Na Zapadu baš ništa novo

Za „Pečat“ iz Londona Dejan Lukić

Amerika, Britanija i Evropska unija i dalje očekuju (i podstiču) „unutrašnju evoluciju“ u Rusiji, pa zato u ophođenju sa Putinovim „ruskim nacionalizmom“ deluju plišanim rukavicama umesto velikom motkom

Zagonetna smrt Borisa Berezovskog, ruskog milijardera i predvodnika spoljne opozicije Kremlju, pokrenula je u Britaniji široku debatu o kompleksu nelagodnih odnosa Londona i Moskve, ali i celokupne politike Zapada prema Rusiji. Nažalost, suma debate otkriva da u strateškom odnosu ključnih zemalja zapadne hemisfere prema Istoku nema, praktično i kvintesencijalno, mnogo novog još od pada Berlinskog zida.

NEDOZVOLJENA REINKARNACIJA Kraljevski institut za međunarodne odnose „Čatam haus“, britanski tink-tank forum iz kojeg se Vajthol napaja idejama o odnosu sa spoljnim svetom, pojavio se, tako, sa obimnim programskim traktatom pod naslovom „Rusija: hladne senke i trenutne iluzije“. Zlatna nit papira manevriše oko ideje da je današnja Rusija neporecivo antizapadno opredeljena, i da London – i posebno Vašington – moraju da budu svesni ovog fakta. „Dobra strana“ je da je Putinova Rusija – istina – „velika i važna zemlja“, ali je puna „unutrašnjih slabosti“ i sa „neizvesnom budućnošću“. Stoga, u današnjoj slici odnosa Zapada i Moskve, slici koja „nije hladni rat jer nije rat, ali jeste nešto hladno“, Rusija nema mogućnosti, niti bi joj trebalo dozvoliti da bude velika sila – kredibilan parnjak Zapadu; ne bi trebalo joj, dakle, „omogućiti da reinkarnira svoju arhaičnu ambiciju da postane supersila“.
Hladni rat nije bio prevashodno rat, nego sudar vrednosti i ambicija Zapada sa Sovjetskim Savezom. Ni Sovjetski Savez, ni Zapad ne postoje više u njihovom arhetipu iz 1948. godine, „ali senke tog perioda još istrajavaju duboko u današnjoj realnosti“. Senke?
Putin je došao u Kremlj sa idejom da od Rusije načini veliku silu i tu ambiciju nije, na veliku žalost Zapada, napustio, niti je želeo da od nekadašnje boljševičke države stvori „novu, a kamoli slobodnu državu“.
Putin je, ide dalje teza, u toku celog svog boravka u ruskom vrhu maštao da je Amerika „protivnik Rusije“, ako ne i neprijatelj. U nastojanju, „sasvim neutemeljenom“(!), da Rusiju vrati u red velikih, arbitrirajućih sila, Putin se nije rukovodio „realnim faktima“ o benignosti Zapada(!), posebno Amerike prema Rusiji, nego se rukovodio „fikcijama“ zaostalim iz arsenala sovjetske Rusije i „pobudama naslednog nacionalizma“.
Nikakve opasnosti nisu ni do sada pretile Rusiji od Zapada(!), pa, zato, „Rusija nema nijednog objektivnog razloga koji bi pravdao razmere tolikog trošenja na svoje oružane snage, još manje na nuklearni arsenal“. I onda biser: „Jedino kada bi Amerika bila, zaista, onakva kakvom je zvanična Rusija zamišlja, mogao bi da se nađe racionalan razlog za proteste Moskve protiv, recimo, američkog (sada napuštenog) raspoređivanja balističkog raketnog štita u Poljskoj i Rumuniji.“

[restrictedarea] Zapadne balističke rakete na ruskim granicama nisu, dakle, zloćudna amero-atlantska strategija, nego je reakcija Putinove Rusije paranoja pomešana sa nasleđenom, pogrešnom predstavom u ruskoj glavi da joj je Amerika protivnik; da joj ugrožava egzistenciju benignim postavljanjem balističkih projektila u, sa malo metafore rečeno, Podmoskovlju.
Ali, paranoja Kremlja u traktatu „Čatam hausa“ ide dalje od ruske percepcije Amerike i NATO-a kao malignih nosilaca imperijalnih ambicija. Iz čistog mira, bez razloga i konteksta, Putin, eto, „sve više govori kako se Zapad direktno meša u unutrašnje stvari Rusije“. Disciplinovanje stranih agencija i nevladinih organizacija u Rusiji, kojima je Putin u junu naložio da moraju da se u javnom komuniciranju predstavljaju kao „strani plaćenici“ budući da se finansiraju stranim novcem, jesu, takođe, u papiru „Čatam hausa“, signal Putinovog straha od „unutrašnje realnosti“.
I onda poenta koja dodiruje same granice imperijalne samozanesenosti: „Ako ima bilo kakve unutrašnje opasnosti po Kremlj, ona, u svakom slučaju, nije orkestrirana sa Zapada!“

ZAPADNA PERCEPCIJA Tako to izgleda u promašenom, ruskom, Putinovom „paranoidnom“ doživljaju Zapada. Zapadna, pak, percepcija ruske realnosti, kako je objašnjava studija „Čatam hausa“, dozvoljava da čak i na Zapadu ima „ideja koje reflektuju ostatke Hladnog rata“. I tu, opet, nije reč o malignoj politici, nego o incidentu politike koja je u svojoj dobroćudnosti pogrešno očekivala „neizbežnu evoluciju“ Rusije prema onome što se na anglosaksonskom prostoru gledalo kao šansa za generacijsku promenu i narastanje jake, demokratske i (valjda) prozapadno nadahnute srednje klase u Rusiji. Ta očekivanja – mada praktično izneverena – i dalje su jedan od razloga što Zapad još barata sa Rusijom u plišanim rukavicama umesto velikom motkom kojom je vitlao iznad Sovjetskog Saveza. To je zato što na dobroćudnom Zapadu još postoji jedan broj uticajnih glava koje „veruju u neizbežnost evolucije Rusije prema zapadnim vrednostima“. To je, opet, i razlog što odnosi unutar same Rusije i njihova interakcija sa spoljnim svetom nisu danas u jakom javnom fokusu na Zapadu, kao što su bili nekada u slučaju Sovjetskog Saveza.
Drugim rečima, Amerika, Britanija i Evropska unija i dalje očekuju (i podstiču) „unutrašnju evoluciju“ u Rusiji, pa zato u ophođenju sa Putinovim „ruskim nacionalizmom“ deluju plišanim rukavicama umesto velikom motkom.
Greška. Jer je to upravo razlog zašto Zapad „trpi ruske ekscese“ i tako ih „lako zaboravlja“. Stvari, međutim, ne mogu da idu unedogled bez odgovora. Briga da se ne narušava balans između Istoka, oličenog u Rusiji, i Zapada oličenog u američkoj sili, ima, takođe, svoje limite. Zapad je, govori dalje teza, previše dopuštao Rusiji da onespokojava njegove interese u Severnoj Africi (plus Sirija) i u raznim delovima Evrope. Ovde se izražava neka vrsta čuđenja što još uvek „ima oklevanja“ da se „bilo šta učini ili kaže“ što bi moglo da povredi Moskvu. U Zapadnoj Evropi, za razliku od manje suptilne Amerike, ima ih koji se još sećaju „zlatnog vremena detanta“ i, opet, za razliku od Amerike, imaju u vidu da je Rusija, napokon, deo evropskog kopna i njegovih evropskih vokacija, pa prema tome, još nije kasno da se Rusija izvede na pravi put. „Percepcija da su sovjetski blok i Sovjetski Savez pali kao plod Amerike Ronalda Regana i danas više živi u Americi, nego istorijska istina da je to bilo delo i uspeh detanta.“ Pri tom se manje pominje ono što je već vremenom verifikovan fakat – da su promene iz 1989. bile najvećim delom proizvod unutrašnjih promena u Sovjetskom Savezu.

IMPERIJALNO RAZMIŠLJANJE Studija „Čatam hausa“, budući da je proizvod elitne britanske institucije i da, stoga, pretenduje na naučnu i akademsku kredibilnost, pokušava da unese i nešto balansa u tipično imperijalni način razmišljanja: „Dozvoljavamo da može da bude i nesaglasja oko toga da li su saveznici u NATO-u trebalo da intervenišu u Jugoslaviji ili Libiji; da li je takozvani balistički štit NATO-a, projektovan da stabilizuje Istočnu Evropu, predstavljao pretnju Rusiji; da li je pomoć Zapada Rusiji početkom devedesetih trebalo da bude veća ili da li su veze Zapada sa nevladinim organizacijama u Ukrajini bile zavera da se izvede narandžasta revolucija… Sve to može da se osporava, ali je neporecivo da namere nije bilo (sic!) da se Rusiji nanese šteta u trenutku kada je bila slaba“…
Pa, onda, savršenstvo hipokrizije: „Zapadne zemlje čine greške; mogu da budu licemerne, da mešetare; mogu za trenutak da zaborave kako zakon važi za sve ili kako posledice nehotičnih grešaka važe za Zapad koliko i za ostatak sveta, ali…“
Rusiju bi, stoji u udarnoj ideji programa „Čatam hausa“, trebalo menjati. Ako već sama nema snage da se menja, trebalo bi je menjati dok ne zadovolji kriterijume zapadnih vrednosti. Rusiji – kojoj, dakle, ne bi trebalo dozvoliti da postane supersila – trebalo bi ponuditi zapadno partnerstvo. Sloboda takve Rusije određivala bi se dužinom lanaca zamišljenog „partnerstva“; dužina lanca trebalo bi da bude takva da joj omogući ulogu hegemona u njenom susedstvu. Pri tome, Kremlju bi se dopustilo do sada nezamislivo: Zapad bi progledao kroz prste Putinovom kršenju ljudskih prava, a „u interesu šire saradnje sa Zapadom“. EU kao imperijalni depandans SAD-a trebalo bi da bude „na neki način“ deo te velike šeme. Tako će Rusija biti manje paranoidna i „više pogodna da prihvati ovakvu agendu“.
Sve će to Rusija moći da ostvari, a ništa od toga ne zahteva da postane supersila, niti, pak, rival SAD-u, EU ili Kini. Tako pripitomljenu Rusiju „nijedna zapadna zemlja nema interesa da minira. Naprotiv.“
Ostaje jedino da Putin („i Medvedev je razočarao“) proguta udicu i shvati da su ideje o balističkim raketama NATO-a u Podmoskovlju pacifistički egzercir, da su Srbija, Irak, Afganistan, Libija, Sirija, Gvantanamo… samo stvar paranoidne percepcije Rusa o humanitarnoj misiji dobroćudne Imperije, stoji u zaključku. „Velika šema“ stavljanja pod kontrolu cele Evroazije, po konceptu Zbignjeva Bžežinskog, neće bez toga biti nadohvat ruke. U međuvremenu, Amerika i EU trebalo bi da forsiraju pripitomljavanje ruskog medveda serijom „malih šema“ dok Rusija ne „evoluira iznutra zajedno sa svojim rukovodstvom“.
Ima, dakle, nade. Jer je Rusija, kao što je rečeno, velika i važna zemlja, ali sa „ugrađenim slabostima“. I sve dok se ne realizuje „Velika šema“ dotle Rusija, ma kako da je velika i važna, „nema ni prava(!?) ni mogućnosti“ da ostvari „arhaičnu ambiciju“ i postane velika pretnja Zapadu.
Na Zapadu ništa novo, od Berlinskog zida. Jedino se čeka šta će reći medved, i koga ovde zapravo trese paranoja.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Dakle, sva ova “niskobudžetna” prepotencija i hinjena “zbunjenost” tzv.”zapada”, Putinovim otvorenim nepoverenjem prema njima i ubrzanim naoružavanjem Rusije, prosto me nagoni da pomislim da je velikim delom krivica za to upravo ruske Administracije… Šta hoću da kažem… Rusija isuviše dugo “koketira” sa svojim krvnim neprijateljima na zapadu. Rusija odavno nema državničku gromadu, kao što je bio Gromiko, pored koga ove otvorene provokacije i nipodaštavanje ruske odlučnosti nikome na zapadu ne bi ni pale na pamet u doba Gromika. Zašto? “Mister njet”, kako su Gromika zvali na zapadu, nikada nije dozvoljavao bilo kakvo provociranje SSSR ili nedaj Bože, da jenkiji otvoreno nasrću na saveznike SSSR! To nikome na zapadu nije ni padalo na pamet, jer na takve blefove, odgovor bi bio razarajući! A danas? Jenkiji i njihove evropske marionete otvoreno preziru Rusiju i svakog dana kroz prozivke i sitne provokacije, to celom svetu pokazuju. Zašto Rusija laže samu sebe, da njih neko na zapadu doživljava kao “partnere”, nikom normalnom nije jasno! Putinovu Rusiju tretiraju kao “nedoraslog adolescenta”, koga mogu da šamaraju kako im se ćefne, a najnoviji dokaz za to je konfiskacija ogromne količine ruskog novca na Kipru i to još od strane Putinove “saveznice” “Adolf” merkel?! Rusija i Nemačka su kao strateški partneri, a onda iznenada švabe otvoreno “zavuku ruku u ruski džep” i još im se smeju u lice otvoreno!? Kakva drskost i kakva pokvarenost! A Putin? Rusija? Ništa! Bogoradaju i kukumavče po forumima, ali ODGOVOR DRŽAVE RUSIJE na provokaciju? Nema ga! Sve dok Rusija ne nauči da odgovori provokatoru, tako da dobije takvu “migrenu” i da mu više ne pada na pamet da pokuša ponovo, Rusija će imati ovako ponižavajući tretman na zapadu. Sjedne strane, zapad jeste donekle u pravu, jer Rusija ovakvim tempom osavremenjavanja naoružanja i ne zaslužuje status velesile. 3-4 Su34 godišnje? 5-6 Su35c godišnje? T50 serijski tek za 3-5 godina? 1 razarač godišnje? Ovim tempom, tek će početkom sledećeg veka završiti modernizaciju, a neprijatelji sa zapada će kao čekati, da se Rusija modernizuje? Smešno! Rogozin se upinje iz petnih žila da to drastično ubrza, ali ne vredi! Opstrukcija kolaboracionista i kvislinga u “neoliberalnim vrhovima”, koji još uvek vladaju velikim sektorima Administracije, je ogromna i ne vidim da Putin išta čini da ih ukloni sa položaja. Prosto je začuđujuća ta indolentnost i tolerantnost prema ovom šljamu… I kako vidim, sa time će i da se nastavi, a zvanična Rusija će i ubuduće da dobija ovakve “šamare” sa zapada i gutaće “kuvane žabe”, koje vučić nama redovno priređuje. Tako nam i treba, a i njima tako treba!

  2. Micic Sladjan

    Politika zapadnih sila (SAD,Engleska,Nemacka…)oduvek je ,a i sada je antiruska!Samo sto je do skora bila prikrivena a sada je sve otvorenija. To je zato sto osecaju da Rusija polako staje na svoje noge i da ce im u buducnosti sve vise postajati prepreka u
    njihovim namerama ka ovladavanju svetskim prostranstvima.
    Gospodo zapitajmo se sta je pravi cilj opstanka NATO-a i posle zavrsetka hladnog rata? NATO je u stvari udarna pesnica zapadnih
    politicko-ekonomskih centara moci za UDAR na Rusiju i Kinu.To mu je “prava” svrha a ne navodna briga za ljudska prava ,borba protiv
    terorizma i navodne opasnosti od Irana i Severne Koreje!!!
    Procena njihovih vladajucih krugova je da samo veliki broj zemalja
    ukljucenih u strukture NATO pod komandnom palicom SAD moze u eventualnoj masovnoj agresiji da porazi Rusiju i to je pravi razlog
    “sirenja” NATO-a i primanja sve veceg broja malih drzava koje bi
    u stvari samo bile “pesadija” u eventualnom napadu.
    Verujem da sadasnje rukovodstvo Rusije dobro zna za te planove i mislim da se vec uveliko (a i treba)radi na njihovom osujecivanju.
    Iza gospodina Putina stoji pre svega(moramo da znamo)jak vojno- industrijski kompleks(koji donosi znacajne prihode),jake vojne obavestajne sluzbe i sam armijski establisment koji nece dozvoliti
    da se samoukine zajedno sa nedajboze propascu zemlje.Ako tome dodamo energetski sektor predvodjen Gaspromom kome je potrebna
    jaka drzavna podrska za osvajanje inostranih trzista mislim da postoji dovoljna koncentracija snaga unutar Rusije za njenu kontraofanzivu na svatskoj sceni.
    Sadasnje vodjstvo Rusije vodi uravnotezenu politiku sto je do daljneg dobro jer treba izbegavati nedaj boze nuklearni rat osim
    ako on ne bude nametnut.
    Cilj SAD je da Rusiju stave pred svrsen cin instaliranjem Antiraketnog stita u blizini samih ruskih granica.
    Na to Rusija mora da odgovori jacanjem svih svojih potencijala na zemlji,moru i vazduhu-opremanjem strateskih bombardera,brodova i podmornica sto razornijim i jacin raketama.Isto tako po mom misljenju Putin mora sto vise stabilizovati ekonomsku situaciju u
    samoj zemlji da bi nacija spremno docekala eventualnu agresiju !!!

  3. Mmmmmm da. Vreme je za rekapitulaciju svega što je istorijsko nasleđe druge polovine 20. veka.
    Sadašnja linearizacija zapadnog modela (fantastični dugovi i obezvređivanje svih valuta, propast većine važnih banaka, vojni porazi NATOa u Iraku i Afganistanu, politički porazi u prevratima u muslimanskim zamljama gde Al Kaida upravlja, rastuća glad, beda i nemiri na ulicama – propast a ne kriza) nužno traži reviziju ocene završetka hladnog rata.
    Američka imperija, samoproglašeni pobednik u hladnom ratu nije ni počelada piruje a već je zveknula o ledinu. Petnaestak godina je prekratko vreme u istorijskim okvirima (Tofler), a za to vreme videsmo njen nepremostiv kraj. Stalno tiho osipanje snage i uticaja i varka o brzim pobedama protiv muslimana ne promoviše je u pobednika koji čini ono što poželi.
    Nižu se činenice koje govore o porazu SAD i NATO odnosno EU.
    Sve jedna teža od druge. Umesto konsolidacije i rešavanja problema Palestine nepotreban vojni i politički sukob sa islamskim faktorom bez ikakve nade u pobedu.
    Umesto produžetka tihog kapanja i postepenog osipanja Istočnog bloka (poraz u Afganistanu, beda, zahtevi za parlamentarnom demokratijom) radikalizuje se stanje na istoku Evrope. Nepotrebno se lomi se SFRJ, tadašnji američki faktor gde je u svim republikama zapad ima nepokolebljive saveznike. U režiranom puču strada američki oslonac Čaušesku.
    Pretstava sa takozvanim pučem u Kremlju se završava tragikomičnom figurom Jeljcina. Mudriji Gorbačov bi mogao da nanese mnogo veće štete reformama od bankrota Rusije pod Borisom. Raspad SSSRa je morao da odmah separatističke republike prevede u NATO i time bi pobednik hladnog rata bio odlučen. To se nije desilo. Hiljade milijardi dolara štete od tranzicije Rusija je za nekoliko godina prevazišla i najpre konsolidovala budžet. A onda je počela da puni svoje bure bez dna prodajom resursa, oružja a i tehnologije. A već dva rata pustoše Ameriku uz katastrofalne posledice jednake ratu na njenom tlu.
    Sigurnim privrednim rastom koji je san kapitalističkog Zapada socijalistička Kina preuzima kontrolu nad Amerikom. Njen je kreditor, investitor, i vojni suparnik. Parlamentarna demokratija sa 8 političkih partija i vladajućom KP. Dvopartijska Amerika -zapad, Kinu ovu najopasniju činjenicu ne može da prevlada. Propast neokolonijalnog modela u Latinskoj Americi i Africi (resursi, ključ budućnosti) je poslednja činjenica. Dakle, je li Amerika pobedila u hladnom ratu? Verovatno ne. Je li izgubila? Gotovo sigurno. Da!
    Ovim tekstom sahranio sam Zapad, svoj ideal u mladosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *