Četrnaest godina od NATO agresije

U nedelju 24. marta ove godine navršava se četrnaest godina od početka NATO bombardovanja naše zemlje. NATO je 24. marta 1999. godine u 20 časova i 45 minuta počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u Saveznoj Republici Jugoslaviji, da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestali.
Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok su 38 razoreni. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.
Odluka o agresiji na tadašnju SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.
Napadi su suspendovani 10. juna, posle potpisivanja vojnotehničkog sporazuma o povlačenju Jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244, po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Sa vojskom i policijom u Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca.

Jedan komentar

  1. 14 godina je interesantna `cifra`… nekima se, za taj period produžava, drugima skraćuje život ?! A s obzirom na silu pritisaka, ( kojima se neki, nerazumno i dragovoljno podvrgavaju, kao i `sudu` otvoreno pristrasnih `sudija` na strani Šiptara ?!) za “de jure” odricanje od okupiranog KiM, očito govori : “Kosovo je Srbija” ! A lažovi su uvek bili lažovi, izdajnici istine, pa onda i svega ostalog ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *