Reagovanja: Istorijski sporazum, dobra vest za region i EU

BEOGRAD – U prvim reagovanjima na potpisivanje predloga teksta sporazuma pozdravlja se postizanje “istorijskog” dogovora Beograda i Prištine i ističe da je to dobra vest za region i za EU.

Visoki zvaničnici EU pozdravili su postizanje “istorijskog” dogovora Beograda i Prištine i istakli da je to dobra vest za regioni i za EU. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej čestitao je danas na tviteru dvema stranama na “proboju” koji su načinile u okviru dijaloga.
“Pozdravljam postizanje istorijskog sporazuma, čestitam liderima obe strane, kao i Ketrin Ešton na izuzetnim naporima “, napisao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na tviter nalogu.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan file poručio je,da obe strane mogu da računaju na punu podršku Brisela na njihovom putu ka EU.

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izjavio je da sporazum predstavlja korak napred i da je NATO spreman da podrži njegovu implementaciju.

francuska je pozdravila “istorijski sporazum” koji su danas postigli Beograd i Priština, ocenivši da on predstavlja prekretnicu i korak bez presedana u trajnom unapređenju odnosa dveju strana, i založila se za njegovo hitno sprovođenje u delo.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je postizanje dogovora o tekstu sporazuma Beograda i Prištine za region jednako značajno kao što je za Evropu bio kraj “hladnog rata” i izrazio je uverenje da će šefovi diplomatija EU u ponedeljak priznati važnost dogovora i podržati ubrzani napredak Srbije ka EU.

Srpska napredna stranka će se, o predloženom tekstu koji je srpska delegacija parafirala u Briselu, izjasniti na sednici Glavnog odbora koja je zakazana za nedelju 21. aprila.

Parafiranje predloga teksta sporazuma u Briselu veliki je, pa čak i istorijski iskorak državnog vrha u pravcu iznalaženja održivog rešenja, koje je sa aspekta zaštite nacionalnog identiteta najprihvatljivije u ovim okolnostima, smatra šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je vlast, današnjim parafiranjem predloga sporazuma u Briselu, prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU.

Srpski pokret obnove ocenio je da se “Briselskim sporazumom otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovu i Metohiji dobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom”.

Socijaldemokratska unija smatra da dogovor o predlogu teksta sporazuma u Briselu “predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda”.

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je danas usaglašen tekst predloga sporazuma i da nije potpisan sporazum, dok se o njemu ne izjasne Vlada Srbije i nadležni organi Republike Srbije.
“Danas je usaglašen konačni predlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni vlada Republike Srbije i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum” naglasio je Vulin u izjavi Tanjugu.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić ocenila je danas da je Beograd u Briselu povukao težak, ali jedini ispravan i državnički potez.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručila je danas da će ishod dijaloga Beograda i Prištine odrediti sudbinu svih građana Republike Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu.

Postignutim dogovorom o tekstu sporazuma u Briselu Srbija zatvara tešku epizodu u državnom i ličnom smislu, delegacija Beograda postigla je maksimum i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržaće taj tekst ukoliko stigne u parlament, izjavio je danas predsednik SVM Ištvan Pastor.

Švedsi ministar spoljnih poslova Karl Bilt poručio je,da su Beograd i Priština parafiarali predlog teksta, da će to biti novi pozitivan podsticaj za čitav regiona.

Pod oznakom hitno svetske i regionalne agencije prenele su vest da su Beograd i Priština postigli istorijski dogovor o normalizaciji odnosa. Agencija Rojters navodi da su “Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo postigli istorijski dogovor o uspostavljanju odnosa koji može da povede Beograd ka članstvu u EU, što bi predstavljalo veliku prekretnicu za oporavak regiona od raspada Jugoslavije”.

Politički analitičar i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je potpisivanje predloga sporazuma Beograda i Prištine u Briselu kao važan korak ka normalizaciji odnosa između srpskog i albanskog naroda i istakao da je značajno što Beograd u prethodnoj rundi nije prihvatio tačku 14.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je potpisivanje sporazuma u Briselu važan događaj, da je time završena jedna dosta značajna faza, a da tek otpočinje pravo suočavanje s problemima.

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj ocenio je da sporazum Beograda i Prištine znači da Srbija priznaje nezavisnost Kosova, a kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku zahvalila se visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton i Sjedinjenim Državama.

Zamenik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi pozdravio je parafiranje sporazuma Beograda i Prištsine, ocenjujući da će doprineti relaksaciji njihovih odnosa.

Ministar spoljnjih poslova Albanije Aldo Bumči izrazio je zadovoljstvo sporazumom postignutim u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU i izjavio da će on doprineti ubrzavanju procesa integracije u regionu, prenela je albanska agencija ATA.

Tanjug

3 komentara

  1. Dobra vest?

    Vest Sačuvaj Bože!

  2. Uzas, ako ne bude pameti kod drugih institucija i naseg otpora.

  3. “Dobra je vest” samo za neprijatrelja ove zemlje i njihovih placenika koji vladaju ovom zemljom. Veliki govornik i “kriticar” o radu tzv.haskog tribunala gospodin “predesednik”,gde gle cuda nisu na to reagovali ni EU niti ameri,bas nesto providno-cista gluma za zamajavanje naroda a u cilju odobravanja vladi da potpise kapitulaciju,a narod se istinski obradova njegovog “govra i lekcije”,danas izvodi tzv. vojnu paradu i predstavlja je kao “oruzanu silu”,da malo zaplasi Tacija i njegove saborce teroriste, i to neverovatno bas u KRusevcu gradu,odakle je nekada davno Car Lazar krenuo sa svojim borcima na kosovo da bi ga oslobodio od turaka. Kakva slicnost,pa dali je to NAMERNO izvedeno,dan posle izdaje kosmeta i zemlje Srbije. Gde je taj gospodin predsednik Nikolic da se obrati narodu Srbije i saopsti IZDAJU. On se rame uz rame sa izdajnikom Vucicem jos uzdignute glave slika i paradira. Ej Srbijo, kad ces se osvestiti i jednom oterati taj olos,jer sada je ocigledno Srbija je mafijaska drzava,koju vodi mafija,koja stiti predhodnu mafiju koja je opeljesila ovu zemlju i dovela do samoga dna. Probudi se narode,na ulice,jedino tako cemo oterati ovaj lopovsko-udruzeni olos koji nas predstavlja u svetu, a svet nam se otvoreno smeje. Sada su pokazali pravo lice,ako ih sada ne oteramo i pohapsimo,od srbije nece ostati nista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *