Novi sunovrat Hrvatske u glib mržnje prema Srbima

Piše Ratko Dmitrović

Otkud sada, kad je Hrvatska na korak do ravnopravnog članstva u Evropskoj uniji, provala mržnje prema Srbima u toj državi, ima li tu sistema, određenih ciljeva i ko popušta lanac privezanog zla koje je mirovalo neko vreme 

Situacija je bila toliko usijana da je predsednik Vlade Zoran Milanović sazvao vanrednu konferenciju za novinare i tonom koji za njega nije karakterističan saopštio da se Hrvatskom širi mržnja prema Srbima i da će njegova vlada učiniti sve što jedna država može kako bi se zlo zauzdalo. Inicijalna petarda bio je Zdravko Mamić, predsednik NK „Dinamo“, iz Zagreba. Taj je, najblaže rečeno, manit. Punih deset godina zabavlja hrvatsku javnost, vređa novinare, psuje im majku pred kamerama, kune, preti da će sve nabiti na… znate već, baca se po podu, cepa košulje veseleći se uz pesme Tozovca i Tome Zdravkovića, opominje Hrvate da se čuvaju jugo-srbo novinara. Psihijatri bi rekli da je u pitanju klasičan primer pocepane ličnosti čiji se delovi tek povremeno susreću.

STVARNI MOTIVI MAMIĆEVOG STRAHA Prošle godine formirana je nova Vlada Hrvatske, na čelu sa Zoranom Milanovićem (SDP) – prilično čudnom pojavom za hrvatsku stvarnost, ali o tome kasnije – i u toj vladi resor nauke, obrazovanja i sporta pripao je Željku Jovanoviću, Srbinu, poreklom iz Bosne. On je, na samom startu, najavio ulazak državnih inspektora u fudbalske klubove, pre svih „Dinamo“ i „Hajduk“, što je Mamić javnosti predstavio kao napad na njega, znajući šta sve istražni organi mogu da pronađu u „Dinamu“. U tom klubu ništa se ne može dogoditi bez braće Mamić, Zdravka i Zorana, oni o svemu odlučuju, a Zdravko zarađuje ogromne sume novca na prodaji fudbalera, pošto u „Dinamu“ mogu da igraju samo oni koji imaju ugovor sa Mamićevom menadžerskom agencijom. Dakle, uplašen od mogućeg razvoja događaja Mamić je, pre neki dan, gostujući na jednoj zagrebačkoj radio-stanici, počastio Jovanovića uvredama kakve se odavno nisu čule u Hrvatskoj. Na nacionalnoj osnovi, naravno. Pri tome je bilo i generalizovanja; Mamić se potrudio da Jovanovića stavi u kontekst iz kojeg je bilo savršeno jasno da on (Jovanović) mrzi sve što je hrvatsko zato što dolazi iz redova srpskog naroda gde je ta mržnja, je l te, uobičajena. Digla se kuka i motika, reagovao je i predsednik Josipović, Milanović, nekoliko ministara, ali i tužilaštvo koje je dalo nalog da se Mamić privede. Prespavao je noć u istražnom zatvoru i dežurni sudija ga pušta na slobodu. Prema svedočenju prisutnih Mamić se, posle odluke da izađe na slobodu, bacao po sudnici i ljubio pod hvaleći boga i sudiju. Sutradan je dao intervju jednom beogradskom tabloidu i izvinjavao se Srbima, posebno naglašavajući da on u Beogradu ima više prijatelja nego cela hrvatska vlada zajedno.
Dan pošto je Mamić izašao iz pritvora buknula je nova, javna mržnja prema Srbima. Na sastanku lokalnog HDZ-a u Slatini (mestašce u Podravini) kao gost pojavila se Ruža Tomašić, zastupnik u Saboru Hrvatske, predsednik Hrvatske stranke prava – Ante Starčević, i u delu razgovora o srpsko/hrvatskim odnosima poručila je da je Hrvatska za Hrvate, a ostali su u njoj samo gosti. Aplauz okupljenih bio je buran i dugotrajan. Sutradan su pretučena srpska deca na putu Kistanje-Manastir Krka, nedaleko od Knina. To je Milanovića razbesnelo do mere sazivanja vanredne konferencije za novinare.

[restrictedarea]

 

RUŽA NE MIRUJE, VEĆ POTPIRUJE Ali Ruža Tomašić ne miruje, objašnjava da nije baš mislila kako je ispalo da misli, ali dodaje da svi koji Hrvatsku ne vole mogu da potraže drugu državu. „Hrvatska televizija“, ko zna zbog čega, zove Ružu u Treći dnevnik i daje joj mogućnost novog nacionalističkog divljanja – bez da je novinar prekine ili joj suprotstavi svoje mišljenje, kako je kazao Milanović – i pri tom napada Pupovca i Stanimirovića (SDSS), kazavši da je ovaj drugi svojevremeno u Vukovaru izjavljivao da je to srpski grad. Otišla je i dalje tvrdnjom da je Vojislav Stanimirović slao Hrvate na streljanje, na vukovarsku Ovčaru. Stanimirović dan kasnije saziva konferenciju za novinare u Zagrebu, sve negira, pozivajući se na državne organe Hrvatske koji su istraživali njegovu ulogu u vukovarskim borbama (Stanimirović je inače lekar i bio je upravnik bolnice u Vukovaru, pošto su u taj grad ušle jedinice JNA) i optužuje Ružu Tomašić da je srbofobična. Ne verujem da je dotičnoj gospođi time naneo duševne boli, niti je povredio, pošto se celokupna politička karijera Ruže Tomašić zasniva na otvorenoj ili loše prikrivenoj mržnji prema Srbima. Ona je, u decembru prošle godine, tražila od Srba u Saboru Hrvatske da paze kako govore, da se obavezno služe hrvatskim jezikom, odnosno da ne upotrebljavaju reči „koje ona ne razumije“.
A ko je Ruža Tomašić? Rođena je u jednom selu blizu Maglaja, u Bosni, odakle se porodica Tomašić seli u Slavoniju. Početkom sedamdesetih u potrazi za boljim životom Ruža odlazi u Kanadu, kod sestre. Upisuje srednju policijsku školu, završava je, i oblači uniformu. S obzirom na visinu (180 cm) i fizičku konstituciju, preporučuju joj da trenira borilačke veštine, što ona prihvata, i uskoro dobija nove poslove. Tako je, što je interesantno, učestvovala kao kaskader u snimanju dvadesetak epizoda čuvene serije „Dosije X“. Kada je ono Tuđman, kao predsednik tek osnovane Hrvatske demokratske zajednice, sakupljao novac po hrvatskoj dijaspori, u Kanadi mu Hrvati daju obezbeđenje čiji je šef bila Ruža Tomašić. Ona se Franji svidela i poziva je da se vrati u Hrvatsku, „čim HDZ pobjedi“. I bi tako; HDZ preuzima vlast, a Ruža se vraća u Domovinu. Tuđmanova stranka joj beše nekako suviše mekana po nacionalnim pitanjima i donosi odluku da se učlani u Hrvatsku stranku prava, u to vreme ustašku po svim elementima. Kasnije se ta partija gubi u ideološkom, političkom i svakom drugom smislu, iz nje nastaje nekoliko novih stranaka, pa je tako Ruža Tomašić danas predsednik HSP – Ante Starčević. Na poslednjim parlamentarnim izborima dobila je podršku Splićana i okoline, tamo joj je izborna baza, i sada sedi u Saboru.

STARA MRŽNJA – NOVI OBLIK Otkud ova provala mržnje prema Srbima u Hrvatskoj baš sada, u danima kad hrvatska vlada priprema svečana odela za prijem Hrvatske u ravnopravno članstvo Evropske unije, i da li je ta opaka rabota pokrenuta sa ciljem da se Hrvatska malčice oblati? Odgovor na drugi deo pitanja je negativan; ovde se radi o staroj mržnji prema Srbima koja samo menja oblike, povlači se u senku s vremena na vreme, čami strpljivo i čeka svoj trenutak da zaurla sa lanca koji uvek neko drži, popušta i zateže. Mržnju prema Srbima u Hrvatskoj već dvadeset i neku godinu naduvava i smiruje Hrvatska demokratska zajednica.
Što god mi mislili o Ivi Sanaderu on je HDZ očistio od ustaštva, a potom i od ekstremnih hrvatskih nacionalista. Tu politiku, po inerciji, u potrazi za najkraćim putem ka vratima EU, prihvatila je i provodila Jadranka Kosor, a onda se pojavio Tomislav Karamarko. Pobedio je na stranačkim izborima, isterao Kosor iz HDZ-a, oslobodio se njenih najbližih saradnika i obnovio atmosferu iz ranih devedesetih. Karamarko je više od prosečnog hrvatskog nacionaliste, neće se otvoreno zalagati za rehabilitaciju ustaštva i NDH, ali redovno odlazi do Blajburga, često govori o „velikim zločinima protiv Hrvata na Križnom putu“, traži da se procesuira onih nekoliko staraca (Kalanj, Boljkovac, Manolić, svi prevalili devedesetu godinu života) koji su u Drugom svetskom ratu nosili kape sa petokrakama, nudi novu tuđmanizaciju Hrvatske, zamera Jadranki i Sanaderu koaliciju sa Pupovcem… U medijskoj grupaciji Hrvatske Karamarko i HDZ najveću podršku imaju od tiražnog i uticajnog „Večernjeg lista“. To je gotovo njihovo stranačko glasilo. „Večernji list“ ima uređivačku politiku koju je najlakše i najbrže sagledati čitanjem kolumni četvorice njegovih komentatora: Milana Ivkošića, Milana Jajčinovića, Tihomira Dujmovića i Zvonimira Despota. Svaki njihov tekst je ili veličanje HDZ-a, ili raspirivanje mržnje prema Srbima. Trećeg pristupa nema. Ali, zbog čega baš sada naduvavanje te mržnje? Hrvatska je ekonomski na kolenima, Milanovićeva vlada nema rešenje da zaustavi privredni kolaps te države i to je iz dana u dan sve jasnije. HDZ procenjuje da je pogodan trenutak da se SDP-u, temelju te vlade, zada odlučujući udarac i izazovu vanredni parlamentarni izbori. Zato ova destabilizacija društva, pa i države – imajući u vidu žestok sudar HDZ-SDP – a Srbi su tu, što bi rekli lingvisti, objekat vršenja radnje. Najkraći put nacionalne homogenizacije Hrvata je podsticanje mržnje prema Srbima. To savršeno funkcioniše već 100 godina.
Teško je reći kako će se u svemu snaći Zoran Milanović, ali to je, da se vratimo na početak teksta, čovek koji za razliku od svih hrvatskih političara, uključujući Josipovića, do sada nikada nije rekao nijednu rečenicu koja bi mogla da zvuči uvredljivo, preteći, pogrdno ili iole negativno za Srbe. Možda je taj čovek nada da će se Hrvatska, nekada i nekako, osloboditi mržnje prema Srbima. Ili je bar svesti na razumnu meru.

[/restrictedarea]

19 komentara

  1. ništa novo na “zapadu”

    • Kako javlja izveštač Blicsporta iz Zagreba, za razliku od četvrtka, na dan utakmice oseća se atmosfera fudbalskog derbija na ulicama prestonice Hrvatske. Centralni delovi grada preplavljeni su domaćim navijačima, koji će do 18 časova, kada je zakazan početak utakmice sa Srbijom, ispuniti tribine Maksimira.
      Srpska ekspedicija novinara se bez problema prošetala centrom Zagreba, susretali su se i pozdravljali sa brojnim navijačima Hrvatske bez ikakvih problema uz prijatan razgovor.
      Moj Dmitroviću pogledaj najprije u svoje srce i osjećaje pa onda drugima pametuj.

      • Na tom istom trgu u centru Zagreba,pojavilo se nekoliko mladica u crnim majicama,sa crnim beretkama i USTASKIM snackama na njima…vikali su ustaske parole i pesma.Antisrpske.Nesto kasnije su uhapseni.
        Na stadionu se skandiralo “ubij Srbina”,”Sinisa ustaso”,srpskom selektoru…
        Treba sve da vidis.

      • da karlo … bojim se da si u pravu,ja sam nesto mladji ali sjecam se vremena dok ste se ratko i ti druzili ranih osamdesetih i ja sam srbin ali nejasni su mi njegovi pogledi na stvari – nije to bas tako

  2. Nažalost, “prvi greh” unijaćenja je isuviše veliki “teret” za samopoštovanje gmizavca, koji se pokatoličio i pljunuo na veru i sopstveni srpski rod… Da se ne lažemo, svi oni su vrlo dobro svesni činjenice, da jesu Srbi, da su im koreni srpski, znaju čak i kad su im krsne slave (veliki broj tih okorelih po zapadnoj Hercegovini, potajno i dan-danas slavi te slave…) i upravo iz tih razloga ne mogu da nama “oproste” taj svoj “prvi greh”. Znam da zvuči devijantno, ali to i brucoš na Psihologiji, može stručno da vam definiše! Zato se tako ponašaju prema nama, koji se nismo prodali vatikanskoj “vavilonskoj veštici”. Mržnja patološka, decenijama usađivana i pothranjivana na nedeljnim misama uz obećanja, da će svi zločini prema Šizmaticima (kako nas oni posprdno definišu) biti oprošteni i blagoslovljeni. Bio sam prvi, koji je svojevremeno ušao u vukovarsku katedrali i na podu iste, zatekao gomilu knjižica u formi skripti. Smrzao sam se kad sam počeo da čitam! Moji saborci su hteli da zapale katedralu u besu i jedva sam uspeo da smirim situaciju, ali… napokon sam se “skinuo” sa tog “spida”, kojim su me od detinjstva “drogirali”, o jednom narodu sa dva imena i pisma! Mislim da je i gosn. Dmitrović, za koga tvrdim da je najveći živi poslenik novinarske profesije, ovde ponovo pokušao da razobliči notornu činjenicu, da hrvati sa majčinim mlekom “sisaju” iskonsku iracionalnu mržnju prema Srbima… i to se nikada neće promeniti. Ili možda hoće? Ali biće dana za…

    • Pero Nadoveza

      Evo ovo je primjer esencijalne ljubavi. I veliš bio si u vukovarskoj katedrali! A otkad u Vukovaru imaju katedralu, bibore?

      • Pa možda i jesi u pravu, papane! Meni i jeste više ličila na vojnu fortifikaciju, jer sa onakvim podrumima, što moj sabrat Bane reče:”kolika je nad zemljom, tolika je pod zemljom”… sve je drugo samo ne bogomolja. I sad mi nekako žao što je nismo razorili… Ali znaš ti to i sam, papane, samo se praviš pametan. Vama ustašama, kažeš esencijalna ljubav? Pa biće dana, papane! Biće dana kada ćemo vama ustašama napokon da pružimo svu “esencijalnu ljubav” za najmanje dva genocida, za najmanje milion pokrštenih Srba samo od 41. pa do danas, za desetine milijardi evra opljačkane imovine, samo od 91. do danas… biće dana papane. Mnogo ste nam dužni… A do tada glumataj neobaveštenog, kao i ovaj tvoj sabrat “Ante” i laži samo sebe, kako su vam Srbi oprostili sva zverstva i kako više nikada neće doći po zadovoljštinu. Samo vi ubeđujte same sebe, kako ste se “osigurali” od polaganja računa… niste papane, niste. Biće dana, a onda…

    • Srpski na latinici je bar pola puta do unijaćenja, zar ne?
      Svesno, ili nesvesno, tako se ljubi neprijatelj. Zaviri prvo u sebe.

      • Argument ti je na nivou, lečenja velikih boginja čajem od nane! Što će reći da “papir trpi sve”, pa i ovo trivijalno moralisanje! Jucam latinicom, jer sam po prirodi posla unazad 30-ak godina to brže radio latinicom, nego ćirilicom, a nisam još sebi priuštio kupovinu ćirilične tastature i to je jedini razlog! Ova tvoja prozivka je totalna nebuloza, a kako se “ljubi neprijatelj”, pokazao sam ja njima u ratu, tako da se sa ovim “bogumilskim” trabunjanjem, drži podalje od mene. Konstruktivna i funkcionalna kritika mojih komentara, uvek je pozitivno primljena s moje strane, ali ovo…? Ovo je lupetanje…

  3. “KURIR”:

    “PRIZIVAJU RAT: Britanski i američki mediji od Srba prave koljače!
    Fudbal, 06:50, 23.03.2013.
    Autor: Predrag Paunović

    Mediji u Britaniji i SAD iskoristili meč u Zagrebu da ponovo, kao 90-ih, naprave od Srba zveri i koljače zoom

    Dokle više?

    Britanski i američki mediji jedva su dočekali meč između Hrvatske i Srbije ne bi li u svom prepoznatljivom maniru dodatno podigli tenziju, podsetili svoju javnost na koljače, ubice, masovne grobnice i sve ono najgore što se događalo za vreme rata na prostorima bivše Jugoslavije!

    Jedan od najčitanijih listova u SAD Njujork tajms najavio je meč u Zagrebu isključivo podsećanjem na Ratka Mladića i broj stradalih u sukobima u Hrvatskoj. Naravno, Srbi su predstavljeni kao ubice i odgovorni za izbijanje rata.

    U Velikoj Britaniji jedan od pet najčitanijih tekstova poznatog Gardijana je najava meča na Maksimiru u kojoj je autor pisao o svemu osim o fudbalu. Najava obične kvalifikacione utakmice zloupotrebljena je za rekapitulaciju događaja od maja 1990. godine i neodigranog meča između Dinama i Zvezde, pa sve do „srpske invazije na civile na Kosovu“.

    zoom
    San sve izgrešio!

    U utrkivanju svetskih medija ko će krvavije da najavi meč u prestonici Hrvatske bilo je i velikih ispala planetarno poznatih novinara. Tako je jedan od najboljih novinara najčitanijeg tabloida San izjavio da je ovo prvi fudbalski duel dve države sa istorijom krvavih sukoba, zaboravivši da su Jugoslavija i „kockasti“ igrali i 1999. godine, u kvalifikacijama za EP.”

    Dragan Slavnić

  4. Nista novo…Hrvati nikad nisu ni izasli iz tog gliba mrznje prema Srbima. Kada se rodi mali hrvat i kada ga uce da govori ,prvo ga nauce da kaze mama pa onda da kaze tata a sledece ga uce da kaze kako treba da mrzi Srbe… To je jednostavno jedno bolesno psiho-patolosko stanje koje je posledica jedne prosto manijalkalne klero-fasisticke indoktinacije od strane Vatikana i rimo-katolicke crkve.

    • Pero Nadoveza

      Zato ovdje sve kipi od ljubavi prema Hrvatima. Ta je ljubav toliko jaka, da se u nju može utiplati vijak i objesiti kaput.

  5. Da vas ne volimo to je točno. Ne znam zašto bi vas trebali voljeti i zašto biste vi trebali voljeti nas. No ovdje je riječ o jednoj primitivki koja nije reprezentativni predstavnik Hrvata. Ona je Bosanka iz okolice Maglaja i utekla je u Kanadu. Da je tamo ovako nešto kazala kako je Kanada samo za njih a svi su ostali gosti, onda bi rečena “teška Hrvatica” dobila nogom u dupe. Ima kod nas mnogo pametnih ljudi ali i budala. Kod nas su još na vlasti komunisti koji uvijek pred izbore skreću pozornost s golemih problema koji pogađaju građane. Tako se u medije gura ovakav primitivac Mamić pa se onda svi zajapure i udri jedni protiv drugih. Ta “teška Hrvatina Mamić” isto je morlak iz Bosne, kao i Bandić i Tomašička. To su “junaci našeg doba” kako bi kazao Ljermontov. A taj tzv “nacionalista” Mamić nije se borio protiv vaših napadača kao niti Bandić, ali su oni sada najljuči tzv hrvatski nacionalisti. Njih zovemo “borci Minhenske bojne”. To je ološ i otpad našeg Hrvatskog naroda. Znam da vam se ovo neće svidjeti što sam napisao, ali tako vam stvari stoje. Mamić i Tomašička koji sada napadaju preostalih 4% Srba u Hrvatskoj samo služe za obmanu Udbašima uoći izbora za EU parlament. A za koji dan, zapravo oko 10. 04. kada počinje kampanja za lokalne izbore, opet će doći na red Ustaše i partizani, Bleiburg i Jasenovac. I tako od izbora do izbora, ali vjerujem da će ulaskom u EU u Hrvatskoj prestati dominacija Udbaša i Crvenih Kmera i da će se situacija stabilizirati a onih preostalih 4% posto naših Srba biti će ravnopravni građani EU skupa s nama.

  6. Još nešto. Nisam odmah vidio Karlov komentar na vrhu ali da vam potvrdim slijedeće. Danas sam pio tradicionalnu subotnju kavicu u centru našeg divnog srednjeeuropskog grada Zagreba s prijateljem, nakadašnjima najboljim svjetskim rukometašem i reprezentativcem bivše Jugoslavije, Zlatkom Žagmeštrom kad nam je u šetnji pristupio isto nekad reprezentativac Jugoslavije u boksu Damir Škaro s dvojicom beogradskih sportskih novinara koji su jučer bili na utakmici. Vrlo smo se srdačno upoznali i pozdravili, malo pročavrljali i oni su uživajući dalje nastavili šetnju našim ljubljenim gradom Zagrebom. Zašto doista mislite da samo o vama mislimo i da vas toliko svi mrzimo. Sada kada imamo našu slobodnu nezavisnu državu Hrvatsku o vama uopće ne razmišljamo osim nekoliko kretena koje sam spomenuo u gornjem članku.

    • Vasi komentari, ko ih ume procitati, govore suprotno od onoga sto ste pokusao reci. Naravno da ne sumnjam da ne mislite o Srbima i Srbiji, zasto biste vi civilizovani i srednjeevropski mislili o nama nazadnim balkanskim jugoistocnim evropljanima, pa jos agresorima. Ne bojim se ja Mamica, Bandica, Keruma, ti bar govore ono sto misle, vi ste malo napredniji ili nazadniji, zavisi iz kog ugla gledate. Lukaviji u svakom slucaju. Pretpostavljam da ste nenamerno napisali kako ste srecni u vasoj slobodnoj NDH, jer ne znam kako to drugacije da procitam osim kao od Srba, Jevreja i Cigana oslobodjenoj i ocescenoj NDH. Zelim vam svu srecu. Ja vas nicim ne ugrozavam. Samo cete morati da zivite u vasoj lepoj drzavi znajuci da je unesrecila milione njenih gradjana, onih koji su utkali u nju mnogo vise od vas a nisu docekali da se setaju lepim hrvatskim gradovima. Na nas mozda i ne mislite, ali na njih cete morati, jer hodate po njihovim kostima. Njih ne mozete izbaciti iz ustava, biblioteka, skolskih programa, drzave, njima ne mozete oduzeti stanove i imanja

      • … A onda će da odu kod lokalnog paroha, da im oprosti grehe i da duševni mir i zaborav na sopstveno zločinačko postojanje! E moj, brate, lep literalni ekspoze si izneo, avaj… upućen je nakotu, bez bilokakvih ljudskih duhovnih atributa! Duhovni apatridi ili pokatoličeni srbi, pa još pride i njihovi “dopingovani” potomci, prosto-naprosto nemaju “gen savesti” i zato će ova tvoja prostodušna “kritika” biti ismejana! Ovo možeš slobodno da mi veruješ na reč, jer ne govori Jovan Dučić džabe o njihovoj “hrabrosti”, “zbog toga što se se ničega ne stide”… Ili kako ih je njihov idol Adolf Hitler, okarakterisao (ne bih to ovde, jer bi me cenzura obrisala). Kao skakavci- moroderi, u rojevima nasrću dok sve ne obrste, a onda idu dalje…

        • Poštovani Dragane, nemam razloga da ti ne verujem. Nije potrebno puno toga znati da bi se shvatilo ko su i šta su Hrvati. Mogu da pričaju šta hoće, dela i činjenice govore o njima. Mi Srbi se kolektivno, idejno i duhovno nismo uprljali kao oni, nismo pali tako nisko, nisamo kolektivno zatrovani, i daj Bože da nikada ne budemo. Ali bojim se da se ne možemo pohvaliti nekim moralom, vrlinama i organizacijom. Pogledajte na šta nam država liči, vidite li ljude oko sebe, previše je toga negativnog. I nema nade da će biti bolje. Oni koji su se nakrali, pozapošljavali u državna preduzeća, koriste sve privilegije i sl. iživljavaju se i troše novac svih nas. Oni koji nemaju posao ili rade po 10 sati dnevno za 300 evra su ogorčeni, nervozni, mrze i zavide svakome oko sebe. U svakom gradu u ovoj zemlji po 20 ljudi je ukralo na desetine miliona dinara. Bojim se da nam je potrebna smrtna kazna, javno televizijsko streljanje – zvuči brutalno i varvarski ali izgleda da samo to može da zaplaši ljude i da ovu anarhiju pretvori u nešto što liči na državu, gde se zna neki red.

    • Sretan put na Kipar, Avganistan, Siriju, Sjevernu Koreju. Tamo sluze besplatno kaficu. Sto se tice balkanskog Zagreba, tamo malo vise Srba pije kaficu, Milanovic, Ostojic i sl., sta cete sa njima vi junaci pavlove ulice? Vi koji mislite da ste rvati.Slobodna i nezavisna od koga?Mi moramo o vama razmisljati posto nemamo sta pametnije da radimo zato eto stavljamo komentare po vasim casopisima. Sta vas to nagoni da citate srpsku stampu ako o nama ne razmisljate. Strah? Sta? Zelite zaboraviti a ne mozete?E jeste se odmakli od Srba, samo za jednu recenicu. Mi smo u jevropekoj uniji, sta? Konobari i kuvari, peraci i mazaci bogataski jahti, nezavisni? Nije moguce da vi imate “otpad” u narodu. Ne oni vas samo podsjecaju ko ste i sta ste.

  7. Tom mržnjom napojene su i nove generacije. Dok god u Hrvarskoj slave BRANITELJE a ne PROGONITELJE u jednom separatističkom građanskom ratu tinjaće ta žiška mržnje. Ne pomažu nikakvi apeli i kazne sama falsifikovana istorija to proizvodi.
    Stvari treba nazvati pravim imenom i ne zaboraviti, čemu su srbi skloni, upravo zarad budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *