Šta je Srbiji ponudila Ketrin Ešton

Osnovne smernice o formiranju zajednice srpskih opština u osam tačaka, koje je visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton ponudila Srbiji.

Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton ponudila je Beogradu dokument u osam tačaka, kojima se definišu nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu.

Ketrin Ešton je ovaj nacrt uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde pregovora, koja je 20. marta održana u Briselu. Nastavak dijaloga, tzv. osma runda zakazana je za 2. april.

Posle sedme runde razgovora Dačića, Eštonove i Hašima Tačija, nije postignut dogovor. Predstavnici Srbije nisu bili zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

Internet portal Radio-televizije Srbije taj dokument prenosi u celini.

1. “Asocijacija/Zajednica” srpskih opština biće formirana od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.

2. Asocijacija/Zajednica će imati statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.

3. Struktura Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut asocijacije kosovskih opština.

4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonu Kosova, opštine koje učestvuju mogu odlučiti da li će deliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.

5. Asocijacija/Zajednica će strateški nadzirati oblasti kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg interesa ili značaja.

6. Asocijacija/Zajednica će izvršavati ostale dodatne nadležnosti koje im u budućnosti mogu dodeliti centralne vlasti.

7. Asocijacija/Zajednica će predstavljati srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u Konsultativnom savetu zajednica.

8. Opštinski izbori će u severnim opštinama biti organozovani 2013. godine, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

http://www.rts.rs

5 komentara

  1. Zapad je uvideo sa kime ima posla i zato nudi golu tekstualnu konstrukciju koja ne govori nista, a istovremeno od onoga koji je cita pravi ushicenog drzavnika ( tipa De Gola ) sa osecaanjem da je izdejstvovao istorijski uspeh za stranu koju zastupa.Naravno, samo dok se ne vrati kuci.Odavde stvari izgledaju realnije.A osmeh Ketrin Eston i tapsanje po ramenu Filipa Rikera, postaju kamen oko vrata na savesti onih koji zamajavaju i mrcvare Srpski narod.

  2. Mislim da sav normalan svet gubi strpljenje i da Vlada Srbije treba da ove pregovore odlozi,a dotle DA NE RASPISUJU NOVE IZBORE,preuzmu stvarnu odgovornost na sebe,i REDEFINISU doktrinu Srbije.Posebno,da nacionalisti,kakvi su bili Dacic,Vucic i Nikolic,daju kriticki opis “devedesetih”,i da oni kazu sta je valjalo a sta ne kod Milosevic i Seselja,i time objasne da NATO jeste agresor,a ne “oslobodilac” Srbije,sto danas govori onaj Sasa,Vukov pitomac i Verkov adjutant…da objasne ,da Srbija nije agresor i da je Milosevic nastao na Kosovu Polju,pokusavajuci da Pokrajinu vrati u sastav Srbije,a ostali su to iskoristili i izazvali raspad zemlje,za sta su okrivili Srbiju?
    Nikolic,Dacic i Vucic,moraju to da razoblice,da objasne Srbima i Svetu,kao saborci i saradnici Milosevica i Seselja,i da na tome grade SVOJU DALJU POZICIJU,I POZICIJU SRBIJE I SRPSKOG NARODA.
    Nije dovoljno reci- ja se ne slazem sa Milosevicem,ili Seseljom,PRAVIM ZAOKRET?
    Neka kazu da li je Milosevic izvrsio agresiju i ako to dokazu,verovacemo njihovim argumentima da EU nema alternative,
    kosta sta kosta.Naravno,tada i oni snose odgovornost da takav hipoteticki stav.
    Ovako,odreci se Milosevica i Seselja,i predstaviti se kao “neko drugi”,bez odgovora naciji i svetu,sta se desilo kada su oni saucestvovali u politici Milosevica i Seselja,deluje najblaze zbunjujuce,jer ne znamo KO SU ZAPRAVO gospoda Vucic,Dacic i Nikolic…jer ne znamo sta je Srbija u ratu devedesetih bila,agresor ili zrtva,i ne znamo kojim putem dalje…
    Ovo je bitno,jer ce mo za ulazak u EU,koji mislim da nikada nece biti,MORATI PRIZNATI KRIVICU,mi Srbi i Srbija, sto Srba ima u Hrvatskoj samo 4,3%,sto ih manje od 4% ima u Federaciji BiH,na Kosovu,bez severnog dela?
    KAKAV JE TO APSURD…KAKVO JE TO MENJANJE ISTORIJE?
    Ako srpsko rukovodstvo cuti o tome,posebno ovo nacionalisticko,KOJE JESTE BILO NACIONALISTICKO,Vucic,Dacic i Nikolic,nema sanse da opsranemo ni u EU ni van nje.

    SRBIJA I SRPSKI NAROD NE PRISTAJU DA SU BILI AGRESOR.
    Srpski narod i Srbija nece celu svoju buducnost ,sa ili bez EU,da zive gledajuci u cipele…
    Ako treba,svi ce mo se izvinuti,kome treba…ali NEKA SE I NAMA IZVINU.Ovako,ponavlja se istorija da se “seku srpske glave” i da se Srbiji i srpskom narodu tovari teret,koji nisu zasluzili.

    AKO NAM NEKO DOKAZE DA JESMO BILI AGRESORI,onda Nikolic,Vucic i Dacic,snose deo ozbiljne odgovornosti za to,i ne mogu jedan sekund dalje,predstavljati srpski narod i Srbiju.
    Bez te istine,nikome nece biti dobro.

  3. Ove runde kao okršaji u boksu, levi direkt desni kroše.Bombardujte nas opet molim Vas , draže su mi bombe nego Vaš osmeh.Majko moja mila, postadosmo manjina u rođenoj državi, a moramo da molimo Brisel da nam da instrukcije kako i gde da živimo. Potseća me na indijanska plemena u rezervatima. Beli čovek je doneo štap koji grmi, pa je oterao Indijance u rezervate i onda ih istrebio, a posle su doveli crne robove iz Afrike i svi su živeli srećno do kraja našega života. Žao mi je što nisam poginula u ratu, moja duša ovo više nemože da podnese. Mogla sam da odem kao mnogi ali nisam i neću , ostaviću kosti na ruševinama moje otadžbine.Možda je ona Vama gospodo političari šaka zobi da se pozoba ili sredstvo za razmenu,ali je meni moja otadžbina svetinja, moj početak i moj kraj.

  4. Pamet u glavu I da se okanemo estradnih politicara! Ostalo ne vredi ni komentarisati. Cist gubitak vremena I snage.

  5. Gospodo iz vlasti, ,,zabranjujem vam da u moje ime vise pregovaratu sa zlocinackom evropom. Nemate potrebe da sedite za istim stolom sa narodima koji su tvorci koncentracionih logora, i pogodbi po sistemu 100 srba za jednog okupatora. Ne zelim da zivim sa onima koji su u svojo tradiciji imali inkviziciju,,. nemozete mi uzeti pravo da se branim, sebe i svoju porodicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *