Zlato za elitu u kulturi

Uručene godišnje nagrade kulturno-prosvetne zajednice beograda

„Priznanje ‘Zlatni beočug’ je, pre svega, zalog velike odgovornosti za afirmisanje srpske kulture, nauke i umetnosti u budućnosti“, rekao je Dejan Ristić

Nagrade „Zlatni beočug“, koje Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Beograda dodeljuje za trajan doprinos kulturi srpske prestonice, ove godine dodeljene 42. put po redu („Beočugom“ je u proteklim decenijama odlikovano 800 najuglednijih domaćih stvaralaca – pojedinaca i institucija), laureatima su uručene 11. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Među dobitnicima visokog priznanja je i Milorad Vučelić, direktor i glavni i odgovorni urednik našeg magazina.
Izvanredni „Zlatni beočug“ koji se dodeljuje za životno delo pripalo je glumcu Aleksandru Berčeku, književniku i publicisti Kosti Dimitrijeviću i operskoj umetnici Milki Stojanović. Nagrade je uručio predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.
Izvanredni „Zlatni beočug“ dodeljen je Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) i Društvu za srpski jezik i književnost.
„Zlatni beočug“ dobili su baletski umetnik Milica Bjelić, muzički umetnik prof. dr Dragutin Bogosavljević, dramaturg, teatrolog i pozorišni kritičar prof. Dragana Bošković, književnik Radoslav Vojvodić, profesor filologije dr Aleksandra Vraneš, novinar i publicista Milorad Vučelić, operski umetnik Oliver Njego, slikar i vajar mr Leposava Milošević Sibinović, istoričar Ljiljana Čubrić, predstava „Kir Janja“ Narodnog pozorišta i pozorište „Slavija“.
Zahvaljujući se u ime laureata, v.d. upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić istakao je da je ideja „Zlatnog beočuga“ u nastanku bila da on postane zlatna neprekinuta nit, zlatni lanac velikana i institucija koje čuvaju našu kulturnu baštinu i afirmišu naše savremeno stvaralaštvo, ali takođe i izuzetnih pojedinaca i institucija u oblasti nauke, prosvete i umetnosti.
„To je jedno od najznačajnijih priznanja u oblasti kulture u našoj zemlji, i za Narodnu biblioteku Srbije kao najstariju i najznačajniju ustanovu kulture u državi ovo jeste veliko priznanje i znak velike odgovornosti. Mi živimo u doba brojnih diskontinuiteta, ali izgleda da jedino što istrajava u našoj istoriji jesu kultura, nauka i umetnost, koji pokazuju začuđujuću vitalnost uprkos svim izazovima pred koje ih mi zajedno stavljamo. ‘Zlatni beočug’ predstavlja ne samo izuzetno priznanje za dosadašnji rad, već pre svega zalog velike odgovornosti za ono što bi trebalo činiti u budućnosti, a to je afirmisanje srpske kulture i umetnosti, kao što smo to činili svih ovih godina i decenija“, rekao je Ristić.
Jednoglasnu odluku o laureatima doneo je žiri u sastavu – prof. dr Darko Tanasković (predsednik), Jadranka Jovanović, prof. Zvonko Petković, Srba Ignjatović, Ljiljana Blagojević, Živorad Ajdačić, Dragan Kolarević, Tatjana Peternek-Aleksić, Miloš Matijaš, Bora Dugić, Dragan Babić, prof. Dragan Mraović, Vera Vlajić, prof. dr Raško Jovanović, prof. Momčilo Antonović, Radovan Trnavac Mića i Miroslav Mogorović.
Izvršni odbor KPZ Beograda dodelio je posebno priznanje – Povelju ambasadoru Belorusije u Beogradu Vladimiru Čuševu za izuzetan doprinos razvoju srpske kulture u Srbiji i Belorusiji.
Povelje su pripale i vlasniku italijanske izdavačke kuće Đuzepeu Pjaćentu za doprinos srpskoj kulturi, posebno srpskoj književnosti u Italiji i umetniku, kulturnom meceni i privredniku Slobodanu Petroviću za pomoć manifestacijama i akcijama KPZ Beograda.
Godišnja nagrada KPZ Beograda uručena je zameniku generalnog sekretara zajednice Minji Zdravković.
U ime dobitnika Povelja zahvalio se ambasador Čušev, ukazujući da se uvek zalagao i zalagaće se za proširivanje kulturne saradnje između dva bratska naroda i dve prijateljske zemlje.
Prisutnima u punoj sali Narodnog pozorišta obratili su se predsednik i generalni sekretar KPZ Beograda prof. Milovan Vitezović i Živorad Ajdačić, a u umetničkom programu posle uručenja nagrada učestvovali su i neki od laureata.

Milorad Vučelić,
novinar i publicista

Milorad Vučelić, novinar i publicista, sada direktor i glavni i odgovorni urednik političkog nedeljnika „Pečat“, pisao je tekstove za „Književnu reč“, „Književne novine“, „Politiku“ i „NIN“, a neke od njih je i uređivao. Od 1977. do 1985. godine bio je rukovodilac Studentskog kulturnog centra u Beogradu, gde je zapamćen po razvijanju alternativnih pozorišnih i drugih umetničkih projekata.
Urednik „NIN“-a postao je 1985. godine i na toj funkciji bio je do 1991. godine. Radio je i kao urednik „Politike“.
Kao pregalac u kulturi bio je izabran za upravnika „Zvezdara-teatra“ i umetničkog direktora „Budva grad teatra“.
Od 1991. do 1992. godine nalazio se na funkciji generalnog direktora RTV-a u Novom Sadu, a od 1992. do 1995. radi kao generalni direktor „Radio-Televizije Srbije“. Predsednik Upravnog odbora izdavačke kuće „Komuna“ postao je 1995. godine.
Milorad Vučelić je autor knjiga „Argument protiv neutralnog“, „Osumnjičeno društvo“, „Razgovori sa epohom“, „Kosovo – koreni separatizma“. Priredio je knjigu Dobrice Ćosića „Promene“. Dobitnik je nagrade „Politika“ za publicistiku.

Milka Stojanović

„Primila sam mnogo nagrada u životu, ali ova ima poseban značaj jer dolazi iz Beograda. Veoma sam radosna, jer sam u ovom gradu rođena, studirala, napravila prve korake na sceni. Sve je danas uzbudljivo, pa i ovaj divan dan.“

Aleksandar Berček

„Današnji aplauz na sceni Narodnog pozorišta mi mnogo znači, i mnogo govori. A priznanje mi je važno zbog svih ljudi koji su ga dosad primili, i koji predstavljaju kulturnu elitu Srbije.“

  zaйm na kartu sročno bez otkaza onlaйn zaйm odobrenie 100zaйm sročno v moskvezaйm plohoй kreditnoй istorieй

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *