Приштина спрема репресивне мере

Привремене институције у Приштини спремају репресивне мере на северу Косова, а на удару ће се наћи и председници четири општине и начелници округа, пишу београдски медији.Све ће радити уз одобрење Еулекса и Кфора

Према незваничним наводима из међународних извора, косовске власти ће уз одобрење међународне заједнице, односно Еулекса и Кфора, почети ригорозне контроле на административним линијама између централне Србије и Космета. Такве информације могле су се чути и у политичким круговима на Косову.

Председник српске општине Штрпце Звонко Михајловић рекао је да ће премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи ових дана почети да примењује споразум “Стефановић-Тахири”, што значи – ригорозне контроле путника и робе који улазе на територију Косова и Метохије, пишу Вечерње новости. За то је, додаје он, добио зелено светло од међународне заједнице, а све ће радити у координацији са Кфором и Еулексом.

Михајловић каже да ће истовремено бити активиран списак “непожељних” лица српске националности, која се терете да су прекршили “косовске законе и Устав”, као што су председници српских општина и начелници округа.

Тачи је потврдио да ће, уколико изостане договор између Београда и Приштине, предузети одређене кораке уз подршку Кфора и Еулекса. Он је недавно рекао да ће уз помоћ међународних партнера интегрисати север Косова у косовски уставни оквир, што су представници Срба са овог подручја оценили као отворене претње северу покрајине.

Истовремено и Срби из централног дела покрајине, односно јужно од Ибра, стрепе од могућих акција Албанаца које се, како кажу, по правилу изводе у координацији власти са радикалним струјама и уз прећутну подршку међународне заједнице. Зато они сматрају да је заједница српских општина са извршним овлашћењима у судству, полицији и урбанизму, које захтева Београд, једини гарант њихове заштите и опстанка на Косову, али и минимум који би Приштина и међународна заједница морали да прихвате.

Акција претреса две српске куће у селима Грнчар и Врбовац у општини Косовска Витина, коју су прије неколико дана провели припадници специјалне косовске јединице РОСУ, узнемирила је Србе у косовском Поморављу.

http://www.vesti-online.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *