U Narodnom pozorištu uručene nagrade KPZ Beograda

BEOGRAD – Nagrade Zlatni beočug, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Beograda za trajan doprinos kulturi srpske prestonice, uručene su danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić uručio je Izvanredan Zlatni beočug dobitnicima nagrade za životno delo – glumcu Aleksandru Berčeku, književniku i publicisti Kosti Dimitrijeviću i operskoj umetnica Milki Stojanović.

Izvanredni Zlatni beočug dodeljen je Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) i Društvu za srpski jezik i književnost.

Zlatni beočug, koji se dodeljuje 42. put, dobili su baletski umetnik Milica Bjelić, muzički umetnik prof. dr Dragutin Bogosavljević, dramaturg, teatrolog i pozorišni kritičar prof. Dragana Bošković, književnik Radoslav Vojvodić, profesor filologije prof. dr Aleksandra Vraneš, novinar i publicista Milorad Vučelić.

Nagrađeni su i operski umetnik Oliver Njego, slikar i vajar mr Leposava Milošević Sibinović, istoričar Ljiljana Čubrić, predstava “Kir Janja” Narodnog pozorišta i pozorište “Slavija”.

U ime laureata zahvalio je v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić istakavši da, kada je nastao Zlatni beočug pre više od 40 godina, ideja je bila da to bude “zlatna neprekinuta nit, zlatni lanac velikana i institucija koje čuvaju našu kulturnu baštinu i afirmišu naše savremeno stvaralaštvo, ali takođe i izuzetnih pojedinaca i institucija u oblasti nauke, prosvete i umetnosti”.

“Mi, koji smo ove godine pred vama, svedočimo o trajnosti institucija i naše kulture, nauke, prosvete i umetnosti. To naglašavam stoga što živimo u doba brojnih diskontinuiteta, ali izgleda da jedino što istrajava u našoj istoriji jesu kultura, nauka i umetnost, koji pokazuju začuđujuću vitalnost uprkos svim izazovima pred kojih ih mi zajedno stavljamo”, rekao je Ristić.

On je izrazio uverenje da Zlatni beočug predstavlja, ne samo izuzetno priznanje za dosadašnji rad, već pre svega “zalog velike odgovornosti za ono što treba činiti u budućnosti, a to je afirmisati srpsku kulturu i umetnost makar na pođednjak način kao što smo to činili svih ovih godina i decenija”.

Jednoglasnu odluku o laureatima doneo je žiri u sastavu: prof. dr Darko Tanasković (predsednik), Jadranka Jovanović, prof. Zvonko Petković, Srba Ignjatović, Ljiljana Blagojević, Živorad Ajdačić, Dragan Kolarević, Tatjana Peternek-Aleksić, Miloš Matijaš, Bora Dugić, Dragan Babić, prof. Dragan Mraović, Vera Vlajić, prof. dr Raško Jovanović, prof. Momčilo Antonović, Radovan Trnavac Mića i Miroslav Mogorović.

Izvršni odbor KPZ Beograd dodelio je posebno priznanje – Povelju ambasadoru Belorusije u Beogradu Vladimiru Čuševu za izuzuzetan doprinos razvoju srpske kulture u Srbiji i Belorusiji.

 

Povelje su pripale i vlasniku izdavačke kuće “SESOP Edizioni – Corato” Đuzepeu Pjaćentu za doprinos srpskoj kulturi, posebno srpskoj književnosti u Italiji i umetniku, kulturnom meceni i privredniku Slobodanu Petroviću za pomoć manifestacijama i akcijama KPZ Beograd.

Godišnja nagrada KPZ Beograda uručena je zameniku generalnog sekretara zajednice Minji Zdravković.

U ime dobitnika Povelja zahvalio je Čušev, naglasivši da se “uvek zalagao i zalagaće se za proširivanje kulturne saradnje između dva bratska naroda i dve prijateljske zemlje”.

Prisutnima u punoj sali Narodnog pozorišta obratili su se predsednik i generalni sekretar KPZ Beograda prof. Milovan Vitezović i Živorad Ajdačić, a nakon uručenja nagrada priređen je umetnički program u kome su učestvovali neki od laureata.

3 komentara

  1. Samo otvorene ruke Milorada Vučelića čvrsto grle i drže zauvek majku Srbiju,
    samo otvoren um Milorada Vučelića prima mudrost i šalje je nama,
    samo se na Vučelinom peru može staviti “Pečat” !!!
    Čestitam,hvala Vam na svemu .

  2. Nagrada Zlatni beočug Miloradu Vučeliću ima sjaj ordenja za slobodnu Srbiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *