Sever Kosova bi mogao da se obrati sudu pravde u Hagu

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da “Ukoliko se nastavi sa pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe, koji žive u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, moguć je razvoj događaja, koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici”, rekao je Pantić za jagodinsku televiziju Palma plus. “To je mogućnost da se proglasi Skupština severnog Kosova i Metohije, koju bi činile četiri opštine, severna Kosovska Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, sa mogućnošću, da se toj zajednici priključe i ostale opštine, koje to žele”, rekao je Pantić.

Pantić je rekao da bi nakon proglašenja Skupstine severnog Kosova i Metohije, odbornici te četiri opštine, najverovatnije uputili Međunarodnom sudu pravde u Hagu, isto pitanje, kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca.

“A to je: Da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomoju na delu teritorije. Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu, mogao da donese drugačiju odluku, u odnosu na onu kada je Priština bila u pitanju”, rekao je Pantić.

Beta

4 komentara

  1. Dakle, dosli smo do APSURDA. Kosovski SRBI traze pravdu od medjunarodnog suda u HAGU – braneci se od AMERIKE, EUROPSKE UNIJE,DRZAVE I VLADE SRBIJE i KOSOVSKIH ALBANACA.

  2. Od Pantića bi najpoštenije bilo da se odmah povuče jer mu je očigledno više stalo da odbrani vlast i oslobodi ih odgovornosti pred istorijom nego da se bori za interese kosmetskih Srba. Vrlo je glupo i ponižavajuće za Srbe da od Haga moljakaju pravdu posle tolikih lekcija i packi koje su im haški moćnici dali. Pitanje je da li je Pantić uopšte više i predstavnik srpskog stanovništva sa Kosmeta.

  3. Jadna li je drzava u kojoj njeni gradjani traze pomoc od suda cije su ga clanice pre kolikog vremena bombardovale. A jos veci je apsurd kada taj isti sud presudi u korist rezervista koji su Srbiju branili bas od tih koji sede u medjunarodnom sudu. E Srbijo,Srbijo.

  4. Ja pitam Krstimira Pantića zašto on pripada ovoj strukturi iz SNS-a koja vodi pregovore,i potpisuju sporazume koji vode gašenju suvereniteta Srbije na Kosmetom,makar formalnog.Nije li to ona ista SNS koja je prihvatila sve nepovoljne sporazume koje je DS potpisivao,i nije li to ona ista SNS koja je odbila da organizuje lokalne izbore na formalno pravno svojoj teritoriji Kosovu i Metohiji,Nije li to ona ista SNS koja je većinski partner u vladi u kojoj premijer kaže “da se može razgovarati o slolici u UN za Kosovo”,i nije li to ona ista SNS koja se ne ograđuje od izjava zvaničnika kako su institucije države Srbije na Kosmetu “paralelne” upravo onim istim rečnikom kako ih nazivaoptuženi za ratne zločine Hašim Tači.Dali on zna da je SNS partija kojoj pripada,i po logici stvari trebao bi da deli razmišljanja svog stranačkog vrha,a ako ih ne deli,onda gde je njegova javna ograda?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *