Обраћање председника ДСС Војислава Коштунице Главном одбору

Крагујевац, 2. марта 2013. године

Поштовани пријатељи,

Србија је данас озбиљно угрожена држава. За који дан биће настављени преговори у Бриселу, који могу да буду од судбинског значаја за нашу земљу. Ако треба да одредимо одакле прети главна опасност земљи за њену стабилност и њену будућност, то је онда свакако Европска унија и њена чврста намера и план да по сваку цену Србији наметне независност Косова. Европска унија спроводи право насиље над Србијом захтевајући на све начине од Србије да се одрекне Косова, да преда Косово, а да заузврат добије датум за почетак  преговора са ЕУ.

Другим речима, Европска унија данас непосредно угрожава територију Србије. Али ако хоћемо право да говоримо Европска унија истовремено угрожава и наше укупне националне, државне и економске интересе. Јер, данас Европска унија угрожава наш национални идентитет, угрожава националну културу, угрожава национално самопоштовање и национално достојанство. Уверен сам да ћемо се сви лако сложити да би било потпуно незамисливо да је неко својевремено од било које чланице ЕУ, велике или мале, затражио оно што се тражи од Србије, да зарад датума преда део своје територије, односно ултиматум да се одрекне дела своје територије.

За нас је право питање, над којим морамо добро да се замислимо, како је у Србији уопште постало нормално да се говори о предаји властите територије. Готово свакодневно могу се чути јавне расправе о томе који је најбољи начин да предамо Косово за добијање датума. А и са моралног и са политичког становишта идеја о предаји властите територије је разорна и самоубилачка. Данас се непрестано понавља идеја да се мора одмах пронаћи решење, трајно решење за Косово, јер је неморално да ово питање оставимо да решавају будуће генерације. А под овим решењем се подразумева нека врста признавања независности Косова.

Међутим, шта ће се заиста десити са младим нараштајима у Србији ако нам Европска унија отме Косово, а власти Србије буду саучесници у овом бесрамном насиљу над Србијом. Оног тренутка када се од Србије отимањем њене територије направи прави богаљ не треба ни најмање сумњати да ће се трајно у младим генерацијама створити осећај гнева над отвореним насиљем и очигледном неправдом. Тај оправдани осећај гнева у будућности ће наставити да подрива стабилност државе. Зато управо мислећи на будуће нараштаје и на трајни мир ми не смемо пристати на сакаћење земље и уништавање наше државности на Косову.

Постављамо данас питање шта ће се десити са нашим народом на Косову и Метохији уколико би биле уништене српске државне институције у Покрајини? Да ли ће моћи српски народ да опстане на Косову ако се укину све институције и потпуно потре српска државност? Страшне слике српског егзодуса из прошлости, које су нам још увек пред очима, више никада не смеју да се понове. Због тога српска државност на Косову мора да опстане.

Свако ко мисли да ће после предаје једног дела територије наићи на милост непријатеља Србије, тај се љуто вара. Ако се одрекнемо Косова, са још већом силином ће бити отворено питање Војводине и Рашке, биће отворен сијасет мањинских питања и биће доведен у питање и сам опстанак Србије. Народ и држава који се не боре за очување и опстанак своје територије и државе не могу опстати и нестају са политичке мапе Европе. Овог правила сви се чврсто држе и нико не да своју територију, па је немогуће да само за Србију важе нека другачија правила.

Ово је прилика да поменемо и улогу Уставног суда у одбрани уставног поретка и целовитости земље. Јавности је познато да је ДСС упутио предлог Уставном суду за оцену уставности уредби које се односе на тзв. бриселске споразуме. Исто тако, јавности је добро познато и да се ДСС јавно обраћала Уставном суду са захтевом да у овом одлучујућем тренутку за одбрану земље ради свој посао и правовремено заштити уставни поредак земље. Видели смо, међутим, како се Уставни суд уплео у једно погрешно и провидно образложење да му је Министарство правде упутило захтев да застане са поступком оцене уставности уредби које омогућавају стварање независности Косова. Када смо јавно упозорили Уставни суд да Министарство правде није надлежно да упућује такав захтев, онда је из Уставног суда стигло ново објашњење, заправо изговор да ће до краја марта донети оцену о уставности владиних уредби. Иако за ову оцену уставности није потребан ни завршени правни факултет, јер је на основу здраве памети свима јасно да су ове уредбе и у формалном и у материјалном смислу противзаконите, Уставни суд одуговлачи са доношењем своје оцене, чекајући очигледно да се окончају погубни блиселски преговори, а тиме и сама његова одлука постане непотребна или беспредметна. Тако Уставни суд Србије уместо на одбрани ради на рушењу Устава Србије.

Дужност је Демократске странке Србије, у складу са њеним државотворним програмом и политиком, да данас јавно упозори власт шта би значило укидање српске државности и српских институција на Косову. Ако би садашња власт донела одлуку да на преговорима у Бриселу укине српску државу на Косову и Метохији, односно укине институције државе Србије на Косову, то би био први случај у историји да је једна држава посегнула за таквим чином самоуништења, као што је укидање своје државности на делу властите територије. До сада је било много, небројено случајева да стране војске на силу руше и укидају делом и потпуно државност појединих држава, али се никада није десило да сама држава уништава своју државност. Којим би онда именом могла да се назове власт која уништава своју државност на Косову и Метохији? Пошто до сада никада ниједној власти у историји српске државе није падала на памет таква помисао, ми немамо уопште сличан пример који би нам помогао да пронађемо право име за такву власт.

У сваком случају, ми упозоравамо власт да не ради оно што никада нико пре ње није урадио. Упозоравамо је да не дира у српску државност на Косову и да не укида српске државне институције на Косову. Награда у виду датума коју нуди Европска унија за убијање државе Србије на Косову, бесмислена је, безначајна је и срамна за државу која вековима постоји и носи своје славно српско име. Ако се власт определи да уништи државност Србије на Косову за обећани датум, онда ће ова власт остати забележена као сурови рушилац и самоуништитељ Србије.

Нема сумње да би свака власт у Србији која би пристала да уништи српску државност на Косову добила велике похвале од западних сила које стоје иза пројекта стварања независног Косова. Али треба имати на уму да би те похвале брзо прошао, а да би трајно остала дубока рана ако би Србија пристала на уништавање својих државних институција на Косову. Власт је сада на историјском испиту. Јер власт има прилику да се одупре силним притисцима који долазе и споља и изнутра, и да брани легитимно и морално право Србије да сачува своју државност на Косову. Добро знам колико је тешко бити и опстати на овим позицијама одбране српских државних и националних интереса, али и сви морамо знати да је улог будућност и опстанак земље. Ако би власт кренула лакшим али по Србију поражавајућим путем, и одрекла се своје државности на Косову, онда заиста следе тешки и неизвесни дани за опстанак саме Србију.

Због тога власт треба добро да се замисли и размисли да ли треба жртвовати државност Србије на Косову зарад добијања датума. Власт мора добро да се замисли над судбином српског народа на Косову. Моје је уверење да би рушењем српских државних институција на Косову дошли до тешког и разорног националног пораза од којег Србија не би могла да се опорави. Заправо, Србија би била поражена, понижена и осрамоћена. Били би ругло и поруга пред свим народима, пошто би Србија била једина држава која се одрекла и уништила своју државност у једном свом делу, у својој покрајини. И све то да се ради зарад датума. Отворено би нам се странци ругали и упирали прстом на нас да смо једина држава која је погазила своју државност.

Погледајмо и другу страну медеље. Погледајмо каква је ситуација у самој Европској унији која треба да нам удели датум. Својим очима смо видели да Велика Британија као кључна држава Европске уније намерава да распише референдум о опстанку у ЕУ. Какво је стање у тој заједници када једна од њених кључних држава жели да изађе из те заједнице? Турска дуго и предуго има тај  датум и није се са места померила. Знамо каква је већ годинама ситуација у Грчкој, да не помињемо Шпанију и Италију. Видимо размере социјалног незадовољства и масовних протеста у Словенији и Бугарској, државама које су међу последњима закорачиле у наводно светлу европску будућност.

Јуче је европска агенција за статистику Еуростат саопштила да је у еврозони забележена рекордна незапосленост. Тако је у овој светлој европској перспективи незапосленост у Грчкој нарасла на 27 посто а у Шпанија преко 26 посто. Истина је, дакле, када кажемо да је Европска унија изиграла поверење грађана Србије. Али, је заправо права истина да је Европска унија изиграла и преварила саму себе и своје државе чланице.

Да ли је могуће да све ово гледамо а да као народ и држава не поставимо питање да ли је у нашем интересу да уђемо у Европску унију све и да нам и не отимају безочно Косово? И да ли је могуће да игноришемо питање шта ће се десити са српском пољопривредом када за мање од годину дана буде либерализован увоз пољопривредних производа из ЕУ. О каквој то економској користи од Европске уније говоримо када ће ЕУ потпуно уништити српску привреду преко Споразума о стабилизацији и придруживању.

Морамо поставити питање какво је право стање данас у српској привреди, пет година после спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом. Колики је пад индустријске производње? Колики је пад бруто друштвеног производа? Ниво дуга од 2008. године повећан је са 8 на преко 18 милијарди евра. Тако је 2008. године сваки запослени био дужан преко 4.000 евра, а у фебруару ове године јавни дуг по запосленом повећан је на близу 11.000 евра. Од краја јула 2012. до средине фебруара 2013. јавни дуг је повећан са 15 милијарди на 18 милијарди евра. Сваког месеца је, дакле, дуг растао за више од пола милијарде евра. Све ово отвара кључна питања: Како ће грађани преживети ову све већу немаштину. А основно је и правило да ми не можемо бранити наше националне и државне интересе када нам је привреда у готово катастрофалном положају и када нисмо обезбедили стабилан и сигуран развој Србије.

Време је да трезвено и разумно сагледамо тешке и дубоке проблеме са којима се суочава Србија. И да потражимо излаз из овог пропадања. Нама је данас као народу и држави пре свега потребно национално самопоштовање. Потребна нам је снага за одбрану Србије. Како да се тргнемо, да отворимо очи и потражимо прави пут. Као држава и народ смо залутали и забасали на безизлазну европску странпутицу и лажну европску перспективу. Ту се вртимо у круг и губимо своју државну и националну снагу на погрешне циљеве који су везани за европске интеграције

Шта нам онда ваља чинити док још није касно? Прво и изнад свега упозоравамо власт да ни по коју цену не укида српску државност на Косову. Ако као Србија одбранимо српске институције и српску државност на Косову, то ће бити онај угаони камен од којег крећемо према правом путу. То би била прекретница и поново успостављање државотворне политике власти у Србији. Друго, јасно треба саопштити Европској унији да Србија није марионетска творевина која уступа своју територију зарад добијања датума. Треће, најодлучније се мора спречити да Војводина изађе из уставног оквира, и искористити сва правовремена легална средства да се спречи интернационализација питања положаја Војводине. И четврто, мирно и аргументовано треба преиспитати штету коју ССП наноси српској привреди и не дозволити да ступи на снагу либерализација пољопривредних производа, која би потпуно уништила српску привреду.

Ако се крене овим добрим путем, Србија би могла у догледно време да прогласи политичку неутралност која би јој гарантовала сигурну и мирну будућност. Као што и од војне неутралности немамо никакву штету него само корист за Србију. Уколико би власт наставила путем европских интеграција и зарад датума укинула српску државност на Косову, онда би то била национална катастрофа са несагледивим последицама. Србија се налази пред важним раскршћем и још може да бира којим ће путем поћи. Демократска странка Србије је одржала ову седницу Главног одбора како би на време позвала да се крене правим путем. Власт је на историјском испиту и од власти зависи којим ће путем Србија наставити даље. Ми смо изнели план за спасавање земље и шта као народ и држава морамо у овом тренутку пре свега да урадимо. Ово за нас није питање бити или не бити на власти, већ је много дубље и судбоносније питање. То је питање бити или не бити за Србију, за њен опстанак и њену будућност.

Живела Србија!

11 коментара

 1. Sve sto je u ovom govoru receno je tacno, ali je ostalo na nivou uctivog upozorenja koje arogantna vlast I korumpirano I zasraseno pravosudje ne cuju. Pokrenite peticiju za raspisivanje referenduma za zastitu integriteta drzave. Pokrenite javno potpisivanje zahteva za smenu Predsednika vlade. DSS I druge politicke stranke nesmeju da cekaju stihijske I anarhijske reakcije naroda na destruktivne odluke vlasti koje se najavljuju, jer to vodi u diktaturu I represiju, a mozda I u obaranje “neadekvatnog” Ustava. Oni koji guraju vlast u destrukciju Srbije ce podrzati I pomoci represiju nad narodom sa cinicnim obrazlozenjem da se mora postovati “ranije dogovoreno”! Predsedik vlade I ministar poljoprivrede imaju “nedovrsenog” posla sa sudskim I istraznim organima. Oni nemogu da upravljaju drzavom dok traju istrage I sudski procesi.
  Pokrenite se I pokrenite javnost jer niko nema pravo da gundja I pasivno posmatra propadanje Srbije.

 2. РАДОСЛАВ

  Гос, Ђоко ми само тражимо коће повести , извести овај преварени
  српски народ. НЕВИДИМ никог на видику спомињете ДСС па они су
  били власт и РЕЗУЛТАТ??? Очи су биле упрте у СНС и шта смо добили
  ПРЕКОМПОВАНИ ДОС. СТАРА СРБИЈА бранила се на ДИНАРИ,ПЕТРОВОЈ ГОРИ
  ПАПУКУ и ЗАПАДНОМ СРЕМУ то смо изгубили ОНИ који су издали ту
  борбу издају и СТАРУ СРБИЈУ СА?????.

  • Претходни коментатор (Ђока) сасвим исправно сагледава суштину проблема и предлаже оно што је потребно за његово хитно решавање. То што ДСС у претходном мандату није довољно учинио по државним питањима није непремостива препрека да сада нешто учини. Ваљда не оспоравате да су Коштуницина виђења српске ситуације тачна и његове смернице за будућност Србије на месту. Могуће је, међутим, да се Коштуница не осећа спремним да се ангажује “на терену”. У том случају, било би добро да управо он позове људе за које зна да имају и снаге и способности за практичне кораке које сада треба учинити да би Србија избегла пропаст и суноврат у понор. Од Коштунице је довољно да се и даље понаша као државник и на тај начин доприноси опстанку Србије као самосталне и историјске државе. А за спашавање Србије потребно је ангажовање већег броја људи који би радили уз Коштуницу.

 3. Stanje je alarmantno.Nema vise zamajavanja naroda…
  Dacic kaze,”vlast mi ne da da pricam o razgranicenju ili granicama…”,a predsednik je Vlade…pa ko ja vlast?

  Danas je Dacic bio sa 5 ambasadora zemalja EU,…Grcka,
  Slovacka,Kipar,Rumunija i Spanija…i zahvalio im se sto njihove Vlade nisu priznale nezavisno Kosovo…a nasa,ne zna se?

  Malo pre je javljeno da u Skoplju ima 11 povredjenih u tuci izmedju siptara i Makedonaca…izabran je za ministra odbrane(!),Talat Dzaferi,bivsi komandant ONA(?!)…sta je to?
  A Amerika juce kaze,NE velika Albanija…kao.A mi im verujemo?

  U Vukovaru danas traze vanredni popis,pa ako bude Srba ispod 30 %,
  nece ni uvesti cirilicu…a ako bude vise…”OLUJA2″???Najavljuju.
  Ubijaju nas u pojam sa “velikom Srbijom”,a smeta im i “mala”.
  NEMCIMA SMETA BILO KOJA SRPSKA DRZAVA!
  Arcibal Rajs je rodjeni Nemac i kaze nam da nas ne vole,ali mi ne verujemo ni njemu ni svojim ocima!

  Ono sto su nam priznali na berlinskom kongresu,samo je kompromis,da udare samar Rusiji,koja je tada favorizovala Bugarsku…odmah su anektirali Bosnu,I STAVILI GVOZDENU GRANICU NA RACI!Kao sredinom devedesetih.Ni jednu srpsku drzavu nisu priznali,ili drzavu gde Srbi postoje…ni jednu Srbiju,ni jednu Jugoslaviju.
  SVAKU SU NASTOJALI DA UNISTE!

  Priznaju samo drzave gde Srba nema.
  Nisu se slagali ni sa stvaranjem Kraljevine SHS,sto su Italijani i Francuzi ispoljavali,ni SFRJ,koju su Nemci rasturili,ni SRJ.
  Nemci ne daju da zajedno zivimo sa Crnogorcima,NI DA GRANICIMO…zato postoji SANDZAK i SEVER KOSOVA,i celo Kosovo.
  ODVOJITI FIZICKI SRBIJU OD CRNE GORE.

  Ako Srbi imaju nacionalni interes da sacuvaju ,bar,sever Kosova,nemacki “nacionalni interes” je da nam ga uzmu.
  Hoce Srbiju da vrate na granice iz 1878.g.Pre njenog unistenja.
  Velika Albanija je za njih sasvim realan koncept,oni ga podrzavaju,a lazu da je suprotno.

  Dakle,sto se Srba u Hrvatskoj tice,hitno saciniti PROGLAS i traziti status NARODA Srbima u Hrvatskoj,jer u ovom “statusu bez statusa”,Srbi ne mogu ni maternjim jezikom govoriti .
  OVO OBAVEZNO PRE ULASKA U UNIJU I NAPRAVITI SVETSKI MEDIJSKI SKANDAL!
  To mogu i moraju da urade samo Srbi iz Hrvatske,jer je Beograd u “EUtanaziji”…cekajuci Beograd…doci ce svi otuda,u Beograd.

  Sto se tice Kosova,neka ta “vlast”sto Dacicu ne da da govori,DOZVOLI ustavnom sudu da radi po zakonu…
  PROGLASITI NEUSTAVNIM TADICEVU POLITIKU,i suspendovati dogovoreno ,zamrznuti pregovore,i RASPISATI IZBORE.

  Vojska da se naoruza do zuba.
  Ako siptari samo jednim kombijem krenu na severni deo Mitrovice,AVIONIMA BOMBARDOVATI MOST ZA 10 MINUTA!
  Siptarima zgaditi ti kvazi drzavu.

 4. Гос, Мајк мислим даје ред да оставимо на миру Немце и све остале
  који нису желели живјети у било којој држави са Србима. ЗАШТО???
  Срби сви скупа сторили су себи доста комотну државу: Од 1804-
  до 1 Децембра 1918 онда смо се ми питали где да буде граница.
  Наш РЕГЕНТ Александар је поништијо целокупну борбу свих СРБА.
  По мени кажимо истину да сва ГРЕШКА ЈЕ У ПОЛИТИЦИ ОНИХ И ОВИХ
  неволим им име спомињати јер су ИЗДАЈНИЦИ.

  • U pravu ste gospodine Radoslave.
   Srbiji je nudjeno 1915.g.,od strane saveznika,od Antante,da prakticno napravi Veliku Srbiju,a mi smo odbili zbog Makedonije…Uvek smo imali neku “jugoslovensku” ideju a o Srbima van Srbije,nismo mnogo mislili.
   Uvek su neki emigranti “ubacivali neke ideje” Srbima…
   Ne znamo ni da objasnimo DA NISMO PRIHVATILI FORMIRANJE VELIKE SRBIJE.
   Tada su se ubacili spijuni Nemacke,naravno preko Hrvata ,i napunili glavu i srpskom Kralju i srpskoj Skupstini.
   Zato su Francuzi,koji su nam nudili Londonskim ugovorom prakticno Veliku Srbiju,bili protiv kasnijeg formiranja Kraljevine SHS.
   Mene brine,sto su tada nase vodje bile zrtve nemackih spijuna,neke jugoslovenske ideje,nekog Ante Trumbica…
   Jesu nas Nemci unistavali i unistili, prikriveno ili okupacijom.
   Sada nam sve od Nemaca zavisi.Slucajno ili ne?

 5. Nebih da sirim temu, ali ne mogu da odolim a da ne dodam….
  Kostunica, kao licnost zasluzuje komplimente, I to je vidljivo. Medjutim, Kostunica kao licnost nije toliko bitan za aktuelni trenutak u kome se nalazimo, koliko je bitno sta Kostunica, kao jedan od restauratora istinske demokratije, I kao predsednik uvazavane stranke govori! Nazalost, ili on mora glasnije da govori, ili mi da naculjimo usi!
  Malo je takvih aktivnih politicara, i malo je takvih istinskih poruka, i pouka, pa je neophodan njegov veci licni napor, ili bolje receno, napor DSS-a. Ova vlast, a pogotovu prethodna, ne polazu mnogo paznje sta ko misli, ili sta ko radi sve dok pozicija vlasti nije neposredno ugrozena. Miskovic, Dinkic, Labus, Beko, Karic, Jovanovic, Canak, Djilas, Petrovic, Tadic, Djelic, Dacic, I da ne nabrajam vise, su mogli I trebali da poloze racune odavno, ali se to nije desilo. Ili, ili se ne desava na vreme

 6. Racunar mi prekinu odgovor, I to se dobro desilo, jer sam poceo da sirim temu…
  Konkretno:
  Povratiti kontrolu finasijskog sistema. Postovati I sacuvati Dinar. Javno respraviti sta znaci nezavisnost pravosudnog sistema. Osnaziti, podrzati I sacuvati INSTITUCIJE demokratskog sistema vlasti: ustav, nezavisni pravosudni sistem, zakonodavstvo, drzavnu upravu koju kontrolise SKUPSTINA…itd. Kostunica to mnogo bolje formulise, pa je bolje poslusati njega state govori, nego komentare citalaca, tj moje…
  Ova vlast je imala sansu, ali je potrosila vreme u krupnim recima I zbunjujucim delima. Znaci, trebaju nam IZBORI odmah, inace ce vladajuci politicari postati “institucije” za sebe, a narod u funkciji institucija…

 7. Opstanak drzave i naroda je dovoljan razlog da se patriotske snage ujedine. Ako to ne uradimo sada nece biti druge prilike niti ce nam potomstvo i istorija oprostiti sto nismo odgovorili istorijskom trenutku.
  Zato braco uz Boziju pomoc izaberimo najbolje medju nama neka nas predvode i krenimo napred u borbu za slobodu. Borba se moze voditi u raznim oblicima a bitno je dase vodi pametno i neprestano do konacne pobede.

  ZIVELA SRBIJA

 8. Гос, Динарац на Динари нема српске заставе нестала је када је
  Динарска ЧЕТНИЧКА дивизија напустила 1944год, ДИНАРУ.Али знам
  тврдим даје има у ЧЕТНИЧКИМ домовима широм Америке и Канаде у СРБИЈИ био сам на свим националним скуповима нисам ВИДЕО коће
  да викне замном браћо да ослободимо отето ДАЛ СТАРУ СРБИЈУ ИЛИ
  СРПСКУ КРАЈИНУ НЕМАГА мој ДИНАРЦУ.

 9. Nikada nam samosvest nije bila ja;a strana.Zašto?Zato što na tome treba da se radi .Ništa se ne može rešiti u jednom potezu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *