Vučević: Povucite deklaraciju, ostavka Pajtića, novi izbori

NOVI SAD – Povlačenje Deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori u Vojvodini – tri su ključna zahteva protesta u Novom Sadu, koje je izneo gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević.

“Pajtiću, ne treba nama novi glavni grad, ne treba nama novi jezik, nova istorija, nova crkva, nova država, jer je naša država oduvek bila i biće Srbija”, rekao je Vučević i dodao: “Jedinstveni smo u ovim zahtevima. Bojane Pajtiću, nemoj više da zastupaš Vojvodinu i da navodno čuvaš naše interese, jer rezultati te politike su zaparložene njive i osiromašeni građani”.

Vojvođanska vlast pokazala je da “ne zna ništa o Vojvodini, jer kad bi sada izašli iz svojih bunkera tek tada bi mogli da saznaju šta je Vojvodina i šta misle njeni građani”, rekao je gradonačelnik Novog Sada.
“Pokazali su nam da znaju da lažu, a poneki od njih bogami i da kradu. Pokazali su nam i di su naši novci, udobno smešteni u njihove buđelare. Došlo je vreme da vratite što ste oteli od građana, da odgovarate za postupke koji su doveli do ovakvog stanja u Vojvodini”, rekao je Vučević.
“Nama gospodine Pajtiću ne treba vaša deklaracija, mi ovde pišemo našu deklaraciju, vrlo kratku, vrlo jasnu a ona glasi: Vojvodina je bila, jeste i biće uvek u Srbiji”, rekao je on i izneo zahteve protesta u tri tačke, istakavši da su novi izbori potrebni “da vidimo šta građani Vojvodine misle, ko treba da vodi Vojvoidnu, šta misle o ovoj sramnoj deklaraciji”.
On je najavio nove proteste ukoliko se ne uvaže ti zahtevi.
“Mi nismo horde zla, mi smo Vojvodina za razliku od onih koji su je pokrali”, zaključio je Vučević i pozvao učesnike u mirnu šetnju.
Nakon mitinga i šetnje, Vučević je izjavio da je u tom gradu održan veličanstven skup bez ijednog incidenta i poručio da će se, ukoliko ne budu usvojeni zahtevi poslati sa protesta, vrlo brzo okupiti u još većem broju.
“Ne sećam se da je Novi Sad skoro imao priliku da vidi protest gde učestvuje više od 30.000 građana”, rekao je Vučević na kraju protestne šetnje na Trgu slobode i zahvalio svim učesnicima.
“Bilo je veličanstveno. Bez ijednog incidenta, sa jasnom porukom protesta. Voleo bih da pokrajinska administracija ne bude tvrdoglava i prkosi građanima Vojvodine, da vlada Bojana Pajtića što pre podnese ostavku i da idemo na vanredne izbore za skupštinu AP Vojvodine”, rekao je Vučević.
Ako ne budu usvojeni zahtevi sa protestnog skupa “videćemo se u još većem broju vrlo brzo”, poručio je Vučević.

Na javnom skupu ”Stop razbijanju Srbije” koji je održan u Novom Sadu, prema procenama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, prisustvovalo je oko 30.000 ljudi. MUP je saopštio da nije bilo incidenata i da su se posle održanog protesta građani mirno razišli.
I Policijska uprava Novog Sada saopštila je da na skupu održanom ispred zgrade Vlade Vojvodine nije bilo narušavanja javnog reda i mira, ni incidenata, kao i da je, prema policijskim procenama, skupu prisustvovalo oko 30.000 ljudi.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *