Dačić: Sporazum koji se pojavio u medijima nije autentičan

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji se pojavio u medijima nije autentičan, i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu, niti je ponuđen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dačić je, posle svečane akademije povodom pogroma 17. marta 2004. godine, rekao novinarima da je svaka priča o tom sporazumu i analiziranje njegovih tačaka apsolutno besmislena, jer on ne postoji.

Objavljivanje tog navodnog sporazuma Dačić je nazvao “probnim balonom”, i pozvao da se to ne radi, ali nije odgovorio na pitanje ko konstruiše takve stvari u javnosti.

Upitan da li će možda biti održan referendum – Kosovo ili Evropska unija, ukoliko pregovori zapadnu u ćorsokak, Dačić je rekao da ne misli da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku i da je najvažnije da dođe do nekog dogovora.

On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a “za nas je neprihvatljivo da pristanemo na zakone Kosova”.

Premijer Dačić je najavio “uzavrelu diplomatsku aktivnost u narednim danima” i naglasio da Srbija ostaje u dijalogu.
“Mi ne odlazimo od pregovaračkog stola”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje dokle će Srbija ostatati u dijalogu, odnosno šta bi moglo da dovede do toga da se povuče iz tog procesa.
“To što mi nećemo da prihvatimo svako rešenje ne znači da ćemo mi da odemo. Naprotiv, ja ne vidim drugi način da se dođe do nekog rešenja osim stalnog insistiranja na dogovoru”, zaključio je Dačić.

 

Niko ne razmišlja o referendumu

 

Dačić je izjavio da u ovom tenutku niko ne razmišlja o referednumu “Kosovo ili Evropska unija”.
“Ne mislim da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku, sada je najvažnije da se dođe do nekog dogovora”, rekao je Dačić novinarima, odgovarajući na pitanje da li se razmišlja o raspisivanju referenduma ukoliko dijalog sa Prištinom zapadne u ćorskokak.

Dačić je, međutim, dodao da je u ovom trenutku potpuno neizvesno hoće li doći do dogovora, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači mogao da pristane na izvršna i zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a za “Srbiju je neprihvatljivo da pristane na zakone Kosova”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *