Vučićeva odluka

Milorad Vučelić, glavni urednik

Predložak za scensko dešavanje tako reći ne postoji. To je neki briselski papirić sam po sebi bezvredan i gotovo ga je nemoguće analizirati i tumačiti. Precizno rečeno, to je ništa. Ne zna se ni ko je njegov autor, mada se sumnja na Keti Ešton. Neki pomodari učitavaju u taj papir nešto što se svodi na naslov „Čekajući Datum“ umesto „Čekajući Godoa“. Dakle, prividno je reč o ništavnom dramoletu, ali sa opakim i katastrofalnim ishodom – priznanje nezavisnog Kosova i ukidanje Srbije.
Prolog se odvija u sedam rundi slika. Mesto dešavanja: Brisel. Scenografija poznata i stalno ista. I akteri su manje-više isti: Eštonova, Dačić i Tači. Slike se beskrajno ponavljaju, publika, sponzori i producenti su sve nezadovoljniji, pa režiser postaje nervozan. Napadno je odsustvo glavnog glumca kome je namenjena uloga žrtve, negativnog junaka ili junaka datuma, već kako ko gleda. Primećuje se i da Dačić u toku ovih inscenacija često, kako kažu strani obaveštajci koji se izdaju za analitičare, razgovara sa nekim ko mu preti padom vlade ako prihvati i potpiše to ništa. Sve bi bilo gotovo kada bi mu taj neko to dao. Taj neko je Aleksandar Vučić.
I na osmu rundu pregovora poziva se Vučić. Prolog je završen i počinje scenska radnja u nekoliko činova.
Na ništa koje je pred njim Vučić predlaže da se mora napisati nešto što bi bilo u korist države koju predstavlja i srpskog naroda na Kosovu. Ima predlog i ponudu. Nije od onih koji neće da pristanu ni na kakav sporazum. Umesto odgovora dobija čitav niz providnih i podlih Tačijevih predloga koji pokazuju šta je pravi cilj ovog ništa što se stalno potura kao neki dogovor koji bi srpska strana trebalo da potpiše. Vučić odbija ove niskosti i gleda na njih kao na šibicarske fazone i redom ih razobličava. Tači biva emocionalno uzdrman i podiže glas koji se odbija o ironičan Vučićev osmeh koji više podseća na podsmeh. Sledi Tačijeva optužba da je Vučić slep za realnost.
Tači i Eštonova gotovo da ne kriju da su Srbi za njih samo ratni plen izručen im na milost i nemilost. Kada se traži odsustvo kosovskih oružanih snaga sa teritorija na kojima žive Srbi Eštonova cinično otprilike kaže da Tači nema tenkove, namerno previđajući da po međunarodnim sporazumima nema uopšte pravo ni na kakvu vojsku. Svi uglas srpskim pregovaračima kažu da oni hoće segregaciju, a da Priština i Brisel traže bezuslovnu integraciju. Nema ni pomena da se Srbima dozvoli da imaju regionalnog komandira policije. Čak ni četiri opštine na severu Kosova više nisu četiri opštine. Njima se po Tačijevom predlogu pridodaju Vučitrn, Južna Mitrovica, Srbica… pa se tako etnička struktura menja na račun Srba, te njih ostaje samo 16% u odnosu na 84% koje čine Albanci. U jednom trenutku Vučić ironično pita Tačija da li je sam sačinio ovaj predlog, ili mu je neko pomagao.
Eštonova sa proverenim iskustvom motivacionog govornika bodri srpsku delegaciju, što u okviru plenuma, što posebno, u stilu kako ste samo hrabri, divim vam se, mislite pozitivno, predaleko ste otišli da biste sada stali. Kada ne pomaže lepa reč onda se pominje i nebo koje će se Srbima sručiti na glavu i slično.
Deo srpske delegacije je što pohvalama, što upozorenjima i ucenama, a što zahvaljujući svom iskrenom ideološko-političkom uverenju, spreman da prihvati neki pismeni ili već kakav sporazum. Tačnije bilo šta. Dačić i Grubješićeva pokazuju da ih je takva spremnost obuzela. Vučić je protiv, i prihvatajući svu težinu posledica takve odluke, i preuzimajući ličnu i političku odgovornost za njih, podnosi ostavku. Brojni domaći i strani izvori pominju i da je bilo glasanja u kojem je Vučić ostao u manjini. Srpska delegacija posle Vučićeve ostavke, koju Dačić ne prihvata, ponovo uspostavlja jedinstvo i odbija da prihvati ponuđeno ništa.
Tači u završnici briselskog dramoleta bezočno vređa Aleksandra Vučića što dobar deo srpskih medija beskrajno umnožava i bezbroj puta ponavlja, a to je samo uvod u ono što će slediti narednih dana.
Po dolasku u Beograd uspostavljeno jedinstvo u završnom činu briselskih pregovora se učvršćuje uz aktivno učešće i podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Eštonova oglašava kraj svoje misije posrednika i kaže da je ovo bio njen poslednji zvanični sastanak. Na po nas ponižavajući način saopštava da će nas čekati da joj se javimo do ponedeljka i kažemo da smo prihvatili sve najgore po nas. Zavesa pada. Srbija nije pristala da je ponize i ukinu.
To je dobra, prava i tačna vest.
A sada zamislimo da je iz Brisela stigao glas da je postignut sporazum i da je Srbija pristala na sve najgore po nju. Tada bi se jedni radovali što smo konačno postali izdajnički narod, a drugi što su bili u pravu kada su unapred vikali da je Vučić izdajnik. Ta izbezumljena radost bila bi u doslovnom smislu posmrtni marš na sahrani Srbije.
Ljubav, zapravo prava strast prema ubijanju Srbije, postala je opsesija pozapadnjačenih Srba. Njih Srbija uvek iznova podseća na to da su oni izdali svoju zemlju i priklonili se neprijateljima Srbije. Zato bi oni da se što pre razori Srbija, ne bi li se uklonio svaki trag koji ih podseća na zločin njihove izdaje.
Vučić je u Briselu kao odgovor na nedostojni komedijantski dramolet sa fatalnim posledicama, u koji je bio sračunato uvučen, ponudio ostavku. Neki koji su bili voljni da u tome nastave da učestvuju, ustuknuli su i pomirili se sa odlukom da od izdaje i predaje Kosova u ruke neprijatelja nema ništa.
Sve ovo nam govori o društvenoj i političkoj atmosferi u kojoj je Vučić doneo presudnu odluku za Srbiju. Protiv njega su bili uvek moćni stranci, njihovi službenici u Srbiji, pozapadnjačeni mediji, izvitopereni, nabeđeni i samoumišljeni borci protiv Imperije, ruinirani DS i mnogi koji su danas u vladajućoj koaliciji i vladi, a koji će sada morati nedvosmisleno da se izjasne za šta su stvarno. Naravno, razjareni što im je plan za ubijanje Srbije propao, oni će tek sada rušiti i jurišati na Vučića.
Ali, nije ni Vučić iz ovog prljavog rata ostao samo na milost i nemilost neprijatelja Srbije. Ako do kraja bude razumeo značaj odluke koju je doneo, on će od političara postepeno postajati državnik u Srbiji. To će mu dati posebnu snagu koja će trajnije i snažnije vezati srpski narod za njega. Sa podrškom naroda Vučić će moći da se nosi sa udarima koji će mu nanositi zapadnjaci kao iskreni neprijatelji Srbije, i svi njihovi pomagači u zemlji poput Đilasa i zlih klovnova koji su preplavili Srbiju.
Lomi se sudbina Srbije i stvar nije izgubljena dok bitka još uvek traje. Svi koji su bili deo režima žutih rano su se poradovali da je Srbija već ubijena. A ne znaju da prava bitka još nije ni počela, i da narod duboko u sebi nosi inat, a i staru istinu koja glasi: Neka bude što biti ne može!

19 komentara

  1. Svaka cast, nadam se da ce i on ovo procitati!

  2. Goran Mitrovic

    udar nadje iskru u kamenu, bez njega bi u kam ocajala

  3. SAD jedino znaju, šta hoće, i kako će. Sva “dešavanja” i “pregovori”
    njima “idu na ruku”. Evi činovnici EZ su samo hor statista, čak i kad
    govore da Srbiji “treba dati” (samo ne ono o cemu se govori).
    Jedino je engleski lord iskočio iz “tradicionalnosti” a humorno
    (nama razumljivo) rekao “ne, malosutra, već preksutra”. Od Tačija
    se nije ni tražilo (ni sada ni ranije) da razume pravo. Njemu su
    data “leđa” (kao i tolikim pokojnicima pre) pa je on, uz sve i
    visok, lako demonstrirao kompleks superiornosti.
    “Lutkar” naravno, nije morao biti ni originalan, ni pismen, a još
    manje, pravnik, da pruži papir, isti kao austrijski 1914.
    Razlika, ipak postoji. Pre sto godina, papir je bio sredstvo da
    pakao počne što pre, a danas da Srbija satre samu sebe, vremenom
    koga nema.
    Na našij strani, lažne su dileme, strahovi i ciljevi i pogrešne
    ideje i politika.
    Samo je država Srbija garant opstanka, napretka i temenj prava i reda. Kosovo i Metohija su njen deo, sa svim atributima, materijalnim i duhovnim. Srbi, (neprijateljski) Albanci, Romi,
    Turci, ..-stanovništvo KiM su najbitniji element te državnosti.
    Britanska Imperija nije trajala kratko (kao ni Rimska ili
    Otomanska) jer je i porobljene “uvukla” u državnost. Ni danas,
    Kanada, Australija, …, nisu van toga, a nasleđe živi u slobodnim državama. Iako je istorija Britanske imperije, vekovno
    prolivanje krvi za interese krune, tamo nikad nisu nikle NVO i
    izdajnici, poput naših. Mi smo više doprineli negiranju svih
    vrednosti Srbije, materijalnih i ne-materijalnih, da se neprijatelji nisu morali mnogo da trude.
    Sa druge strane, većina “antijevaca (i …ki)” ne bi prezala
    ni od čega, da zaštiti svoju imovinu.
    Meljutim, kako očekivati, orijentaciju u vremenu i prostoru, politiku, kad se nije shvatilo, zašto su Albanci “podbodeni”,
    šta to hoće SAD na Balkanu, šta je EZ u svemu i kojim interesima
    se suprotstavljamo. Zbog toga, očekujemo, što nika doći neće,
    “fer plej”, koga ne može biti, milosrđe bez osećajnosti, do
    odricanja od interesa, nekome ko prosi, moljaka, priziva savezništvo(a samo takvo-smrt i gubitak, kao nekad, mu se i nudi)
    Zaslepljeni uvredljivim, pa još gorim, papirima, trošimo vreme koga
    nemamo. Gušeći se u sopstvenoj zapenušenosti, javno pokazujemo
    da nam “članovi” slobodno izgovaraju i zagovaraju izdaju i predaju. Potpuno nepotrebi “pregovori”, gori od bruke u Rambujeu,
    odvlače pažnju od predstojeće rasparve u UN o sudu u Hagu. Srbija
    ćuti, kao da je se to ne tiče. Par spomena, kvalifikuje to ako
    “Jeremićevo talasanje”. Kako će svet i UN videti, kroz to, Srbiju,
    nas se ne tiče (a nije važno ono – “đavo vam kriv!”).
    Nesporno, Vučić naѕire, Predsednik bi “jača leđa” nego Tačijeva,
    Dačić veruje u “realnost”, iako ni u rečniku ne može da nađe značenje.
    Posle svega (“a dosta mi je i tebe i, kao ti, kritičara, bez
    predloga rešenja”, kako kaže moja ),
    Vlada iznosi pred Skupštinu izveštaj i predlog odluka:
    -Moratorijum na razmatranje i donošenje bilo kakvih odluka,
    -Srbija se obraća UN da se razvoj odnsa i status KiM, rešava isključivo u okviru UN i prema dinamici datoj R. 1244 UN, obzirom da ni Srbija, kao i njen deo-KiM (a ni SAD) nisu članovi EZ (pa
    shodno tome, EZ ne može biti kometentna za rešavanje problema.
    -Srbija proglašava teritoriju KiM pokušajem oružane pljačke,
    okupiranom teritorijom.
    -Srbija poštuje međunarodno pravo, ljudska prava i sva dokumenta
    UN.
    -Srbija je spremna na trenutnu normalizaciju stanja na KiM,
    uspostavljanje pravnog poretka, prava svih građana, garntovanih
    Zstavom i zakonima, bez diskriminacije ili favorizovanja.
    -Srbija prihvata posmatrače i saradnju sa Parlamentom Evrope, čiji je član.
    -Srbija se obavezuje da UN – Geenralnom Sekreatru i Generalnoj
    Skupštini podnosi periodične-redovne izveštaje o stanju KiM.
    -Srbija traži pomoć i kontrolu organa UN za povratak izbeglica.
    -Srbija obaveštava UN, da će podneti, obnovljenu tužbu protiv NATO,
    zbog oružane agresije, sa zahtevima za sankcionisanje i nadoknadu
    materijalnih i moralnih šteta, nanetih agresijom. Srbija je spremna da dokaže, neistinitost tvrdnji-izgovor, pod kojim je NATO
    izvršio agresiju, bez obaveštenja i odobrenja i odobrenja SB, počinivši akt ajvnog obezvređenja UN, svih dokumenata i vrednosti,
    građenim od osnivanja, u kojima je, kroz Jugoslaviju, učestvovala
    i Srbija.
    -Poštujući u potpunosti UN i njene vrednosti, Srbija traži, (a
    ušestvovaće u raspravi) trenutnu suspenziju međunarodnog suda u
    Hagu, sa svim pravnim posledicama. Srbija se obavezuje da postupi
    prema odlukama i nalozima suda, koji budu osnovale UN a Genearlna
    Skupština verifikovala-obezbedila punopravnu važnost.
    -Skupština Srbije, donošenjem ove odluke-akta, obavezuje sve
    državne organe ii izvršioce, i građane, na postupanja u skladu
    sa donetim odlukama. Svako delovanje, suprotno ili neusklađeno sa
    njima, smatraće se predmetom pravnog sankcionisanja. Ministartsvo
    pravde je dužno da hitno podnese predlog zakona o zaštiti države,
    prema ovim odlukama.
    Da li ovo “pisanije” ima smisla, danas i da li je to sve, što treba, ne tvrdim. Bio bih zadovoljniji građanin Srbije, kad bi
    svi podržali i predlagali, hitno, rešenja i pomogli Vladi (jer
    vreme, vreme munjevito prolazi).
    Srboljub Savić

  4. Savić, puna podrška za tvoju viziju daljenjg nastupa !
    Ja se ne bojim njih /?/, ja se bojim samo naših /bivših, koji su dušu vragu predali / ?

  5. ,,, poželimo Vučiću zdravlja i mudrosti, da očvrsne u `borbama za zelenim stolom` ?! A natovcima, da se da na znanje, da je korišćenje sile, pritisaka i pokušaja obmane – neprihvatljivo…?! U zgred, ona lisica koja izlazi i grma briselske `vavilonke`, odlična je metafora tih “pregovora” ?! Jadno, lukavo stvorenje, moralo da beži, od gorih od nje ??!

  6. Ja imam samo malo drugačije viđenje:
    PROLOG – Borko se dogovara, nešto parafira, ništa ne potpisuje, gazda mu Boris se izvinjava svima redom i sprema sledeći čin.
    PRVI ČIN: Dačić, sa osmehom na licu kao srećna mlada na svom venčanju, pompezno odlazi tamo u Brisel da njima pokaže ko kosi a ko granice postavlja, i ispuni uspešno svoju ulogu – ograniči Kosovo i carine napravi – mala nada kod scenariste i reditelja u uspeh predstave.
    DRUGI ČIN: potrebno novo lice, tako da Toma, Aca i Dači idu ponovo na audiciju, Toma otpada, nije kadar da prati fabulu, ili folira ovu dvojicu, Bog će ga znati. Uglavnom on za sada stoji kao Acina rezerva ili dubler, ako ovaj fasuje grip ili tako nešto.
    TREĆI ČIN: Aca, nova nada teatra dobija tekst i nikako da shvati Šekspira: izdati ili ne, pitanje je sad???? Zbunjen i uvređen za ponuđenu ulogu, Gleda u Dačija – kao kroz maglu navire čas lektire i zna da je to nešto vezano za njega ali nikako da sve to poveže u smislenu celinu, traži koji dan da se dodatno pripremi.
    Zavesa pada, gledaoci grickaju nokte i sa nestrpljenjem sedaju pred televizore, čekaju svaku reč Ace, a on i dalje nikako da kaže, tenzija raste kao na Farmi i Velikom bati.
    Samo finansijer produkcije ovog pozorišta nije zadovoljan pojedinim glumcima, ostaje da se vidi ko će biti izbačen (ili ti uklonjen) sa scene. To samo zna onaj ko je dao pare, naše je da se nadamo da ćr to biti Tači, inače statista ove predstave.
    Ostaje nada da je neki neuron ponosa i dostojanstva ostao u njihovim glavama. Za dan dva znaćemo da li i nada i Srbija umiru zajedno ili se podižu iz pepela kao feniks.

  7. Izmedju osme SEDNICE i osme RUNDE,proslo je cetvrt veka.
    U medjuvremenu “narod se dva puta dogodio”,jednom jogurt revolucijom ,u “prvoj” Srbiji,a drugi put,mnogo radikalnije,
    bagerima i paljenjem Skupstine…u “drugoj”,”slobodnoj” Srbiji.

    PALILI SU SKUPSTINU SRBIJE,KAO DA NIJE NJIHOVA,PALILI SU JE,KAO DA JE PALE NEMCI ILI AMERIKANCI,LICNO…Takva im je instrukcija i dnevnica bila.To im je bio “opis posla”,za taj 5.oktobar.

    Na osmoj SEDNICI,pao je Ivan,a na osmoj RUNDI,pao je Ivica.
    Sve je isto,tema je Kosovo…dileme su iste.Oba puta je odbranjeno Kosovo,PRIVREMENO,ali odbranjeno.Danas je jos uvek Kosovo Srbija.

    Mislim da treba naci neku formulu da Srbija ponudi vid Unije sa Kosovom,ili unutrasnje asimetricne federacije,gde bi postojala jedna vrsta formalno-pravne pupcane vrpce izmedju Srbije i Kosova,gde bi Kosovo dobilo neku vrstu “meke” samostalnosti i nezavisnosti na medjunarodnom planu…KAO DEO CELOG PAKETA.
    Ta mini Unija,treba zajednicki da udje u maksi Uniju,u evropsku Uniju,gde Srbi i Albanci nece imati osecaj zakidanja bilo kog prava,licnog ili etnickog,ili drzavnog.
    Ako su namere EU iskrene,to bi bilo prihvatljivo,a Srbija bi dobila garancije da je niko nece sprecavati na putu ka clanstvu u EU.
    I taj prijem bi trebao biti ubrzan.Trema minimum dobre volje.

    U suprotnom,ovo ce biti samo jedan u nizu zahteva,na putu bez kraja.
    Srbija treba da pita Nemacku i Ameriku-KOJU SRBIJU ONI PRIZNAJU,gde je kraj zahtevima.
    KONKRETNO,PO TACKAMA,da se izjasne kaosto od nas traze sada.

    I da jesmo ISKLJUCIVI krivci za rat,a nismo,treba da nam kazu GDE JE KRAJ.Sta je “konacno resenje”?Ispunili smo toliko uslova,a oni su sve agresivniji???
    Dali smo toliko srpskih glava,predsednike,generala…sada traze Kosovo?!Sta je sledece?

    Politicari su odgovorni da nadju STRATESKOG PARTNERA,ako je to Amerika ili Nemacka,onda je put u EU,izgledniji i logicniji.
    Ali tada Obama treba da dodje u Beograd i u dobrom raspolozenji,to saopsti,I POTPISE.
    Neki nasi politicari samo hoce da potpisu a nece da nadju podrsku.
    Tako svi mi mozemo,da budemo “realisti”.Tako je lako vladati.
    Tu nema drzavnickog a ima sitnosopstvenickog.Narod to prepoznaje.

    Ovako,porazeni,ponzeni,opljackani (POSEBNO OD SVOJE VLASTI),i osakaceni,sa daljim pretnjama ka unistenju…kakva je to “dobrodoslica”,i kakav je to “datum”,i za sta???
    Za unistenje drzave i naroda…da,za bolji zivot,tesko.
    Podrska Vucicu i neka zna da nije kraj sveta 8.4.2013.g,u 16 sati.

  8. Poštovani,

    Da li je moguće da je i u Pečatu uvedena cenzura slobodne misli, jer se ne objavljuju komentari čitalaca koji argumentovano kritikuju postupke aktuelnog režima? Hvala na odgovoru.

    Srdačan pozdrav.

    Dušan K.

    • Uredništvo

      Nije uvedena cenzura. Pišite sta hocete ali bez uvreda i psovki i obavezno je da pročitate tekst o kome nešto pišete a ne da pišete onakokako padne i mimo onoga što uopšte ne piše u tekstu i nemojte da pišete i šaljete po tri ista komentara na tri različita teksta jer je to najbolji način da vam ne objavimo nijeda. Dakle, nema cenzure za slobodu misli ali to ne podrazumeva baš svašta jer za to postoje drugi sajtovi,ustanove,institucije. Dakle, prvo pročitajte tekst iz “Pečata”, prevashodno, ili nešto što smo objavili na sajtu pa razmisli i napiši kako dolikuje nekom ko želi nešto javno da kaže. To što Vi imate potrebu da kritikujete režim mi radimo vec evo šestu godinu i zbog toga smo ubedljivo najtiražniji, najčitaniji i najuticajniji politički nedeljnik, pa što bi vas sprečavali u tome.

      • Poštovani,

        Kao redovnom čitaocu Pečata, mislim da nije korektno da mi spočitavate da prvo pročitam tekst. Konkretno, ostavio sam malo duži komentar (možda sam u tome preterao i izvinio se), ali komentar je vrlo povezan sa tekstom i g-dina Vučelića, ali i g-dina Vrzića. Zašto bih onda ostavljao slične komentare na dva teksta? Naravno, treba posmatrati i kontekst svih prethodnih tekstova (koje sam gotovo sve pročitao), jer se oni ne mogu analizirati pojedinačno, svaki sam za sebe, već svi oni skupa upućuju na formiranje određenih stavova. A baš ne visim na računaru po ceo dan i noć, i da baš sve i svuda mogu da komentarišem. I mislim da nisam pisao “baš svašta”, već je situacija u državi krajnje kritična i dramatična, i stvari treba nazivati pravim imenima (bez uvreda i psovki, što nikada nigde nisam činio), a ne zamagljivati činjenice.
        Pečat je s pravom postao najtiražniji, najčitaniji i najuticajniji politički nedeljnik u Srbiji, zahvaljujući uređivačkoj politici i ljudima koji ga vode, ali isto tako i vernim čitaocima, u koje bez lažne skromnosti, ubrajam i sebe, i to od prvog broja do danas.
        I konačno, nemam nikakvu ličnu potrebu da kritikujem postojeći režim (i sve prethodne, koji su nas svi skupa doveli tu gde jesmo), već to doživljavam kao obavezu, koja traje mnogo, mnogo duže od šest godina. Ali uz najbolje namere, hajde da ne prebrojavamo “prvoboračko stažiranje”,… Jer polemika na našem, srpskom, antirežimskm i antieuROPSKOM bloku, može biti vrlo poželjna, i ne treba je shvatati kao nešto negativno, kako bi se mnoge stvari razjasnile i isterale na čistac.
        Na kraju, bez namere da dajem sebi za pravo da utičem na uređivačku politiku Pečata, smatram da nije korektno da se na dan-dva pred održavanje predsedničkih izbora u Crnoj Gori, daje vest o jednom predsedničkom kandidatu, jer se time Srbi u nezavisnom montenegru dodatno zbunjuju.
        Uz najiskrenije želje da misija Pečata, njegovog uredništva i čitalaca uspe, a preduslov za to je da svi budemo malo više iskreni i pošteni, i da Srbija konačno ponovo bude slobodna, srdačno Vas pozdravljam.
        Dušan K.

  9. Poštovani,

    Dozvolite da se ne složim sa Vašim stavom. Posmatrati samo ovo “vučićevo istorijsko NE!”, kako ga je recimo g-din Vrzić definisao (po mom skromnom mišljenju jedan od najboljih mladih srpskih novinara, čije tekstove redovno pratim, ali koji u poslednje vreme počinju vrlo, vrlo ozbiljno da zbunjuju), mislim da nije dovoljno, niti pošteno.

    Prvo, potrebno je reći da je ovaj proeuROPSKI režim prihvatio i sproveo u delo sve one sporazume koje je prethodni euroFANATIZOVANI režim samo usmeno dogovorio i parafirao, čime je u stvari nastavio i produbio politiku koja nas je dovela tu gde jesmo. Na taj način su državi Srbiji vezane ruke da deluje na polju u kojem ima iskrene saveznike (Rusiju i Kinu), a to je SB UN. Time je ostvaren kontinuitet politike koja nas je dovela u ćorsokak, i na čijem je samom početku bilo jasno da su pitanje Kosmeta i euROPSKOG pridruživanja dva vrlo povezana i međusobno zavisna pitanja, koja u krajnjoj liniji, jedno drugo isključuju. Novi nazadnjački režim je nastavio politiku koja se još 2008-me godine pokazala kao katastrofalna po srpske državne i nacionalne interese, što znači da se režim sns-a vremenski nalazi u istim okvirima kao režim ds-a, bez obzira na to šta smo prošli prethodnih godina i očigledne naznake iz euROPSKE unije da Srbiju ne želi, odnosno da se od Srbije traži ono što se ne može tražiti ni od jedne suverene države. Kukati kako nam euROPSKA unija nije ništa ponudila, već je htela da nas samoukine, je vrlo, vrlo licemerno, jer su se ti isti koji sada nariču kao Kalimero, do juče kleli u svoje prijatelje iz eu i sad, grlili sa njima, a ponekad u ljubili, pa čak i uvlačili u pregovore zvaničnike nama direktno neprijateljski raspoloženih zemalja, koji su bili u korist naše štete. Ako pojedini političari tek aprila 2013-te shvataju srž i prirodu odnosa i delovanja euROPSKE unije prema Srbiji i srpskom narodu u regionu, onda ili su praspavali neki dubok zimski san pa ne znaju šta se ovde dešavalo u poslednjih 20ak godina, ili su duboko ucenjeni, ili pak preziru sopstveni narod. A ne zna se šta je gore i tragičnije po nas,…
    Drugo, novi-stari režim (sps i g117+, presvučen u urs), čine delovi i prethodnog i aktuelnog režima, dok su samo sns i ds zamenili mesta. Čak se ne može govoriti ni o zameni mesta, jer je veliki deo kadrova ds, spo pa i poneki iz g117+ sada u sns-u, i to oni koji su uglavnom nakon 2008-me godine prešli u novoformiranu stranku. Što bi rekao BS: “…Politika je ista, samo druga su imena,..” Znači do tada im je odgovarala proeuROPSKA, prohaška, antisrpska, mondijalistička neoliberalna politika, a onda su se jedan dan probudili i videli da brod tone, pa onda kaobajagi vele, daj na vreme da promene dresove. Bez namere da branim žuti režim, koji je u izdaji i korupciji duboko zaglibio, i koji se tiho i prikriveno abolira namernim potezima vodeće partije nove vlasti, mislim da nije pošteno kritikovati samo ds, sps i g117+. Primetno je da se pojavljuju “analitičari i ostali eksperti” koji udaraju recimo po grubješićki ili dačiću, dok primera radi stožernu stranku režima i njene prvake, koji upravo dozvoljavaju manjim koalicionim partnerima da rade to što svi zajedno rade (čitaj: UČESTVUJU U ZAJEDNIČKOM ZLOČINAČKOM PODUHVATU RAZBIJANJA SOPSTVENE DRŽAVE I POROBLJAVANJA SOPSTVENOG NARODA), nesvesno ili pak vrlo, vrlo namerno izostavljaju od svake kritike. dačić nije išao u brisel kao privatno lice, već kao zvaničnik kojeg su poslali i sa čijim radom su se složili i nikolić i vučić, i zbog toga bi sve kritike upućene dačiću ili grubješićki morale da se odnose i na nikolića i vučića. Ovako dolazimo u situaciju da postoje loši i manje loši momci, odnosno oni koji sa sladoslašću rade u interesu euROPSKE unije, i oni drugi, koji su kobajagi malo nevoljni, ali zato kad zatreba, postaju veći eurofanatici nego sama ketrin ešton. Tako smo do politike da EVROPA NEMA ALTERNATIVU, došli do stanovišta da BEZ euROPSKE UNIJE NE MOŽEMO DA PREŽIVIMO. Ili pak da možemo za deceniju-dve biti spokojni da Kragujevac neće biti u sastavu albanske monstrum tzv.države, ali da za Kraljevo i N.Pazar to nije baš sigurno. Ili da Ustav ne odražava realnost na terenu, već se godinama laže da je “Kosove naše”, ali zato po istom tom Ustavu može da se vlada protivno interesima naroda kojem se pripada. Recimo, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju kaže da se traže nadležnosti za tzv.zajednicu srpskih opština koja će funkcionisati po ustavu i zakonima tzv.kosova. Znači logika je sledeća: režim će na posredan način prihvatiti sve atribute državnosti tzv.kosova (ali će kao papagaji ponavljati da nikada neće priznati, ali će dati, sve će dati i prodati za datum), pa će se onda u “institucijama” tog tzv.kosova boriti za prava “srpske zajednice”. Plan je pravi proeuROPSKI: hajde prvo da im damo sve, pa ćemo im tražiti da nam to vrate, jer time pokazujemo našu dobru volju, odnosno, hajde da pucamo sebi u obe noge, pa da se trkamo na 100metara. Da li je moguće da se svesno previđa da se ovde ne govori ni o kakvim pravima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i konačno o pravu države Srbije, na svoju po pravnim i Božjim zakonima, neotuđivu teritoriju, već se govori o nekakvoj srpskoj zajednici (koja bi izgleda trebala da asocira na manjinu), i zajednicu srpskih opština (koje bi trebalo da asociraju na okruge, regiončiće ili tome slično)!? Pored ovakvih otvorenih antidržavnih stavova od strane pripadnika režima, neprijatelji države Srbije sa mirom i spokojem mogu da čekaju dalji rasplet događaja, naravno očekujući maksimalnu moguću dobit za njih.
    Treće, vrlo je primetna medijska aktivnost prorežimskih medija, koji na ovaj ili onaj način pokušavaju da opravdaju postupke “naših pregovarača, boraca za naše interese, i budućnost naše dece”. Te jedni pričaju kako će kosmetski Albanci proterati preostale Srbe ako ne prihvatimo “sporazum”, pa će nam se ponoviti Oluja ili 2004ta, te drugi prenose kako je u italiji pokrenuta kampanja zbog velikog procenta oboljenja od kancera vojnika koji su bili u misiju na Kosmetu (pa se na režimske medije javljaju dobropoznati stručnjaci koji savetuju kako preostale Srbe treba “što pre spašavati i preseljavati odozdo, sa Kosmeta u ostatak Srbije!!!???”), pa se dalje priča kako je bilo kakav protest protiv ovog režima u stvari samo “busanje u patriotske grudi, guslanje”, jer, Bože moj, treba “prihvatiti realnost”, ići dalje, okrenuti se ekonomiji, zapošljavanju, investicijama, našoj deci, budućnosti,…”. Kampanja ide čak dotle da se današlji skup u organizaciji Dveri povezuje sa Crnom rukom i Apisom, a onda kao “zna se šta je posle toga bilo”, aludirajući time da je svaki protest protiv ovog otvoreno izdajničkog, prozapadnog antisrpskog režima, u stvari poziv na pobunu, odstrel i rušenje sistema. Mašti nikad kraja, ali sve se radi vrlo perfidno, ispod tepiha i prilično sramno.
    Četvrto, možemo ovaj trenutak povezati sa onim kada je spremana čuvena tadić-jeremićeva rezolucija koja je išla u UN, koju su “dorađivali” euROPSKI prijatelji i prethodnog i ovog režima. Taj trenutak je bio, bez dileme, jedan od naših najtežih poraza u poslednjih 20godina, pa se povela čuvena polemika između Pečata i Vidovdana, s jedne, i NSPMa, sa druge strane. Desilo se, šta se desilo, svi smo znali šta će biti, ali izgleda da pojedinci danas polako ali sigurno preuzimaju pozicije koje su držale njihove tadašnje kolege iz NSPMa. Braniti neodbranjivo, prosto vređa inteligenciju svakog običnog i poštenog čoveka, kojem je vrlo, vrlo stalo do sudbine i budućnosti naroda i države kojem pripada. Prosto je nemoguće ostaviti bilo kakav (pristojan, bez ikakvog vređanja ili pomisli na to) komentar na tekstove recimo d.anđelkovića ili na n.standard. Uloga pojedinih tzv.real-patriotskih analitičara je izuzetno opasna, i štetnija nego pojedinih otvorenih drugosrbijanaca ili antisrba. Na otvoreno zlo i opasnost, čovek reaguje instinktivno, i tu su mogućnosti manipulacije ljudima veoma male, dok je vukova u jagnjećim kožama na sve strane, i pošten svet ostaje zbunjen, uplašen, i u krajnjoj meri nezainteresovan za sudbinu sopstvene države. Pa se tako, recimo, ne govori ni o “nebeskoj ni o zemaljskoj Srbiji”, ni o herojima i borcima, ni o izdajnicima i kapitulantima, već o nekom trećem putu, pa se eto prave parelale i sa despotom Stefanom Lazarevićem. Ispada da ovaj antidržavni i antisrpski režim u stvari sprovodi politiku despota Stefana Lazarevića, što predstavlja vrlo nekorektno poređenje. Situacija je toliko očigledna i jasna: ili smo dostojni naslednici naših predaka, koji su ginuli da bismo mi mogli da živimo u slobodi, i da tu baklju ili pak plamičak slobode predamo u ruke našim potomcima, ili smo izdajnička generacija, čije će vođe svojim postupcima zaseniti narodno sećanje i na Vuka Brankovića ili Milana Nedića!? Stvari su toliko jednostavne, ali hajde da budemo elementarno pošteni, pa da pojave, ličnosti i događaje nazovemo pravim imenima.
    I na kraju, mada bi mnogo što-šta još imalo da se kaže, ali se ovom prilikom izvinjavam svima na ovolikom pisaniju (naravno, uz nadu da će ovaj moj komentar biti objavljen), smatram da su se mnogi prešli ako pokušavaju da igraju na kartu zaborava naroda. Narod jeste okupiran golom egzistencijom, ali narod pamti! Narod zna zašto je doveden u situaciju u kojoj se nalazi, i ko je od domaćih okupacionih nameštenika i grubih izvođača prljavih zapadnih antisrpskih radova odgovoran za ovakvo katastrofalno stanje. Siguran sam da su toga svesni i mnogi pripadnici sadašnje (sramne) srpske političke elite, kojima zbog toga što rade često zastane knedla u grlu, bar u onim momentima brijanja, koje provedu sami sa sobom, sa svojim mislima, gledajući svoj sopstveni bezlični odraz u ogledalu. Jer nijedna okupacija (a sa njom ni prevara da se sve radi u interesu naroda i države, a u stvari to je samo paravan za sprovođenje naloga neprijatelja naroda kojem se pripada), nije trajala večno, pa se ne nadam, već se svakoga dana, na ovaj ili onaj način, borim i živim za to da ponovo budemo slobodan i dostojanstven narod. I to radi veliki broj poštenih, rodoljubivih i slobodarski orjentisanih građana Srbije i ostalih država u regionu, koji žive od svog rada, i ne pristaju na trule kompromise, bez obzira da li pripadaju ovoj ili onoj antirežimskoj stranci, ili pak nisu članovi nijednog pokreta (nikada nisam bio član nijedne stranke!). A toga moraju biti svesni i naši “državni prvaci”, jer isto tako kako se u kolektivnom narodnom pamćenju i istoriji pamte hrabri stradalnici, heroji i mučenici, tako i pečat izdaje večno ostaje.

    S VEROM U BOGA! ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU!

    ŽIVELA SLOBODNA SRBIJA!

    Dušan K.

  10. Ovde se predstavlja Vučić kao patriota ,a Dačić kao izdajnik što je prilično jednostrano.Vučić je bio jedan od najradikalnijih evrofanatika i ne znam kako to može da se previdi.Samo je i on bio
    iznenađen onim što su ponudili kao i svi naši političari koji su mislili da će svojom mudrošću nasankati Zapad.U svakom slučaju Vučićev stav tek treba da čujemo

  11. Po mom skromnom mišljenju glavni krivci za trenutnu ,opaku,situaciju su Predsednik i Premijer,iz nekih njima znanih razloga.Ja sumnjam kojih,ali neka tako i ostane.Nesumljam ja u Predsednikove dobre namere .Ali.Očigledno je neko nekoga prevario.Po miom rezonu Srbija može u EU samo na KOLENIMA,Samo razdrobljena bez ikakvog uticaja,ne na druge,nego na sebe samu.Srbija samo kao ime i ništab drugo.To nije stav EU to je stav nemačke,a EU je samo njen drugi naziv.I to je stav Amerike,kao sverskog hegemona.Sva politika je podređena tome.Da li će ona druga strana dozvoliti da ostane bez bilo kakvog uticaja u EU ostaje da se vidi.Deluju mi daleko i slabašno.Sad se lome koplja za naredna stpleća.

  12. Jako puno ODGOVARANJA po pitanju Kosova i METOHIJE. Ili…
    Čudo li hrvaćani, šipci, bošnje, merkellerovci, ameri-kanci(otuda KANCER) itd., ZABORAVIH crnogorijance – ne “pominju” METOHIJU ama “nikako”? … Ili …
    Zaprepašćujuće ja da nikakve ZASLUGE za ARTISARIJEV “plan” ne dobi VUK-DANICE DRAŠKOVIĆ, a na “javnim” mestima i “servisima” se hvalio LIČNIM delima i nad-neljudskostima da se STVORI i OTELOTVORI ozakonjenje GETA za PREOSTALE Srbe na Kosovu i METOHIJI! Ili… Ministar INOSTRANSTVA…
    Ma Gering i Gebels se po grobu prevrću zbok Vuka-Daninoga, a vi ni da zucnete o Njemu! Ili…
    MI imademo decu NEZNANIH heroja i NEZNANIH očeva … Ili…
    A, o G-din M-ster SVILANOVIĆU? … Sramota! Koje ot “zasluge” ima u “rešenjima” za SRBIJU… Ili…
    Pa ko sačinjava TIM “eksperata” i “pravnika” SRBOFOBIČARA koji “pišu dokumenta” koja SRBI treba SAMO da – POTPIŠU ??? Ili…
    “Zmija” je u Briselu samo glumetala, a “otrovnica” je bila uz tog GMIZAVCA i pošto joj je “naišao” ZVERSKO-UBILAČKI NAGON, morala je da prekine “pregovore”! Ili…
    PLEN se suviše “približio”, a PLAN isuviše “presušio” – samo je zaliven SRPSKOM KRVLJU mogao da se “osveži”! Iskusna je isuviše “otrovnica” … ne ujeda JAVNO !!! Ili…
    Niti je “zadatak” težak – niti je “odgovor” nerešiv! Jer…
    SRBIJA ima NAJBOLJE matematičare i dalje…ONI rešavaju zadatke… Jer…
    Filtriranje je obaveza… Isplivalo sve i sja na “površinu”!
    Nauka i pouka i poruka …
    GOSPOD je VELIKI +++ OPROSTI IM +++ NE ZNAJU ŠTA RADE +++

  13. Zagreb, 10. travanj (april) 1941. – proglasenje NDH

  14. Gospodine Vucelicu, OVA VUCICEVA ODLUKA OD JUCE 19og aprila O POTPISIVANJU SPORAZUMA SA SIPTARIMA JE ISKRENA ODLUKA Vucica i GROBARA SRBIJE Nikolica!Bas nas interesuje (SVE CITAOCE) sta ce Vasa redakcija sada da pise o Vasim miljenicima Vucicu i Nikolicu?!Posto je u proslom broju o njima bilo toliko hvalospeva da kriticki raspolozen citalac pomisli da su te tekstove bas oni i pisali!!Da vidimo sta cete sada da pisete o tri nistarije…..?

    • Eeee, Raso, ili Rašo, kako god već. Valjda se vidimo u ponedeljak na protestu, ili ti je promaklo?

    • Steta sto su ljudi izgubili enzime za varenje celuloze, inace bi neke koristi od tolike hvalospevke Vucicu i Nikolicu, mozda i bilo. Da li je to bilo ishitreno, pusta zelja, ili naivnost veoma uglednog casopisa i novinara, verujem saznacemo uskoro. Sa nestrpljenjem i ja ocekujem sledeci broj i komentare uvodnika, mada mu ni malo nije lako da nam objasni kako se jedno istorijsko NE, nekako brzo i olako pretvorilo u DA, DA, DA, DAJ STA DAS.

  15. Kakvi smo mi ljudi,ako nam ovaj covek nije pomogao,pa ko je?Nasa zemlja je odavno propala,jadan ovaj covek mora da se bori sa ovakvim narodom,trebalo je odavno da se povuce i zastiti sebe i svoju porodicu.Za nas je sve sto pise u novinama istina,pustite coveka da obavlja svoj posao,uradio je vise nego Tadic,nego Djindjic.Ali mi ne bi bili ovakvi i ne bi nam drzava propala da smo birali prave predstavnike,kriv je narod a ne ovaj neduzni covek.Nikom ne odgovara da on bude na celu vlade,jer se po prvi put nesto menja,i otkrivaju se mnoge stvari vezane za politiku.Naravno da ce pokusati sve da ga ubiju i smene..Srbi najgori narod!!! Nikad necu da se ponosim sto sam iz Srbije,nikad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *