Владимир Путин: Импулс развоју односа

Фото: ФоНет

Владимир Путин оценио да ће посета Ивице Дачића Москви допринети развоју односа Русије и Србије. Москва подржава став Србије по питању Косова, рекао руски премијер Медведев и поручио да су Русија и Србија привилеговани партнери чији односи треба да буду ефикасни. Дачић рекао да Србија намерава дијалогом да дође до одрживог решења косовског питања.

Председник Владе Србије Ивица Дачић састао се у Москви са руским председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевом. Председник Русије је оценио да ће Дачићева посета дати додатан импулс развоју билатералних односа.

“Уверен сам да ће ваша посета бити подстицај развоју економских односа”, рекао је Путин, подсетивши да се прошле године обим трговинске размене смањио, а да је почетком ове године забележен раст од 38 одсто, што је оценио као “добар знак”.

Председник Русије је навео да је његова земља највећи инвеститор у привреду Србије, као и да постоји много занимљивих и великих пројеката. Путин је уверен да ће сусрет премијера Дачића и Дмитрија Медведева бити значајан подстицај даљем ширењу сарадње.

Ивица Дачић је Путину захвалио за принципијелну подршку када је реч о Косову, обративши се на руском језику. “Српски народ то зна, памти и сматра да је Русија најбољи пријатељ Србије”, рекао је српски премијер.

“Желимо што ближе односе са Русијом у свим областима, у политици, економији, култури, до одбране и безбедности”, рекао је Дачић, истакавши да је то посебно потребно Србији, пошто се она, геостратешки гледано, налази у тешком положају, будући да је окружена државама чланицама НАТО-а.

Председник Русије је, у сусрету са српским премијером у подмосковској резиденцији у Новом Огарјову, упутио поздраве председнику Србије Томиславу Николићу и позив да посети Русију “у било које време”.

Медведев: Увек ћемо подржавати став Србије о Косову

Русија подржава став Србије по питању Косова, али сматра да је решење тог питања привилегија Срба, рекао је у Москви руски премијер Медведев после састанка са српским колегом.

“Не треба ми да ‘гурамо’ тај процес, већ Србија. Ви треба да будете у највећој могућој мери заинтересовани за ваљано решавање тог питања”, рекао је Медведев.

Руски премијер је додао да полази од тога да политичке нијансе, одвојене разговоре и суштински интерес по том питању треба да иницира српска страна. Медведев је, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да Русија схвата колико је косовски проблем важан за пријатеље Србе и да се то питање увек покреће у разговорима.

Према његовим речима, у последње време стекао се утисак да се од “Русије очекује више него од саме Србије”. Оцењујући да “то није исправно”, Медведев је истакао да Србија треба да одлучи какав став ће да заузме. Ту тему треба покретати и пред УН и у преговорима са ЕУ, рекао је руски премијер.

Медведев је подвукао да ће Русија подржати Србију по том питању. “Увек ћемо подржавати став коју буде формулисали српски руководиоци”, поручио је Медведев.

Дачић: Дијалогом до одрживог решења

Премијер Дачић је рекао да Србија има намеру да настави дијалог о косовском питању и да дође до одрживог решења.

“Србија не може да прихвати принципе који су у основи те варијанте документа, јер они не гарантују пуну безбедност и заштиту права српског становништва на Косову”, истакао је Дачић, додајући да потписивање таквог документа не би довело до коначног и одрживог решења за проблем у покрајини.

“Никада се нећемо сагласити са једностраним проглашењем независности Косова”, рекао је Дачић и истакао да такви преседани нису у складу са међународним правом.

Како је нагласио, српске власти су заинтересоване да заштите Србе који живе на Косову. “Управо зато смо спремни да наставимо дијалог”, рекао је Дачић, према чијем мишљењу, преговоре треба вратити под окриље УН.

Потписано седам споразума

Србија је привилегован и посебан партнер, а прави пријатељи треба не само да разговорају телефоном и да се дописују него и да се сретну, рекао је Медведев на почетку састанка са Дачићем. Традиционално пријатељство две земље треба осавремењивати, рекао је руски премијер истакавши да партнерски односи треба да буду ефикасни.

Ивица Дачић је изразио захвалност због потписивања низа споразума, посебно издвојивши Споразум којим Влада Русије одобрава кредит Србији за попуну буџета. Он је премијеру Русије рекао да оно што је до сада урађено у области енергетске сарадње, развоју НИС-а и припремама за почетак изградње гасовода “Јужни ток”, има позитиван ефекат на економију Србије.

Састанку двојице премијера присуствовали су министри влада Србије и Русије. Након састанка потписано је седам билатералних споразума у присуству премијера Дачића и Медведева.

Осим споразума о кредиту за подршку српском буџету, потписани су и Споразум о сарадњи у области железничког транспорта, План заједничких активности на обезбеђењу рада и развоја српско-руског хуманитарног центра у Нишу за период 2013–2015. године.

Потписани су и Споразум између двеју влада о узајамном признавању и еквиваленцији јавних исправа о стеченом образовању и научним називима, Споразум о статусу српских војних меморијала на територији Русије и руских на територији Србије.

Потписани су и Меморандум између Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије и Владе Калушке области о трговинско-економској сарадњи и Меморандум о размени статистичких података о спољнотрговинској размени између царина Србије и Русије.

Дачић: Добили смо савезника који стоји иза нас

Премијер Ивица Дачић рекао је да сарадња са Русијом иде узлазним током, додајући да је почела нова ера у односима две земље. Гостујући у Дневнику РТС-а, Дачић је рекао да Русија не очекује да Србија мења стратешке правце. “Русија ће следити политику Србије. Разговарало се о свим модалитетима како Русија може да помогне”, рекао је Дачић говорећи о темама разговора са председником Владимиром Путином. Премијер је рекао да су Србија и Русија највећи могући партнери и да је Србија добила савезника који стоји иза ње. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је рекао да је он пребачен на ЕУ а да о томе није обавештена Русија. Према његовим речима, није лако да се тај процес сада врати под окриље УН-а. Путин и Медведев су обећали да ће у оквиру разговора са светским званичницима разговарати о томе како може да се реше проблеми. “То ће много допринети да се види да неко стоји иза нас”, навео је Дачић. Премијер је рекао да се разговарало и о економској сарадњи нагласивши да има простора за сарадњу у пољопривреди.

РТС

Један коментар

  1. I PUTIN i MEDVEDEV su na prefinjeni, diplomatski nacin rekli da imaju volju da daju SVEKOLIKU podrsku i pomoc SRBIJI. Isto tako se moze razumjeti da dok SRBIJU vode ova trojca, RUSIJA ce biti veoma uzdrzana. Sasvim je sigurno da su i RUSI culi DACICEVU izjavu da “KOSMET nikada i nije bio SRPSKI”!!! Jednog takvog “buzdovana” nitko
    ne uzima za ozbiljno! Kada SRBIJU budu vodili i predstavljali “NORMALNI” ljudi i politicari, sve zeljeno ce se ostvariti za sada neshvatljivom lakocom……………..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *