Hrvati), od kojih potiču svi Crnogorci. Štedimlija inače vuče korene iz Pipera, u mladosti je bio zadojen idejom stvaranja države Južnih Slavena, pa onda komunističkom ideologijom, da bi se početkom tridesetih godina dvadesetog veka obreo u Zagrebu kao propagator spomenute teorije.  Savić Marković predlaže Paveliću da na čelo „Hrvatske pravoslavne crkve“ dođe ruski emigrant, član Ruske zagranične crkve, Grigorij Ivanovič Maksimovič (Germogen), čovek slabog karaktera, još mršavijih ubeđenja, sklon lagodnom životu, što Pavelić prihvata. Postoji i druga teorija koja kaže da je Pavelić nesrećnog Rusa dobio od Nemaca i da je baš on, Pavelić, Germogenu preporučio Štedimliju, kao „najboljeg novinara u Hrvatskoj“, za poslove propagande nove crkve. Našao se tu da pripomogne i jedan Srbin, neki Milan Obrknežević, koji je pre rata služio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u Sremskim Karlovcima, kao civilno lice.

[restrictedarea]

 

PAVELIĆEVA FARSA O kakvoj se tvorevini radilo najbolje oslikava podatak da je ustaški poglavnik imao pravo da postavlja i „patrijarha“ te nove crkve i gotovo sve ostale velikodostojnike. Štedimlija pokreće i vodi časopis „Hrvatska pravoslavna crkva“, propagira ideju odvajanja svih pravoslavnih Srba sa prostora Nezavisne Države Hrvatske od Srpske pravoslavne crkve i konstantno širi mržnju prema Srbima, strogo vodeći računa da Crnogorce kao narod izvuče iz srpskog nacionalnog korpusa i pripoji ih Hrvatima, kao jednu od najsnažnijih grana „velikog hrvatskog plemena“. Štedimlija, nema sumnje, zavređuje više prostora i njime ćemo se na ovom mestu pozabaviti u bliskoj budućnosti, a ovoga puta još samo podatak da je Marković posle rata, 1945. godine, iz Jugoslavije pobegao u Rusiju, kasnije se vratio, odležao nekoliko godina u zatvoru i umro kao slobodan građanin u Zagrebu, gde je i sahranjen, na groblju Mirogoj.
Pavelićeva pravoslavna crkva trajala je koliko i njegova država. Germogena su komunisti posle rata izveli pred sud kao izdajnika, osudili na smrt i streljali. Učinak njegove crkve nije vredan pažnje; bila je to farsa u kojoj je učestvovalo nekoliko „sveštenika“ pravoslavaca nesrpske nacionalnosti, sa „parohijama“ koje su postojale na papiru. Čak ni oni malobrojni Srbi koji su se, spasavajući glavu i porodice, priklonili „Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi“ nisu svi živi dočekali kraj rata. Trebalo bi imati na umu da je Katolička crkva za vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske imala razrađen sistem prevođenja pravoslavaca na katoličanstvo, da je taj sistem dao značajne rezultate, ali ni u tom slučaju Srbi, novopečeni katolici, nisu imali apsolutne garancije da će im versko konvertitstvo ostaviti glavu na ramenu.
Početkom devedesetih u Zagrebu je nekoliko puta spomenuta ideja obnove „Hrvatske pravoslavne crkve“, ali se od toga odustalo, odnosno, time se nije pozabavio Tuđman bez koga se ništa ozbiljnije nije moglo realizovati. On je, nema sumnje, bio svestan da ta ustaška ideja u novim okolnostima neće moći da zaživi. Inače, nije bio daleko od Pavelićevih postavki kad su Srbi u pitanju, pa je za Srbe iz Hrvatske govorio da su „politički Hrvati“.

PRAVOSLAVLJE I – MATANOVIĆ Ideju obnove HPC oživljava izvesni Ivo Matanović koji se u ovoj priči pojavljuje relativno kasno, formalno 2010. godine, ali njega  na političkim stazama nalazimo već 1990. godine kad se priključuje HDZ-u u Zadru. Sa njima provodi nekoliko godina da bi se sredinom devedesetih povukao zbog, kako će kasnije objasniti, snažnog upliva komunističkih i udbaških elemenata u Hrvatsku demokratsku zajednicu.
Kakve Matanović ima veze sa pravoslavljem? Nikakve, on je projektovan da radi to što radi, samo što nalogodavce još uvek ne znamo. Možda je indikativno što se u vezi sa ovim pitanjem nikada nije oglasila Katolička crkva. A očekivalo se, i trebalo je.
Matanović je rođen  u Banjoj Luci, 1930. godine, u katoličkoj porodici jakog hrvatskog naboja, sa snažnim klerikalnim vezama. Po osnivanju Nezavisne Države Hrvatske otac Ive Matanovića prijavljuje se kao dobrovoljac u redove ustaške vojske i dobija raspored u koncentracionom logoru „Jasenovac“. Tamo je proveo ceo rat kao stražar, bar po tvrdnjama njegovog sina Ive. Ovaj će kao trinaestogodišnjak postati član ustaške mladeži i kraj rata dočekati na poljima kod Blajburga, gde je bila poslednja stanica poražene vojske Ante Pavelića. Matanović prolazi „Križni put“, vraća se kući, otvoreno agituje protiv komunističke vlasti i završava u zatvoru. Izlazi posle šest godina, kasnije odlazi u inostranstvo, neprestano radi na širenju ideje stvaranja nezavisne hrvatske države i propagira mržnju prema Srbima. Matanović je fašista: otvoreno govori o potrebi stalne borbe protiv Srba, Jevreja i drugih, kako on kaže, neprijatelja hrvatske države. Za Cigane tvrdi da nisu dostojni reči; Hitlera vidi kao velikog državnika, Pavelića da ne spominjemo; Nezavisnu Državu Hrvatsku doživljava kao nesrećnu državu koja nikada, veli on, nije dobila pravu šansu. Zločine nad Srbima u NDH  ne priznaje, tvrdeći da su izmišljeni.
Ni ova obnova, kao ni osnivanje HPC, nije prošla bez Crnogoraca. Matanoviću se pridružio izvesni „iguman Jelisej“, momče iz dičnog Nikšića, dospeo u Zadar u potrazi za boljim, lagodnijim životom. Sada je na čelu „Hrvatske pravoslavne zajednice“. Nema preciznijih podataka o njemu, mada se može čuti da ga je „hrvatskoj braći“ rentirao raspop Miraš Dedejić, čelnik samozvane Crnogorske pravoslavne crkve.
Može li ova današnja „Hrvatska pravoslavna crkva“ da naškodi tamošnjim Srbima? Ne može. Njima je veća opasnost „zakon“ koji hrvatska država nikada nije napisala, niti objavila, ali koji je na snazi još od okončanja rata i deluje tiho, podmuklo, nezaustavljivo. Njegovim dejstvom preostali Srbi u Hrvatskoj sve više se asimiluju, iseljavaju, nestaju…
Deklarativno, hrvatska politika osuđuje svaku vrstu diskriminacije Srba, uključujući osnivanje „Hrvatske pravoslavne crkve“, koju je Ivo Josipović nazvao obnovljenom ustaškom tvorevinom, ali u praksi Srbi su građani drugog reda. Da nije tako Hrvatska bi našla načina da se obračuna sa malim lokalnim fašistom, ustašom, Ivom Matanovićem.

[/restrictedarea]

 

5 komentara

  1. Zao mi je da nemam kompletan tekst ovog hrabrog I vrsnog novinara koji pronalazi dovoljno energije u vremenima kada njegove kolege “snom mrtvijem spavaju”.Slaveci dva stoljeca od Njegosevog rodjenja, sasvim skromno, bolje reci u tisini nedostojnoj toj velikoj licnosti, ne obiljezavajuci Balkanske ratove, sasvim sigurno predskazuje I totalnu nebrigu I odsustvo svake I minimalne potrebe za dostojnim obiljezavanjem I PRVOG SV. RATA u kojem je nas narod stradao da se bioloski nikad nije oporavio. Veliki Njegos kaze: Ali tice te su najslabije lovi svjetlost lisicijeh ocih, nego orla krijuci gledaju. Ako nasa vladajuca “elita” ne haje za casne ljude, velike I sudbonosne dogadjaje I svakodnevno mantra o EU, skupa s vecinom medija u porobljenoj Srbiji svaki ovakav tekst predstavlja tracak nade i potrebnog optimizma gdje se i”lisica boji orla iako su joj druge ptice lak plijen…Ovi pokusaji u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i nece prestati..Prije par god. pojavili su se neki “srbi” iz Zadra i u drugim mjestima novonastale clanice EU s istim ciljem da srpstvo potisnu i potpuno izbrisu..Pupovac i drugi, cak u samoj Srbiji tiho i necujno reagovase da ne bi, toboze, pokvarili “dobrosusjedske odnose” u nastojanjima da dovedemo oca Franju [ bez ikakvih uslova]i valjano proslavimo godisnjicu Milanskog Edikta. Imajuci svako postovanje za vjerske predstavnike i samog papu Franju kao i znacenje tog edikta [izgleda i ne slucajno da ga mi najvise pominjemo] pitam se kako ti pokusaji prolaze u Hrvatskoj ne podsjecajuci na nedavne dogadje s pretucenim mladim monasima u manastiru Krki..U mom Otisicu pored Vrlike neki nasi samoizabrani predstavnici, uzgred, koji nisu posjecivali crkvu u proslosti sada je ogradise s omanjim zidom , bez ikakvog arhitektonskog ukusa ne pominjuci religiozni, iako ta crkva nikad nije granicila s imovinom neke druge vjerske denominacije ili bila u spornom imovinskom odnosu.Taman toliko , rece neko, da cijeli Otisic prodaju nekom strancu[ imat ce pravo kupnje po pristupu EU]za loviste sto su i predlagali komunisti prije 60 god. Pred rat zivjelo je u Otisicu 1000 Srba a sada ih ima dvadesetak uglavnom starijih..Tako ogradjena crkva ce vjerovatno ostati uknjizena a sve ostalo na prodaju ili nacionalizaciju [ uzimajuci neke hrvatske zakone o tzv. obradivom zemljistu]. Mnogi iz Otisica su odrobijali i po 7 god., neki deportovani iz Amerike da bi ih oslobodili poslije nekoliko god. u nedostatku dokaza[ bez valjanih dokumenata o oslobodjenju da ne bi trazili kakvu kompenzaciju od zemlje koja ih je izrucila]. I dan danas poslije 18 god. poslije zavrsetka rata mnogi Otiscani ne mogu da putuju gotovo nigdje a kamo li u Hrvatsku jer su” optuzeni”da su krali gume od traktora ili kakav samar i po ostalim”,”oruzanom pobunom i ugrozavanjem teritorijalnog integriteta ” Hrvatske..Iako povelja UN dozvoljava i nalaze, kao i pozitivno zakonodavstvo svih civilizovanih zemalja svijeta pravo posjedovanja i raspolaganjasvoje imovine, pravo povratka izbjeglica i sto je najvaznije prava iz sfere bezbjednosti i sigurnosti i danas poslije toliko vremena niko da zatrazi reviziju tih neosnovanih optuzbi…Od Krkobabica [porjeklom iz Vrlike], Pupovca koji se ne sastaje ni s predstavnicima iz Srbije, Srpski narod u Hrvatskoj je ostavljen na milost Svevisnjeg ….Da li treba pominjati broj zaposlenih Srba u drzavnoj administraciji[ nazalost slicno i u Crnoj Gori] i drugim pravima …Izgleda da ce se ostvariti ona tvrdnja da ce svi Srbi u iducem popisu stanovnistva [ oni koji se izjasne kao Srbi] moci stati u telefonsku govornicu u Ilici u Zagrebu…

  2. Kada prof.dr Vojislav Seselj kaze da su “oni”,muslimani i Hrvati… Srbi katolici ili Srbi muslimani,oni ga utamnice na najbrutalniji nacin…na neodredjeno vreme?

    Ja sam cuo od Bosnjaka da Srbe nazivaju “pravoslavni bosanci”.To je isto ovo o cemu gospodin Ratko govori…uskoro ce Srbe u Hrvatskoj zvati,ne samo “pravoslavci”,vec “pravoslavni hrvati”.
    Naravno,za to se ne odgovara.TO JE AUSVAJS ZA EVROPU!

    Cilj je ne izgovoriti rec ili pojam-SRBIN.RESETOVATI NACIJU.

    Pre nekoliko meseci je Milorad Dodik rekao da nema ovih ili onih Srba,SVI SU SRBI,I SAMO SRBI,rekao je,ma gde bili.I tako je.

    Posle svega toga,predsednik Srbije Nikolic,bas sarajevskoj televiziji,kaze ono sto oni prizeljkuju,sa su “za njega Srbi iz Bosne,bosanci”???

    Imao je doticni gospodin i druge strasne izjave,poput,”ne dam Kosovo,nije moje”???Bas u vreme kada je Dacic govorio “Kosovo nije nase,nemoj da se lazemo”…A ja se pitam,kako nije tvoje, Nikolicu,pa tvoje je kao predsednika i drzavljana Srbije…
    Danas isto predsednik Nikolic kaze Ruskoj agenciji,i to je naslov u novinama,”nisam predsednik u Pristini”???
    A niko ne trazi tu formulaciju.KO TRAZI DA TO IZGOVORI?

    Prosto je neverovatno sta misli i sta izgovara ova “elita”,ovi,
    kako bi sami sebe nazvali ,ako im okupator namigne,”pravoslavni srbijanci”…Jadna nam majka ne bila.
    Sta bi na sve to rekao moj komsija po dedovini,Branko Copic?
    Ne interesuje ove egzekutore Copic,Njegos,Gavrilo …Pupovac.

    Da li ima JEDAN HRABAR NOVINAR,da gurne pod bradu taj prokleti mikrofon Dacicu,Vucicu,Dinkicu,Nikolicu…da obavi jedan posten razgovor,sa POTPITANJEM,sa PROTIV ARGUMENTACIJOM…ili ce mo mi u klin a oni u plocu,DO ZADNJEG SRBINA…oni ,stalno u prisustvu stranih ambasadora,vojske ili policije,i sa SVOJIM MONOLOZIMA bez pitanja?ODUZELI SU NAM I REC!Imamo pravo da cutimo i trpimo…

  3. Narod je zbunjen, prevaren i to od onih koji su dvadeset godina halabukali i bili srbi ispred srba. Odjednom padaju maske i ispod njih su homici, lezbosi i druge moralne i intelektualne kreature. Pale su sve nade, kako i sa kime dalje? Koristi se vera u najnemoralnije svrhe. Zloupotrebljava se ono sto je za svaku porodicu intimno i licno. Moje stvaralastvo je zavrseno, u drugoj polovini zivota sam. Deca su mi oduzeta neadekvatnim skolstvom koje predstavlja veciti ministar a brani nas takodje veciti ministar policije. Ja kao Srbin pribojavam sa da je jos preostala varijanta sukoba u samom srpstvu ne po ideologiji, to smo vec prosli bar ja tako mislim, vec po kucnim i krsnim slavama. Zamislite ko bi ,,profitirao,, kada bi Srbi poceli medjusobni sukop sa predznakom svojih kucnih bogova. E to bi bio kraj jednog ,,pametnog,, naroda osobenog na planeti bas po ,,razlogu,, svog poslednjeg sukoba. Nisam uspeo da resim dilemu ,, dal smo mi Srbi rasa ili narod,,???

  4. Vec sam taj naziv “Hrvatska pravoslavna crkva ” je totalni apsurd ! Sve sto je hrvatsko to je apsolutno vezano za rimo-katolicku crkvu i vatikan !Verovatno su tamo na glavnim mestima sve jezuiti…Mogu da se kladim…! Kad je spomenuta 1942 godina i ta tema sada vec i ptice na grani znaju da je Pavelic od 1926-te godine radio za britansku obavestajnu sluzbu…On je bio saveznik sa nemcima u 2.-om sv.ratu ali …sta je on zapravo radio…! ? Ustase su pod njegovom komandom vrsile stravicne pokolje i unistavali su srbe. Nemci su hteli da okupiraju teritoriju i da postave svoju vlast i da tu vise ne bude nikakve guzve.Pavelic i ustase su vrsili pokolje i srbi koji su uspeli da se spasu isli u sume i poceli su da pruzaju otpor i da se naoruzavaju i da se bore.Pavelic je odradio veliki posao za britance ! Britanci su uvek manje-vise mrzeli srbe i cinili sve da Srbija nestane i da srbi nestanu ili da se srbima sto vise smanji brojno stanje i bilo kakav veci ili znacajniji uticaj! Pavelic i ustase su sa jedne strane poubijali ogroman broj srba (drasticno smanjenje srba na tim podrucijima ) , a sa druge strane preziveli srbi su se ukljucivali odmah u borbu i u pokret otpora i pucali i na nemce (sto je u potpunosti odgovaralo i britancima) . Zabelezeno je i to da su u par navrata nemci vikali na ustase : ” Curik ustash, curik ustash ! ” a onda kada nikako nisu mogli da ih smire jer su se bili ostrvili onda su na kraju i pucali na ustase !Nemcima bas i nije nikako odgovaralo to da pokret otpora pocne da naglo jaca i da i oni imaju povecane gubitke zbog toga…! ? Pavelic i ustase su odradili ogroman posao za Vatikan (naravno) ali i za interese Britanije ! U svemu tome ja uocavam i “jos neke stvari”…! ? Naime mnogi ljudi su culi za crnu magiju…manji broj je cuo i za belu magiju…, ali vrlo mali broj ljudi je ikad cuo i za crvenu (krvnu ) magiju…! Ustase su vojska u crnim uniformama koja vrsi strahovite pokolje i pored njih okolo je mnogo krvi crvene boje…(kombinacija crveno i crno to su boje pakla u ezoteriji ). Oni na kapama imaju “slovo U ” … Za to slovo ” U ” i najzesce ustase ce reci kako to znaci ustasa…Nemaju ni oni pojma da je to simbolika izduzenih djavolskih rogova ( znam sta govorim video sam neke slike od nekih rituala i sta na glavi nosi “onaj glavni ” vodja kulta i sekte …isto to samo u formi rogova a ovo je stilizovano kao ” slovo “.Bilo je tu ritualnih klanja ali i bacanja zivih ljudi u zapaljene usijane peci u ciglani u blizini Jasenovca i jos kojecega sto asocira na neke rituale i obrede druida koji su bili rasprostranjeni po zapadnoj Evropi a posebno na britanskom ostrvu! ? Dovoljno je procitati samo i jezuitsku zakletvu pa uporediti to sa nacinom na koji su ustase ubijali srbe i ostale i videti mnoge paralele ! ? Odavno se zna da je osnivac jezuitskog reda Ignacio Lojola “bio na stalnoj vezi sa demonima ” i da se to otprilike moze reci i za ceo Vatikan i za celu katolicku “crkvu” koja je zapravo jedna krvava mega-prevara !

  5. Mi Srbi a to zna i gos, Ratko punimo torinu od zalutali Srba u
    drugi atar. Nemamo pravo da učimo druge kako dase ponašaju jer
    od našeg semena pravimo druge nacije i vere.Imali smo pravo i moć
    da rešimo srpsko pitanje na Jugo istoku Evrope nismo to uradili i
    sada žanjemo ono što smo posijali.Što se tiče Hrvata i nove starideje o hrvatskoj pravoslanoj crkvi ako ima vernika koji to žele mi nemožemo to zabraniti. U Americi. Kanadi,Australiji rađajuse nove generacije u koje više ništa zajedničko nemaju sem
    krštenjem u pravoslavnoj veri. Proces koji se odvija nijedna crkva
    nemože zaustaviti.To pratim u Americi i Kanadi pošto dobro poznajem život srpske crkve u tim državama.Svaka nacija ima pravo
    ako ima vernike ISTOČNE PRAVOSLANE VEROISPOVESTI da ima i svoju
    nacionalnu crkvu.Ja pamtim vreme Germogena i Pavelića,Ustaša i komunista koji su ubijali i rušili srpska ZNAMENJA i osećanja čemu
    smo i mi Srbi dosta doprineli.Kakve je odluke doneo sadašnji Sabor
    mi vernici neznamo .Vladiku Artemija su sklonili dabi lakše Kosmet Šiptarima poklonnili i ovaj SABOR je saučesnik toga poklona. DASE NELAŽEMO VIŠE. Nema ko DA UZDIGNE KRST I BARJAK I DA KAŽE ZAMNOM U BOJ DO POBEDE!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *