Samardžić: Prvo istina o Srebrenici, pa izvinjenje

BEOGRAD – Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da niko od državnika Srbije ne bi trebalo da se izvinjava za zločin u Srebrenici dok god ne bude utvrđena prava istina o tom događaju.

“Srebrenica je neispitan slučaj i nema ko tu da se izvinjava dok se ne ispita do kraja”, rekao je Samardžić novinarima u Skupštini Srbije upitan da prokomentariše izvinjenje koje je bošnjačkom narodu ponudio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Samardžić tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, što je kvalifikacija na kojoj insistira bošnjačka strana. Kao dokaz da je zločin u Srebrenici nerazjašnjen, Samardžić je naveo presudu generalu Tolimiru pred Haškim sudom, prema kojoj je broj žrtava u Srebrenici 4.900, iako se u javnosti licitira sa znatno većim brojkama.

Prema njegovim rečima, dovoljno je to što se jedan predsednik Srbije prethodno izvinio za Srebrenicu a da pritom nije tražio uzvratno izvinjenje za Bratunac i druge zločine koji su nad Srbima počinjeni u istočnoj Bosni.
“Imate vrlo prizemnu intresnu srukturu koja leži iza ovog stravičnog izvinjenja”, rekao je Samardžić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio se u intervju bosanskoj televizji BHT za zločin u Srebrenici, ali je odbio tezu da je tamo počinjen genocid jer, kako je istakao, “genocid se mora dokazati”.

Prema njegovim rečima, Srebrenica je sinonim za teški zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, zbog čega se duboko više puta izvinio.
“Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda počinio bilo koji pojedinac iz našeg naroda”, rekao je Nikolić.

5 komentara

  1. Boze, Boze sta je sa ovim Nikolicem! Jedan se predsednik vec poklonio Srebrenici, a da nije svratio u Bratunac gde su srpske zrtve. U Srebrenici su se desila tri zlocina: izazivanje zlocina
    ( Nase Oric i co.), sam zlocin i fasifikovaje zlocina. To bar srpski polititicari treba da uzimaju u obzir, kao i opravdane sumnje u zloupotrebu ovog zlocina. Cak je haski tribunal (namerno malim slovima) u jednoj presudi rekao da Srbija nema sa time nista.
    Ovakav predsednik nam nanosi nepopravnu stetu.

  2. Potpuno logican zahtev,da se definise i ispita STA JE SREBRENICA,a ne kao do sada,sve po Srbima i samo po Srbima.
    Nemci traze da se istina o Srebrenici ne trazi dalje???

    Zlocin i masakr u Srebrenici nije sporan,na zalost,ali ne treba da budu sporni ni zlocini u Podrinju gde su zrtve Srbi…mozda u slicnom broju zrtava.
    Opasno je prihvatiti kvalifikaciju genocida,koga nije bilo,jer je Srebrenica u RS…Genocida nije bilo,jer nije bilo plana,jer su zene i deca evakuisani i jer nije bilo centralizovanja i stacioniranja,visednevnog ili visemesecnog, zarobljenika…
    Mnogi su ubijeni u pokretu,borbenom ili ne…a mnogi streljani,sto jeste zlocin i masakr,ali nije genocid.
    Ako Tudjmen kaze da Srbi nestanu,pa se desi da skoro nestanu,sta je to???Da je to rekao Karadzic za muslimane ili Hrvate,ne bi smo imali ni pedalj RS danas.

    Takodje,muslimani su palili i ubijali ljude po okolnim selima 3-4 godine pre…Srbi su skakali u Drinu,a oni su se izivljavali i kao kroz igru pucali,namerno promasivali,pa ubijali ljude u reci.
    Penzionere i totalne civile,samo zato sto su Srbi.
    Sela Fakovici,Skelani i ostala sela…

    Problem je sto su sada na vlasti u Srbiji ljudi,koji su svojim ekstremnim stavovima i delovanjem tokom rata,pre svega Nikolic i Vucic,zasluzili da se preispita njihovo ponasanje i reperkusije na stanje na terenu,sto danas Srbija trpi…a za uzvrat im se nudi,da sve zivo prihvate sta se trazi od Srbije.To je opsti utisak.
    NIKOLIC I VUCIC SU SLABA TACKA ILI KARIKA SRBIJE,U SVIM OVIM PROCESIMA.

    Tako Nikolic zaboravlja da kaze,da su Srbi i Srbija,platili glavom sve te zlocine,pocev od nekoliko srpskih predsednika sa obe strane Drine,pa do mnogih drugih licnosti.Neprekidno se trazi jos?

    Sada Vucic ide u Zagreb.Iako nisam nesto plasljiv,upotrebicu njegovu retoriku i reci da se “tresem od straha”, zbog toga puta,
    A POSEBNO KADA JOSIPOVIC BUDE SA NIKOLICEM…jer ce tom posetom,Hrvatska nastojati da pod plastom neke normalizacije odnosa,LAZNE NORMALIZACIJE ODNOSA…resi svoja konkretna pitanja,a to je zastita njenih ekonomskih interesa u Srbiji,jer izlazi iz CEFTA i ide u EU…
    Ponudice za uzvrat,kako kaze Pusicka,vece mogucnosti ulaganja u Hrvatsku (opet Srbija dobija NISTA)…Trla baba lan.

    Pre par dana je jedan rezimski list napravio dramu da Srbi puse duvan pun izmeta i otpada(???),sto je medijska priprema zagrebackih odluka…pa ce sada hrvatska duvanska industrija da nastavi da radi u nesrazmernom obimu i nesmetano,u Srbiji…zaradjujuci milione evra,a da Srbija svoje interese potiskuje u drugi plan.
    I tako sve u krug…sa ovim euroradikalima i euromarksistima.

  3. Tačno tako… Dok se `ameri` hvališu svojim `sveznanjem` po TV serijama, prava istina – i o “Markalama” ( – sledile su nam – sankcije ?!) i o “Račku” ( “milosrdni” iz 1999 ?!), pa tako i o drugim, spornim događajima ?! Saosećanje sa svim stradalima, ali, laž je slična – ubistvu !?? Gde su ti CNN-ovi i dr. “stotine hiljada ubijenih Albanaca i stotine hiljada silovanih Albanki” ??? I, ko je tu `ubica` ??? A zločinci se `trse`, kao – “pravednici” !??!

  4. Kao Srbin trazim da se ovaj iz bajcetine IZVINI medni sto me je lagao na izborima. Sramota. Necu bre vise da imamam sa njima nista cak ni tucanje, mislim na bivse republike. Ko mu je dao pravo da nas vodi u jevropu gde sigurno gubimo suverenost jedne drzave a o ponizenjima i da ne govorimo.

  5. UvazeniProfesore,pamet i postenje nisu zarazni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *