Završena sedma runda dijaloga Beograda i Prištine

BRISEL – U Briselu su danas nakon nešto više od dva sata završeni trilateralni razgovori predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nešto pre 14 časova počeo je sastanak Eštonove i Dačića, najavila je na svom Tviter nalogu portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič. Eštonova je prethodno imala odvojeni susret s Tačijem.

To je, u odnosu na dosadašnju praksu u okviru dijaloga, izvesna promena, jer su se odvojeni susreti ranije uvek održavali pre zajedničkog sastanka. Uobičajeno je bilo, što ni ovog puta nije izostalo, da se pre početka razgovora akteri dijaloga susretnu sa visokim američkim zvaničnikom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom.

Očekuje se da se po završetku današnje runde učesnici obrate medijima.

Današnja runda dijaloga posvećena je pre svega severnom Kosovu, a Kocijančič je juče novinarima u Briselu rekla da “napori idu u pravcu napretka u dijalogu” i podsetila da je visoka predstavnica EU prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

Funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman izjavio je ranije Tanjugu da ukoliko ovog puta ne dođe do dogovora još ima vremena za nastavak dijaloga s obzirom da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji treba da odluče o eventualnom otvaranju pregovora Srbije o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

To je na izvestan način danas u Beogradu potvrdio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavom da postoje dobre šanse da se postigne napredak u današnjem dijalogu koji bi doveo do sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali da će učesnici dijaloga imati još vremena ukoliko je to potrebno.

Srpski zvaničnici su pred sedmu rundu dijaloga ocenili da je dogovor Beograda i Prištine moguć ukoliko Priština načini ustupke, ali da su male šanse da se to dogodi danas.
Tako je premijer Ivica Dačić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom rekao da Srbija očekuje napredak u dijalogu, ali da treba videti hoće li biti pozitivnog odgovora druge strane.

Prvi potrpedsednik vlade Aleksandar Vučić preneo je komesaru za proširenje da je Srbija postigla napredak na evropskom putu čineći mnoge ustupke te da to sada očekuje i od Prištine.

Potpredsednica vlade Suzana Grubješić ocenila je ranije danas da dogovor u sedmoj rundi nije izvesan, kao i da to nije presudna runda kako se najavljivalo i poručila da bi međunarodna zajednica trebalo više da se fokusira kosovsku stranu, koja, kako je kazala, nije spremna za kompromis.

2 komentara

  1. … a kakva biva “budućnost” `paktova` pod pritiskom ??! …

  2. Ova fotografija ,sa proslog sastanka,najbolje govori o pregovarackom “procesu”,jer se vidi da Eston ima nekoliko dokumenata,Dacic isto,ostali isto…svi osim Tacija i njegove delegacije,koji samo gledaju,prekrstenih ruku,smeju se,sipaju vodu…pomalo dokoni.
    Taci deluje kao americki izaslanik,guverner Kosova…sto zapravo i jeste.Zato se ubi smejuci,i malo ga je bas i briga sta ce Dacic reci,samo ga Dacicev POTPIS zanima.

    Mene interesuje,ima li Srbija NEKI USLOV za datum,evropskoj Uniji.Recimo,da se zabrane albanske zastave,zastave susedne Drzave… na Kosovu i celoj Srbiji.Imaju kosovsku zastavu?!

    Da li Srbija ista trazi od EU,ili mi,sa doktrinom “Evropa nema alternativu”,prakticno nemamo nikakve uslove,za dalje integracije u EU.
    Ne samo da ce nam kicmu polomiti i kozu odrati…trazice da povucemo tuzbu protiv Hrvatske,sto je Ivan Mrkic u Zagrebu najavio…i da ZABORAVIMO JASENOVAC i sve zlocine nad srpskim narodom,U SVIM RATOVIMA.
    Bicemo optuzeni ,posle i od Nemacke,i Bugarske,ne samo Hrvatske i Bosne…za sve “navodne zlocine”,naterace nas u moralno ali i materijalno ropstvo,nekom otplatom duga zrtvama “srpske agresije”…jer je logicno da platis,ako si kriv.
    EU nije ista pre i posle raspada SFRJ.
    EU NIJE ISTA PRE I POSLE NATO AGRESIJE NA SRBIJU.

    A deluje da je sve isto…zahvaljujuci nasem nepodnosljivom cutanju i popustanju,ZAHVALJUJUCI NASOJ DIPLOMATIJI BEZ DIPLOMATIJE…koja je sve evidentnije i sve jasnije ,posledica najcistije ljutske gluposti.MI NE ZNAMO!!!

    IMA LI REPUBLIKA SRBIJA JASAN STAV PREMA RATOVIMA U XX VEKU???
    KAKO MISLI SRBIJA DA BUDE OZBILJNA DRZAVA U XI VEKU???
    Ili ce nam Brisel napisati udzbenike iz istorije???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *