NEUSPEH RAZGOVORA ŠANSA DA SE DRŽAVA KONSOLIDUJE

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da je neuspeh jučerašnje runde dijaloga „svetlo u tunelu“ u kome je Srbija „bauljala“ pet godina i šansa da se država konsoliduje i počne da vodi i kosovsku i evropsku politiku na „uravnotežen način“.

Samardžić je na Tanjugovom okruglom stolu „Šta posle 2. aprila“ ocenio da će sada pitanje Kosova „morati da odleži“ i u glavama političara i javnog mnenja, ali i u ambicijama Prištine, Brisela i Berlina.

„I to je šansa za našu državu da se konsoliduje u pogledu strategije rešavanja pitanja i da možda u neko dogledno vreme otvori novu stranicu“, naglasio je Samardžić.

„Drugo što je dobro je to da nema datuma i te fikcije za kojom smo trčali kao za šargarepom rešavajući pitanje Kosova od danas do sutra. To je veliko olakšenje za Srbiju i to ne znači nikakve pogubne konsekvence za odnose Srbije i EU, jer je EU taj datum dala samo kao mamac da bi se vlada uhvatila kako se uhvatila prethodna i da bi predala Kosovo“, ocenio je Samardžić.

Samardžić kaže da su sada ta dva tereta „spala sa leđa“ i države i vlade i parlemata, ali i javnosti i da sada svi u Srbiji imaju priliku da hodaju kao normalni ljudi, odnosno da se bave politikom i kosovskom i i evropskom „na jedan uravnotežen, a ne neurotičan način kako su to činile i poslednja i pretposlednja vlada“.

„Nećemo morati da pitanje Kosova i Metohije imamo kao dnevnu temu i moći ćemo da se bavimo još nečim drugim, a ta stvar će morati da odleži i pored toga što su zapadni faktori forsirali brzo rešavanje tog procesa“, rekao je Samardžić, koji pozivajući se ne jučerašnju izjavu visoke predstavnice Ketrin Ešton nakon maratonske runde u Briselu, smatra da se ti razgovori verovatno neće nastaviti na isti način, a možda nikako.

5 komentara

  1. i da se sagleda, dokle su stigli “vanervropski” – Kina i zemlje BRIKSA, od 2000-te, kada je počelo zamajavanje “eropskim putem” ??! Pa, jesu li `evropski standardi` pomogli ijednoj `novoevropskoj` zemlji da pretekne Kinu u razvoju ???

  2. Danas je konacno podignuta optuznica i protiv jedne od cerki spanskog Kralja,zbog ucesca u zloupotrebama, Fondacije njenog muza…koji je odavno pod istragom…
    Pre par dana objavljeni su snimci jednog od najperspektivnijih politicara spanske Narodne stranke,koja je sada na vlasti,
    predsednika Galicije Nunjez Feihoa,kako se druzi sa narko bosom,koji je inace u zatvoru…Jasno,on kaze da nije imao pojma skim je???
    Sada imamo ovo stanje oko Kosova…

    Mislim da je najbolji momenat da se skrene paznja javnosti na pravo pitanje,super vazno pitanje-BORBA PROTIV KRIMINALA,i da se sto pre velike pare povrate u budzet,a lopovi utamnice.

    U tom kontekstu,mislim da DSS treba da nadje formulu sa SNS, da se SPS stavi u drugi plan,da se Dacic stavi u drugi plan,da Nikolic ovlasti Vucica da dodi dalje pregovare o Kosovu,a da se DS,SPS i LDP,specijalno,i njihova rukovodstava i saradnici,specijalno,stave pod lupu sudskih procesa,bez straha,bez opstrukcije.bez uvijanja.
    Dacic je ucinio ogromnu stetu Srbiji raznim izjavama i mislim da je izgubio “licencu” za dalju pricu o Kosovu,ali za vodjenje Vlade.

    DSS ima odgovornost da pomogne u borbi protiv kriminala i ocuvanju pravnog poretka Srbije i njene celovitosti,u skladu sa Rezolucijom OUN 1244,o Kosovu.Formirajuci Vladu Srbije.KONKRETNO I HITNO.

    • da, DSS definitivno ima lizencu u borbi protiv kriminala i ocuvanju pravnog poretka Srbije ali ne sa SNS i Vucicem

  3. Jos nije kasno za izdaju i predaju K i M u ruke arbanaskih i NATO terorista. Sacekajmo najpre da vidimo sta ce Vucic da uradi jer on govori o “grcevitom trazenju kompromisa” da se ne bi izgubila sansa za datum. Pametnom dosta.

  4. …bolje nikako…srbija treba pod hitno da se obrati Rusiji, kako za ekonomsku tako i za vojnu pomoc, jer je u interes, kako srbiju tako i rusiji da se uspostvi red i mir na taj de srbije…bravo za srbe na KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *