Kasalović: Sporazum neprihvatljiv, miting sutra u podne

Zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović izjavio je da je sporazum parafiran u Briselu neprihvatljiv za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Sutra u podne miting na trgu Šumadija, istakao Kasalović.

“Sporazum podrazumeva prekid veza sa Srbijom i implementaciju Srba u kosovsko društvo. Mislim da je ovo izdaja i prodaja Kosova zarad sumljive perspektive u EU”, izjavio Kasalović.

Kasalović je najavio da će sutra u podne na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici biti održan biti veliki narodni miting, na kojem ćemo doneti odluku o formiranju Skupštine severnog Kosova. On je pozvao građane da u što većem broju uzmu učešća na mitingu.

O. Ivanović: Sporazum parafiran bez Srba sa KiM

Bivši državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović izjavio je da bi sporazum sa Prištinom bio znatno povoljniji da su kosovski Srbi učestvovali u njegovoj izradi i dodao da će to biti i razlog, zbog čega će biti problema u primeni parafiranog u Briselu.

“Znam da bi Sporazum bio znatno povoljnjiji da su Srbi sa severa Kosova i Metohije učestvovali u njegovom stvaranju, ali i u ovakvoj situaciji moramo da tražimo najmanji zajednički imenitelj sa našom državom”, rekao je Ivanović.

On je dodao da će “implementacija imati ozbiljne probleme jer to treba da urade ljudi o čijoj se sudbine razgovaralo, a oni nisu bilu uključeni u to”.

“Važno je da se održi jedinstvo državnog vrha, jer kakva god da je odluka za Srbe na Kosovu je važno da iza tog cilja staje čitav državni vrh, a ne da dođe do bilo kakve polarizacije. Najmanja polarizacija na severu će se odraziti tragično i to nikako ne sme da se desi”, smatra Ivanović.

Prema njegovom mišljenju “od Vlade Srbije moramo tražiti garancije za naš opstanak ovde”.

“Nisu garancije samo finansiranje naših institucija, to jeste važno li nije jedino”, ističe on i dodaje “ono što je napisano u Sporazumu mora biti tumačeno onako kako nam oni to tumače”.

Ivanović smatra da je pred nama dug proces , da je pisanje Sporazuma samo početak tog procesa i da će on biti dorađivan.

“Dijalog je jedino rešenje u ovako napetoj situaciji i mi moramo biti svesni da u tom dijalogu moramo što pre da zauzmemo aktivnu ulogu a ne da dozvolimo da se o nama razgovara, pa makar to bilo i u Beogradu . Ja ne verujem da će Priština vojničkom čizmom stati na sever Kosova i neće moći da plasira svoje institucije ovde ako mi u tome vidimo opasnost da nas nasilno integrišu”, kazao je Ivanović.

http://www.radiokim.net

3 komentara

  1. U čemu je razlika prodavati Srbe po komadu žive vage ili u delovima: bubrezi na kilo, srca… samo da dušeice iz Brisela daju još parica.Srbi su dobri kao gladiajatori i robovi, a naša vlast kao trgovci.

  2. Mesecima se vuku po Briselu predstavnici Srba za adekvatno resenje severnog Kosmeta u kome zive Srbi a koliko ih je niko nije izracunao 20-50 hiljada ili mozda jos vise ili manje,a sto oni tada nisu trazili saglasnost da i oni prisustvuju dialogu to je njihova stvar eh, ali sada Srbine nasao si da zameras Kakao sporazum ne vazi jer Niko nije prisustvao kao clan delegaacije,ostavi se corava posla i budi zahvalan da ste i to dobili jer Srbija sve zrtvuje za vas a sta ste vi zrtvovali za Srbiju,neka mi neko nesto navede jer meni nije poznato nego se samo diskutuje o Srbima sa severa Kosmeta a drugo da ti Kazem ne mozete vi mom unuku da natovarate terete na ledja dosta je bilo sada se okrenite sebi i zasucite rukave,jer Srbija nece moci da vas vecito finansira.To bi bilo iz mog ugla!

  3. …. pa nešto su `prikočili` briselaši, sa tom “preporukom” ???!
    “Dačićev paraf, za EU odar – šaraf … ” ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *