Više „zelene“ energije

Tenderi za modernizaciju starih malih HE na leto.  Raspisivanje tendera za nove male HE očekuje se krajem 2014. godine

Projekat za gradnju sedam novih malih hidroelektrana i revitalizaciju 15 postojećih malih HE, koji se finansira iz kredita „Evropske banke za obnovu i razvoj“, vrednog 45 miliona evra, jedan je od najvažnijih projekata kojim će se uvećati učešće obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije.

OD 50 MILION KILOVAT SATI ELEKTRIČNE ENERGIJE DO 87 „Instalisana snaga 15 postojećih malih hidroelektrana bi posle revitalizacije bila povećana za oko 20 odsto. Na osnovu činjenice o povećanju instalisane snage i godina starosti malih hidroelektrana, od kojih su pojedine stare i više od 100 godina, zaključili smo da su kolege projektanti primenjivali adekvatne metode prilikom hidrološke analize područja, kao i realna saznanja prilikom odabira opreme. Najveći efekat trebalo bi očekivati u povećanju godišnje proizvodnje ovih elektrana“, kažu u „Elektroprivredi Srbije“.
Prosečna godišnja proizvodnja postojećih malih HE je bila oko 50 miliona kilovat-sati električne energije, dok se posle revitalizacije očekuje proizvodnja od oko 87 miliona kilovat-sati godišnje, što je povećanje za više od 50 odsto. Planirana instalisana snaga sedam novih hidroelektrana koje će se graditi na vodoprivrednim objektima je 13,35 MW, a očekivana proizvodnja oko 49 miliona kilovat-sati.

IDEJNI PROJEKTI „Za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju malih HE na vodoprivrednim akumulacijama, kao i za pružanje konsultantskih usluga, u otvorenom postupku izabran je Institut ‚Jaroslav Černi’. Ovaj institut je završio izradu Generalnog projekta za izgradnju sedam malih HE na vodoprivrednim akumulacijama, koji je usvojen na Stručnom savetu JP EPS, održanom 6. aprila 2012. godine. U toku je izrada Idejnih projekata i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Raspisivanje tendera se očekuje krajem 2014. godine. Završetak radova i puštanje je planirano za 2017. godinu“, kažu u EPS-u.
Kako ističu u EPS-u, za izradu Generalnog projekta revitalizacije i modernizacije 15 postojećih malih HE u vlasništvu EPS, angažovan je „Energoprojekt – Hidroinženjering“, koji je predao kompletnu dokumentaciju. U toku je raspisivanje tendera za konsultantske usluge. Zadatak ovog konsultanta je izrada specifikacije za tendersku dokumentaciju i izrada investiciono-tehničke dokumentacije, a ugovaranje konsultantskih usluga se očekuje do maja tekuće godine.
Raspisivanje tendera za male HE koje rade na teritoriji PD „Elektrosrbija“ sledi u julu, a za one na teritoriji PD „Jugoistok“ u avgustu ove godine. Dodela ugovora se očekuje u novembru, odnosno januaru 2014, a kompletan završetak revitalizacije je planiran za 2016. godinu.
„Sveukupni utisak pribavljanja neophodnih mišljenja i uslova, prikupljanje neophodnih podloga, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa je jedan mukotrpan i naporan posao, što iziskuje veoma veliki trud, rad, energiju i neverovatno strpljenje, bilo da je podnosilac EPS ili fizičko lice“, smatraju u EPS-u.

Po proceduri banke

Nabavka će se raditi po proceduri EBRD, preko tendera za isporuku i ugradnju (supply and install). Zbog brojnosti lokacija biće napravljena tri tendera, prvi za izgradnju novih malih HE, drugi za revitalizaciju postojećih malih HE na teritoriji jugozapadne Srbije i treći za revitalizaciju postojećih malih HE na teritoriji jugoistočne Srbije. Tenderi će biti objavljivani sukcesivno. U toku je formiranje tima  za upravljanje projektom. Zajam je ugovoren na 12 godina, s tim da će rok otplate biti devet godina posle isteka perioda početka od tri godine. Kamatna stopa je šestomesečni EURIBOR plus jedan procenat godišnje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *