Đurić: Plan primene samo iz onoga oko čega se složimo

BEOGRAD – Šef beogradskog tima za primenu briselskog sporazuma i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da predlog plana o primeni briselskog sporazuma može da proizađe samo iz onoga oko čega se slažu dve strane, a da od predstavnika EU očekuje da u svojim nacrtima ne daju prednost jednom načinu tumačenja sporazuma.

Na pitanje da li je došlo do nekih izmena u predlogu sporazumma o implementaciji koji je stigao iz kabineta šefice EU dilomatije Ketrin Ešton na koji je Beograd imao velike primednbe, Đurić je u intervjuu današnjoj “Politici” rekao da su “primljena k znanju razmišljanja svih strana uključcenih u proces”.
“Pred našim timom stoji veoma težak zadatak. Nemamo pravo na grešku”, konstatovao je Đurić.

On kaže da od predstojeće posete nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea Beogradu očekuje da “srpskoj i nemačkoj javnosti bude poslat signal da je produbljivanje razumevanja izbor obe strane”.

On je napomenuo da je proteklih meseci postojala kontinuirana komunikacija srpskih parlamentaraca i najviših vladinih zvaničnika sa članovima Bundestaga, ocenivši da je kod dela nemačkih poslanika vidljiva želja da se Srbiji i regionu otvore vrata Evrope, ali da kod pojedinih i dalje preovladava negativan odnos prema toj ideji.

Odgovarajući na pitanje da li bi postizanje dogovora o primeni sporazuma 21. maja, za kada je zakazan susret srpskog i kosovskog premijera u Briselu, bilo dovoljno za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU, Đurić je rekao da borbu za pravednu i održivu implementaciju sporazuma Beograd nije posmatrao kroz prizmu datuma.
“Nije realno da ćemo u tu zamku upasti kada pregovori budu podignuti na nivo premijera”, rekao je šef beogradskog tima za primenu sporazuma.

On je predočio da je ideja vodilja srpskog tima na sastancima o sporvođenju sporazuma bila da se nesmetano produži život institucija Srba i onih koji priznaju Srbiju na Kosovu i Metohiji u drugom obliku i u okolnostima u kojima bi one trebalo da budu priznate od svih strana uključenih u proces. Time bismo stvorili preduslove za trajni opstanak u pokrajini bez zadiranja u pitanje statusa, koji je za nas rešen, rekao je Đurić.

Ističući da je borba za opstanak Srbije na Kosovu moguća i održiva samo kao zajednička sa našim narodom koji živi u pokrajini, on je napomenuo da će Srbi sa Kosmeta i ubuduće, kao i do sada, imati svoje mesto u našoj delegaciji.
“Bez obzira na pojedine partikularne i stranačke interese koji su prisutni, uveren sam da će preovladati svest o zajedničkom interesu”, dodao je Đurić.

On je napomenuo da je naša delegacija već suočena sa pritiskom na rešavanju i drugih pitanja kakva su telekomunikacije i energetika, ali i dodao da članovi srpskog tima ne smeju biti podložni pritiscima kada je reč o osetljivim temama.

Đurić je dodao da Srbija zahteva i očekuje otpočinjanje dijaloga o pitanjima imovine, crkvene i kulturne baštine, povratka 230.000 prognanih i stvaranja preduslova za učešće u centralnim pokrajinskim institucijama u Prištini u najskorije vreme.

Tanjug

2 komentara

  1. Svaki kontakt sa pretstavnicima srpskih institucija vlasti donosi RIZIK, da se u cijeloj SRBIJI i cijelom svijetu objavi, kako KOSOVSKI
    SRBI PRIHVATAJU “REPUBLJIK KOSOVO” kao svoju drzavu. Sto rece Malden Olbrajt………….”nije istina ono sto je istina…..istina je ono sto mi deklariramo kao istinu!!!!!!!!!!!” Vucic, Dacic i “Kucic” uce veoma brzo…………

  2. Vidi se da on nije tek tako postao savetnik koga drugog do predsednika drzave. To nije mala ,,stvar,,.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *