UDALJENA STANOVIŠTA

BRISEL, 03. april 2013. (FoNet) – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da u maratonskoj osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine nije postignut dogovor, ali je ocenio da su razgovori bili korektni, mada su stanovišta dve strane i dalje udaljena, kao i da je napravljen “veliki iskorak” u normalizaciji odnosa. Dačić je u Briselu rekao da je ponosan na delegaciju Srbije i njeno jedinstvo. Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u toku ove runde pregovora, zbog težine situacije, nudio je ostavku, ali je Dačić novinarima rekao da je on to odbio. Osvrćući se na razgovore sa delegacijom Prištine, Dačić je rekao da je napravljen iskorak u smislu međusobnog razumevanja, ali i dalje postoje različiti prilazi načinima za rešavanje nekih problema. Prema rečima Dačića, Priština se plaši da zajednica srpskih opština ne bude osnova za otcepljenje ili separatizam, dok Srbi sa Kosova ne prihvataju da ta zajednica bude bez ozbiljnih ovlašćenja.

“Za svaki narod je važno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga tuži, ko mu sudi, ko ga leči, ko školuje… Zato je važno da ozbiljno pristupimo ovom pitanju, razumevajući pozicije koje imaju Beograd i Priština”, naglasio je Dačić.

Dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) nije najvažnije pitanje, ali je postalo deo problema, ukazao je Dačić, i konstatovao da Srbija neće dobiti datum, ukoliko ne bude pozitivnog ishoda dijaloga. Mi nemamo puno vremena i očekujem da naredne nedelje budu preduzeti dalji koraci, dodao je Dačić, a dotle treba da “razgovaramo u Beogradu”.

“Mi ne krijemo ništa od našeg naroda, ali postoje situacije u kojima ne smete da posmatrate da li je nešto pravedno ili nije”, objasnio je Dačić. U normalnim okolnostima ovakav predlog teško bi mogao da bude ocenjen kao pravedan, ukazao je Dačić, ali je pitanje da li imamo bolje rešenje i drugu mogućnost. On je napomenuo da između Beograda i Prištine još ne postoji dovoljan nivo poverenja da bi se postigao ovako važan sporazum, ističući da je Beogradu stalo da se postigne sporazum.

“I ako se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština, mi ostajemo privrženi dijalogu i spremni smo da u svakom formatu razgovaramo i direktno sa vlastima u Prištini, bez posrednika, a spremni smo da jednostrano ispunimo neke od uslova EU koji za nas nisu sporni”, rekao je Dačić. Upitan da li je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tokom pregovora “podigao glas”, Dačić je odgovorio da “toga ima na svakom koraku”.

“Danas je sigurno situacija bila malo napetija, jer je bilo procenjivano da je ovo poslednji dan pregovora, a ja mislim da nije”, zaključio je Dačić.

Jedan komentar

  1. Uvek sam za “lepo ponasanje”…vidimo da Dacic deluje kao “Papa Francisko”,umeren i smiren…a sastanak se prekidao,vikalo se…prvi potpredsednik mu nudi ostavku???
    Ako je Taci posle svega izjavio da “Vucic treba da napusti Seseljevu politiku”,u tom smislu,TO JE SKANDAL,na koji “smireni” Dacic treba da reaguje,najmanje da spomene nesto iz Tacijeve proslosti,NESTO…bar u jednoj recenici.
    Ne branim Vucica,vec elemantrni nivo diplomatske komunikacije.
    Takvom izjavom slabi se pregovaracka pozicija Srbije,a to Taci radi namerno,saglasan sa USA.
    Naravo,sbog stranackih interesa i ko zna cega ne jos,Dacic to nije “primetio”.A i novinari nisu pitali???Videli su lisicu u Briselu.

    Stvar treba vratiti u pravne okvire,treba videti da li je Rezolucija Skupstine Srbije u skladu sa Ustavim Srbije,da li je u skladu sa Rezulicijom OUN 1244,O KOSOVU,jer je glupo i nedopustivo
    ici ispod,i nastojati da se “vise sile” ukluce u proces.

    Vlada Srbije,BILO STA BILO,ne sme vise da nam najavljuje “bolne odluke”.PREDAJE KOSOVA SIPTARIMA NEMA.

    SIPTARI HOCE DA U 100 GODINA NAPRAVE SVOJU DRUGU DRZAVU,A SRBIMA RASTURAJU JEDINU???

    Bolje je i da padne Vlada,i time se kupi vreme,nego da “bolnim odlukama”,obesmisle postojanje sopstvene zemlje.
    TO VLADA SRBIJE NEMA PRAVO!

    Dacic treba da DA NOVI INTERVJU ili posebnu IZJAVU,i pojasni svoje stavove o Kosovu,i da objasni da nije mislio kako je rekao,a ROJTERS preneo,”da Kosovo nije nase”…ta rec znacice bar malo,za sve one koji hoce Srbiji da pomognu.
    ZAO MI JE,ALI NEMAM POVERENJA UNAPRED U NIKOGA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *