УДАЉЕНА СТАНОВИШТА

БРИСЕЛ, 03. април 2013. (ФоНет) – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да у маратонској осмој рунди дијалога Београда и Приштине није постигнут договор, али је оценио да су разговори били коректни, мада су становишта две стране и даље удаљена, као и да је направљен “велики искорак” у нормализацији односа. Дачић је у Бриселу рекао да је поносан на делегацију Србије и њено јединство. Потпредседник Владе Александар Вучић у току ове рунде преговора, због тежине ситуације, нудио је оставку, али је Дачић новинарима рекао да је он то одбио. Осврћући се на разговоре са делегацијом Приштине, Дачић је рекао да је направљен искорак у смислу међусобног разумевања, али и даље постоје различити прилази начинима за решавање неких проблема. Према речима Дачића, Приштина се плаши да заједница српских општина не буде основа за отцепљење или сепаратизам, док Срби са Косова не прихватају да та заједница буде без озбиљних овлашћења.

“За сваки народ је важно ко га чува, ко га брани, ко га тужи, ко му суди, ко га лечи, ко школује… Зато је важно да озбиљно приступимо овом питању, разумевајући позиције које имају Београд и Приштина”, нагласио је Дачић.

Добијање датума за почетак преговора са Европском унијом (ЕУ) није најважније питање, али је постало део проблема, указао је Дачић, и констатовао да Србија неће добити датум, уколико не буде позитивног исхода дијалога. Ми немамо пуно времена и очекујем да наредне недеље буду предузети даљи кораци, додао је Дачић, а дотле треба да “разговарамо у Београду”.

“Ми не кријемо ништа од нашег народа, али постоје ситуације у којима не смете да посматрате да ли је нешто праведно или није”, објаснио је Дачић. У нормалним околностима овакав предлог тешко би могао да буде оцењен као праведан, указао је Дачић, али је питање да ли имамо боље решење и другу могућност. Он је напоменуо да између Београда и Приштине још не постоји довољан ниво поверења да би се постигао овако важан споразум, истичући да је Београду стало да се постигне споразум.

“И ако се не постигне договор о заједници српских општина, ми остајемо привржени дијалогу и спремни смо да у сваком формату разговарамо и директно са властима у Приштини, без посредника, а спремни смо да једнострано испунимо неке од услова ЕУ који за нас нису спорни”, рекао је Дачић. Упитан да ли је први потпредседник Владе Александар Вучић током преговора “подигао глас”, Дачић је одговорио да “тога има на сваком кораку”.

“Данас је сигурно ситуација била мало напетија, јер је било процењивано да је ово последњи дан преговора, а ја мислим да није”, закључио је Дачић.


Један коментар

 1. Uvek sam za “lepo ponasanje”…vidimo da Dacic deluje kao “Papa Francisko”,umeren i smiren…a sastanak se prekidao,vikalo se…prvi potpredsednik mu nudi ostavku???
  Ako je Taci posle svega izjavio da “Vucic treba da napusti Seseljevu politiku”,u tom smislu,TO JE SKANDAL,na koji “smireni” Dacic treba da reaguje,najmanje da spomene nesto iz Tacijeve proslosti,NESTO…bar u jednoj recenici.
  Ne branim Vucica,vec elemantrni nivo diplomatske komunikacije.
  Takvom izjavom slabi se pregovaracka pozicija Srbije,a to Taci radi namerno,saglasan sa USA.
  Naravo,sbog stranackih interesa i ko zna cega ne jos,Dacic to nije “primetio”.A i novinari nisu pitali???Videli su lisicu u Briselu.

  Stvar treba vratiti u pravne okvire,treba videti da li je Rezolucija Skupstine Srbije u skladu sa Ustavim Srbije,da li je u skladu sa Rezulicijom OUN 1244,O KOSOVU,jer je glupo i nedopustivo
  ici ispod,i nastojati da se “vise sile” ukluce u proces.

  Vlada Srbije,BILO STA BILO,ne sme vise da nam najavljuje “bolne odluke”.PREDAJE KOSOVA SIPTARIMA NEMA.

  SIPTARI HOCE DA U 100 GODINA NAPRAVE SVOJU DRUGU DRZAVU,A SRBIMA RASTURAJU JEDINU???

  Bolje je i da padne Vlada,i time se kupi vreme,nego da “bolnim odlukama”,obesmisle postojanje sopstvene zemlje.
  TO VLADA SRBIJE NEMA PRAVO!

  Dacic treba da DA NOVI INTERVJU ili posebnu IZJAVU,i pojasni svoje stavove o Kosovu,i da objasni da nije mislio kako je rekao,a ROJTERS preneo,”da Kosovo nije nase”…ta rec znacice bar malo,za sve one koji hoce Srbiji da pomognu.
  ZAO MI JE,ALI NEMAM POVERENJA UNAPRED U NIKOGA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *