Priština sprema represivne mere

Privremene institucije u Prištini spremaju represivne mere na severu Kosova, a na udaru će se naći i predsednici četiri opštine i načelnici okruga, pišu beogradski mediji.Sve će raditi uz odobrenje Euleksa i Kfora

Prema nezvaničnim navodima iz međunarodnih izvora, kosovske vlasti će uz odobrenje međunarodne zajednice, odnosno Euleksa i Kfora, početi rigorozne kontrole na administrativnim linijama između centralne Srbije i Kosmeta. Takve informacije mogle su se čuti i u političkim krugovima na Kosovu.

Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da će premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači ovih dana početi da primenjuje sporazum “Stefanović-Tahiri”, što znači – rigorozne kontrole putnika i robe koji ulaze na teritoriju Kosova i Metohije, pišu Večernje novosti. Za to je, dodaje on, dobio zeleno svetlo od međunarodne zajednice, a sve će raditi u koordinaciji sa Kforom i Euleksom.

Mihajlović kaže da će istovremeno biti aktiviran spisak “nepoželjnih” lica srpske nacionalnosti, koja se terete da su prekršili “kosovske zakone i Ustav”, kao što su predsednici srpskih opština i načelnici okruga.

Tači je potvrdio da će, ukoliko izostane dogovor između Beograda i Prištine, preduzeti određene korake uz podršku Kfora i Euleksa. On je nedavno rekao da će uz pomoć međunarodnih partnera integrisati sever Kosova u kosovski ustavni okvir, što su predstavnici Srba sa ovog područja ocenili kao otvorene pretnje severu pokrajine.

Istovremeno i Srbi iz centralnog dela pokrajine, odnosno južno od Ibra, strepe od mogućih akcija Albanaca koje se, kako kažu, po pravilu izvode u koordinaciji vlasti sa radikalnim strujama i uz prećutnu podršku međunarodne zajednice. Zato oni smatraju da je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima u sudstvu, policiji i urbanizmu, koje zahteva Beograd, jedini garant njihove zaštite i opstanka na Kosovu, ali i minimum koji bi Priština i međunarodna zajednica morali da prihvate.

Akcija pretresa dve srpske kuće u selima Grnčar i Vrbovac u opštini Kosovska Vitina, koju su prije nekoliko dana proveli pripadnici specijalne kosovske jedinice ROSU, uznemirila je Srbe u kosovskom Pomoravlju.

http://www.vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *