Drecun: Državni vrh utvrdio devet kriterijuma

BEOGRAD – Državni vrh utvrdio devet kriterijuma za funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, na osnovu kojih će Srbija odlučiti da li je predloženi okvirni sporazum Beograda i Prištine prihvatljv, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

On je naveo da ti kriterijumi predstavljaju maksimum a ne minimum prava za Srbe i precizirao da bi negativan odgovor na bilo koji od tih kriterijuma doveo u pitanje mogućnost postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Prvi kriterijum je, prema Drecunovim rečima, da se utvrdi da li srpska zajednica na Kosovu ima sopstvene nadležnosti ili sprovodi opštinske. Drugi kriterijum jeste da se utvrdi da li zajednica ima svoje organe za obavljanje nadležnosti kao što je na primer izvršno veće, a treći da li je zajednica uspostavljena i prepoznata zakonima i ustavom Kosova.

Četvrti kriterijum je da li zajednica ima sopstvenu imovinu, što je i suštinsko pitanje, a peti da li ima izabranu ili delegatsku skupštinu, rekao je Drecun. Šesti kriterijum jeste da li srpska zajednica ima ulogu u oblasti policije i pravde što podrazumeva dodeljivanje i potvrđivanje prebivališta, utvrđivanje biračkih spiskova, uređenje i sastav sudova.

Drecun je zatim naveo da je sedmi kriterijum da li odluke srpske zajednice podležu odobrenju iz Prištine, dok osmi podrazumeva odgovor da li postoji mehanizam za učešće Srba u centralnim organima vlasti kao i da li je definisano odsustvo kosovskih bezbednosnih snaga na severu pokrajine.

Deveti kriterijum jeste da li je utvrđen mehanizam za utvrđivanje položaja SPC, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Međutim, iz opozicije stigla je kritika da vlast u pregovorima sa Prištinom ide ispod usvojene Rezolucije o Kosovu u Skupštini Srbije i da bi parlament mogao da bude doveden u situaciju da posle jednoglasno usvojene Rezolucije glasa o dokumentu koji ide ispod toga.

I šef poslanika DSS Slobodan Samardžić navodi da su “čelnici Srbije odlučili da minimizuju svoju poziciju u odnosu na Platformu”, dodajući da nije dobro ako se bude išlo ispod tog dokumenta. “Nadamo se da naši neće uzeti mrvice sa stola i time se zadovoljiti. Srbi neće prihvatiti nikakvo rešenje koje ide izvan okvira Ustava Srbije. Oni ne žele da budu državljani Kosova”, kazao je Samardžić.

“Situacija je komplikovana i dodatno je opterećena minimizovanjem srpske pozicije”, naveo je Samardžić.

Samardžić je ponovo apelovao na održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se razgovaralo o toku dijaloga i to pre 2. aprila, za kada je zakazan nastavak dijaloga.

“Posle donesene odluke neće biti nikakve svrhe da se Skupština okuplja”, ukazao je šef poslanika DS S i dodao da se iskreno nada da će pregovori propasti i da će srpski pregovarači imati snage da kažu ne.

Tanjug

2 komentara

  1. Drzavni vrh pored svega sto je vec doneto utvrdjuje jos devet kriterijuma. Gospodine Drecun dokle vise? Zar ne postoji platforma nego odozgo trebaju jos i kriterijumi? Zasto vec jednom ne kazete svima nama da ste vec sve prihvatili ali ne znate kako tu surovu istinu da saopstite svima nama. Verovala sam gospodinu Nikolicu (Dacicu nikada) i nadala se da ce spasiti bar ono stanje koje je zatekao kada je stupio na mesto predsednika. Sada vidim da nas je sa svima vama tesko obmanuo.

  2. …jel u tih 9 kriteriuma pripada i integrisanje Granicni prelazi srbija-kosovo republik?…ili ste za vreme Dacivo dremanje oko ogrudlog stola u Brisel,zaboravili da ste o tom i pregovarali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *