Cetinje: Njegoša proglasili za sveca

Unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra Drugog u Cetinjski manastir, 19. maj je na nivou Mitropolije ustanovljen kao datum praznovanja mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja Crkve Božje

Svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra Drugog, Tajnovidca Lovćenskog, u Cetinjski manastir, u nedelju je na Cetinju 19. maj na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske ustanovljen kao datum praznovanja mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja Crkve Božje. Svetu službu na praznik Svetih žena mironosica, pravednog Jova i prenosa moštiju Svetog Save služio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenoajresko-centralno-južnoameričke.

U liturgijskoj propovedi mitropolit Amfilohije je rekao da je i mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš, poput Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog, svedok Hristovog vaskrsenja.

– Poput njih, nesumnjivo je svedok Hristovog vaskrsenja i Sveti mitropolit Petar Drugi, cetinjski pustinjak i lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni, koja je liturgijski uneta na ovaj sveti dan u hram Roždestva Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira – kazao je Mitropolit Amfilohije. – Veličina Svetog mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša nije u tome što je bio vladar i najbolji pesnik srpskog jezika, nego u tome što je svedok da “nad svom ovom grdnom mešavinom opet umna sila toržestvuje” i da se nada da će to shvatiti i oni koji, iako vole Njegoša, to ne shvataju.

Njegoš je na ikoni, koja je oslikana u manastiru Duljevo u Paštrovićima, predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u levoj svitak sa stihovima iz “Luče mikrokozma” posvećenim Hristu vaskrslome. Na ikoni je ispisano: Sveti mitropolit Petar Drugi, Lovćenski Tajnovidac.

Na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biće pokrenuto pitanje kanonizacije i unošenje u diptih svetih vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša i na svepravoslavnom nivou.

http://www.novosti.rs

3 komentara

  1. Slava Bogu, dostojan je vladika Njegoš da bude upisan u diptih svetih !

  2. “POMOZ BOG” i hvala Vam poštovani Amfilohije.Daje BOGOM dato da što više imamo takvih kao VI!!!!!!!

  3. Petar II Petrović Njegoš (1/13. novembar 1813 — 19/31. oktobar 1851) bio je duhovni i svetovni vladar Crne Gore, te jedan od najvećih srpskih pjesnika i filozofa.
    Njegoš je rođen u selu Njeguši, blizu Cetinja. Obrazovao se u nekoliko crnogorskih manastira i postao je duhovni i svetovni vođa Crne Gore po smrti svog strica Petra I. Pošto je uklonio sve početne unutrašnje protivnike svojoj vladavini, skoncentrisao se na ujedinjavanje crnogorskih plemena i upostavljanje centralizovane države. Uveo je redovne poreze i niz novih zakona da zamjene one koje su njegovi prethodnici uveli mnogo prije njega. Uvođenje poreza se pokazalo vrlo nepopularnim među crnogorskim plemenima i zbog toga je tokom njegove vladavine izbilo nekoliko buna. Njegoševa vladavina je takođe obilježena stalnim političkim i vojnim sukobom sa Osmanskim carstvom i njegovim pokušajima da proširi teritoriju Crne Gore uz dobijanje bezuslovnog priznanja od Visoke porte. Zalagao se sa oslobođenje i ujedinjenje svih Srba i bio je spreman da se odrekne svojih svetovnih vlasti zarad ujedinjenja sa Srbijom.
    Njegoš je poštovan kao pjesnik i filozof, a najpoznatiji je po svojoj epskoj poemi „Gorski vijenac“, koja se smatra za remek-djelo srpske i južnoslovenske književnosti. Druga njegova važna djela su „Luča mikrokozma“, „Ogledalo srpsko“ i „Lažni car Šćepan Mali“. Njegoš je sahranjen u maloj kapeli na Lovćenu, koju su srušili Austrougari u Prvom svjetskom ratu. Njegovi ostaci su premešteni u Cetinjski manastir, a potom u obnovljenu kapelu 1925. Kapela je uz podršku jugoslovenske vlade 1974. zamenjena Meštrovićevim mauzolejom.
    Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. Na svojoj prvoj ikoni, koja je 19. maja 2013. unijeta u Cetinjski manastir, Njegoš je predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci on drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz „Luče mikrokozme“. Stihovi na prvoj ikoni Njegoša posvećeni su vaskrsnuću Hrista, a nalaze se na samom kraju „Luče“.
    Vladika Petar II Petrović Njegoš treba da bude svetac, zato što nije bio zločinac, već je bio poštovan kao duhovni i svetovni vladar Crne Gore, te jedan od najvećih srpskih pjesnika i filozofa.
    Neka je slava bogu milostivom da Vladika Njegoš treba da bude dostojan da zasluži da bude svetac na mesto Svetog Save i njegovog strica Svetog Petra Cetinjskog i da bude upisan u diptih svetih! Pre 2. godine 19. maja 2013 treba da bude ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. Njegoš zaslužuje da bude svetitelj a ne da bude zločinac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *