Више „зелене“ енергије

Тендери за модернизацију старих малих ХЕ на лето.  Расписивање тендера за нове мале ХЕ очекује се крајем 2014. године

Пројекат за градњу седам нових малих хидроелектрана и ревитализацију 15 постојећих малих ХЕ, који се финансира из кредита „Европске банке за обнову и развој“, вредног 45 милиона евра, један је од најважнијих пројеката којим ће се увећати учешће обновљивих извора у производњи електричне енергије.

ОД 50 МИЛИОН КИЛОВАТ САТИ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ДО 87 „Инсталисана снага 15 постојећих малих хидроелектрана би после ревитализације била повећана за око 20 oдсто. На основу чињенице о повећању инсталисане снаге и година старости малих хидроелектрана, од којих су поједине старе и више од 100 година, закључили смо да су колеге пројектанти примењивали адекватне методе приликом хидролошке анализе подручја, као и реална сазнања приликом одабира опреме. Највећи ефекат требало би очекивати у повећању годишње производње ових електрана“, кажу у „Електропривреди Србије“.
Просечна годишња производња постојећих малих ХЕ је била око 50 милиона киловат-сати електричне енергије, док се после ревитализације очекује производња од око 87 милиона киловат-сати годишње, што је повећање за више од 50 одсто. Планирана инсталисана снага седам нових хидроелектрана које ће се градити на водопривредним објектима је 13,35 МW, а очекивана производња око 49 милиона киловат-сати.

ИДЕЈНИ ПРОЈЕКТИ „За израду техничке документације и изградњу малих ХЕ на водопривредним акумулацијама, као и за пружање консултантских услуга, у отвореном поступку изабран је Институт ‚Јарослав Черни’. Овај институт је завршио израду Генералног пројекта за изградњу седам малих ХЕ на водопривредним акумулацијама, који је усвојен на Стручном савету ЈП ЕПС, одржаном 6. априла 2012. године. У току је израда Идејних пројеката и решавање имовинско-правних односа. Расписивање тендера се очекује крајем 2014. године. Завршетак радова и пуштање је планирано за 2017. годину“, кажу у ЕПС-у.
Како истичу у ЕПС-у, за израду Генералног пројекта ревитализације и модернизације 15 постојећих малих ХЕ у власништву ЕПС, ангажован је „Енергопројект – Хидроинжењеринг“, који је предао комплетну документацију. У току је расписивање тендера за консултантске услуге. Задатак овог консултанта је израда спецификације за тендерску документацију и израда инвестиционо-техничке документације, а уговарање консултантских услуга се очекује до маја текуће године.
Расписивање тендера за мале ХЕ које раде на територији ПД „Електросрбија“ следи у јулу, а за оне на територији ПД „Југоисток“ у августу ове године. Додела уговора се очекује у новембру, односно јануару 2014, а комплетан завршетак ревитализације је планиран за 2016. годину.
„Свеукупни утисак прибављања неопходних мишљења и услова, прикупљање неопходних подлога, решавања имовинско-правних односа је један мукотрпан и напоран посао, што изискује веома велики труд, рад, енергију и невероватно стрпљење, било да је подносилац ЕПС или физичко лице“, сматрају у ЕПС-у.

По процедури банке

Набавка ће се радити по процедури EBRD, преко тендера за испоруку и уградњу (supply and install). Због бројности локација биће направљена три тендера, први за изградњу нових малих ХЕ, други за ревитализацију постојећих малих ХЕ на територији југозападне Србије и трећи за ревитализацију постојећих малих ХЕ на територији југоисточне Србије. Тендери ће бити објављивани сукцесивно. У току је формирање тима  за управљање пројектом. Зајам је уговорен на 12 година, с тим да ће рок отплате бити девет година после истека периода почетка од три године. Каматна стопа је шестомесечни ЕУРИБОР плус један проценат годишње. 

Један коментар

  1. nije normalno da i dalje postoji takva birokratska azdaja, sa inzinjerske tacke, dovoljno je da se javno objave uslovi, na licitaciji podele lokacije i tehnicka sluzba obavi prijem objekta.
    Tenderi su generatori korupcije, sta ce nama konsultantske usluge, zar u elektroprivredi rade idioti, pa im trebaju dadilje.
    nista novo, razocaravajuce i deprimirajuce.
    u toj nemackoj, u koju beslovesno zure nase vodje, postavite solarne kolektore, prikljucite on grid inverter i pozovete nadlezne da provere i odobre isporuke onog sto ne potrosite ,mrezi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *