Дрецун: Државни врх утврдио девет критеријума

БЕОГРАД – Државни врх утврдио девет критеријума за функционисање српске заједнице на Косову и Метохији, на основу којих ће Србија одлучити да ли је предложени оквирни споразум Београда и Приштине прихватљв, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Он је навео да ти критеријуми представљају максимум а не минимум права за Србе и прецизирао да би негативан одговор на било који од тих критеријума довео у питање могућност постизања споразума у дијалогу Београда и Приштине.

Први критеријум је, према Дрецуновим речима, да се утврди да ли српска заједница на Косову има сопствене надлежности или спроводи општинске. Други критеријум јесте да се утврди да ли заједница има своје органе за обављање надлежности као што је на пример извршно веће, а трећи да ли је заједница успостављена и препозната законима и уставом Косова.

Четврти критеријум је да ли заједница има сопствену имовину, што је и суштинско питање, а пети да ли има изабрану или делегатску скупштину, рекао је Дрецун. Шести критеријум јесте да ли српска заједница има улогу у области полиције и правде што подразумева додељивање и потврђивање пребивалишта, утврђивање бирачких спискова, уређење и састав судова.

Дрецун је затим навео да је седми критеријум да ли одлуке српске заједнице подлежу одобрењу из Приштине, док осми подразумева одговор да ли постоји механизам за учешће Срба у централним органима власти као и да ли је дефинисано одсуство косовских безбедносних снага на северу покрајине.

Девети критеријум јесте да ли је утврђен механизам за утврђивање положаја СПЦ, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Међутим, из опозиције стигла је критика да власт у преговорима са Приштином иде испод усвојене Резолуције о Косову у Скупштини Србије и да би парламент могао да буде доведен у ситуацију да после једногласно усвојене Резолуције гласа о документу који иде испод тога.

И шеф посланика ДСС Слободан Самарџић наводи да су “челници Србије одлучили да минимизују своју позицију у односу на Платформу”, додајући да није добро ако се буде ишло испод тог документа. “Надамо се да наши неће узети мрвице са стола и тиме се задовољити. Срби неће прихватити никакво решење које иде изван оквира Устава Србије. Они не желе да буду држављани Косова”, казао је Самарџић.

“Ситуација је компликована и додатно је оптерећена минимизовањем српске позиције”, навео је Самарџић.

Самарџић је поново апеловао на одржавање седнице Скупштине Србије на којој би се разговарало о току дијалога и то пре 2. априла, за када је заказан наставак дијалога.

“После донесене одлуке неће бити никакве сврхе да се Скупштина окупља”, указао је шеф посланика ДС С и додао да се искрено нада да ће преговори пропасти и да ће српски преговарачи имати снаге да кажу не.

Танјуг

2 коментара

  1. Drzavni vrh pored svega sto je vec doneto utvrdjuje jos devet kriterijuma. Gospodine Drecun dokle vise? Zar ne postoji platforma nego odozgo trebaju jos i kriterijumi? Zasto vec jednom ne kazete svima nama da ste vec sve prihvatili ali ne znate kako tu surovu istinu da saopstite svima nama. Verovala sam gospodinu Nikolicu (Dacicu nikada) i nadala se da ce spasiti bar ono stanje koje je zatekao kada je stupio na mesto predsednika. Sada vidim da nas je sa svima vama tesko obmanuo.

  2. …jel u tih 9 kriteriuma pripada i integrisanje Granicni prelazi srbija-kosovo republik?…ili ste za vreme Dacivo dremanje oko ogrudlog stola u Brisel,zaboravili da ste o tom i pregovarali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *