Ratko Paić: Turska se udaljava od EU i okreće Putinu, a šta će Srbija?

Nedavno je turski premijer Redžep Erdogan ponovio svoje kritike na račun Brisela i naglasio da Turska traži alternativu Evropskoj uniji. Pritom je jasno rekao da altenativu vidi na Istoku i zato je saopštio Vladimiru Putinu da je spreman reći zbogom Evropskoj uniji, ako Turska bude primljena u organizaciju ŠOS, koju predvode Rusija i Kina. S obzirom na sličnu situaciju i nikad veće protivljenje Evropskoj uniji u Srbiji, postavlja se pitanje da li je i njoj suđeno krenuti takvim putem?

Naime, radi se o tome da Turska već pola veka stoji u čekaonici pred vratima Unije, u koju nikako da je puste. Ta zemlja je prvi put predala zahtev za članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici, preteči EU, još daleke 1959. godine, ali pitanje turskog članstva se ne pomera sa mrtve tačke zbog toga što Turska ne priznaje Republiku Kipar, u čemu se odmah primećuje sličnost sa Srbijom, koju Evropa uslovljava u vezi Kosova i Metohije.

Zato je turski premijer izjavio da se prioriteti Ankare premeštaju sa Zapada na Istok, jer se po njegovim rečima, Turska već umorila od besperspektivnog stremljenja prema Evropskoj uniji. «Nedavno sam rekao gospodinu Putinu: „Primite nas u Šangajsku organizaciju. Primite nas, i mi ćemo odustati od EU», – rekao je Erdogan.

Predsednik vlade Turske je jošnaglasio da je ŠOS prestao da bude samo odbrambeni blok, nego je prerastao u strukturu regionalne saradnje na mnogim nivoima, a na kritike opozicije da bi takva nova orijentacija na istok nanela štetu demokratskim institucijama Turske, Erdogan je odgovorio tako što je naveo ružne postupke članica Evropske unije, poput okupacije Alžira i deportacije Roma.

Iako je Erdogan niz godina sa entuzijazmom vodio svoju zemlju u pravcu Evropske unije, sada je, neskrivajući veliko razočaranje i ogorčenje, došao do toga da otvoreno izjavljuje kako se bez Evrope može, pri čemu je jasno izrekao novi pravac kretanja za Tursku, a to je Istok.

A kada je reč o ŠOS-u ili Šangajskoj organizaciji za saradnju, recimo da je to organizacija koja u ekonomskom i vojnom smislu povezuje Rusiju, Kinu i nekoliko drugih država, a iz Turske su se mogla čuti i mišljenja kojakažu da je organizacija ŠOS, kako su istakli, „bolja i snažnija od Evropske unije“.

Inače, mišljenje turskog premijera nije usamljeno u Turskoj, zato što tamo i među građanima postoji veliki otpor prema evrointegracijama, jer se ubedljiva većina od čak 66% stanovnika te balkanske zemlje protivi učlanjenju Turske u Evropsku uniju.

A s obzirom da i u Srbiji po najnovijim podacima dramatično opada podrška evropskim integracijama, pa tako sada sličan procenat od 59 posto građana Srbije ne podržava ulazak zemlje u EU, onda se možemo zapitati da li je to put koji u budućnosti čeka i Srbiju?

Uostalom, kada je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom aktuelne posete Turskoj izjavio „da će Srbija ispuniti sve uslove koje jedna država može da ispuni da bi postala članica Evropske unije, ali da to ne znači da nećemo imati bilateralne odnose na najvišem nivou sa drugim međunarodnim organizacijama“, možda je pritom mislio baš na ono što je već uradio predsednik vlade Turske Erdogan, kada je zamolio Putina za prijem u ŠOS.

Glas Rusije

2 komentara

  1. Razlika izmedju SRBIJE i TURSKE, je ogromna.
    Dok TURSKA oduvjek stiti i bori se za svoje -TURSKE interse, SRBIJA
    poslije MILOSEVICA, vodjena PUNOKRVINM I Z D A J I C A M A RASPRODAJE SRBIJU, gdje “patuljci od ljudi” koji se nalaze na celu drzave vide iskljucivo svoje,licne, egoisticne interese.I kao sto nazalost vidimo, “zapadni prijatelji” su uspjeli “instalirati ” i rezervne IZDAJICE (ove danasnje) tako da izbori nisu donijeli nista novo, niti mogu donijeti ista novo, sem novih IZDAJICA!!!!!

    • Uskoro ce USA da nastoji da sa “Sangajskom grupom”,napravi stratesko parterstvo…sto je indirektno najavio Bzezinski u svojoj najnovijoj knjizi Strategijska vizija…
      Turska ima problem sa “Sangajskom grupom”,jer je clan NATO?
      Srbija ima otvoren prostor,ali njena glava gleda samo Brisel?Kinezi cute,Rusi cute…cekaju da Srbi dodju sebi.

      Posto jos uvek ne znamo,a verovatno nikada necemo ni sazanati,”Briselske uslove” za prijem u EU,mozda je nerealno traziti “Sangajske uslove”,ali,ako bi smo ih stavili na sto,na uvid…mnogi “NATO oficiri za vezu”,u nasim redovima,izgubili bi posao.

      Posto je “drzava” zauzeta sama sobom,gde jedan Briselski lobi,namesta igranku drugom Briselskom lobiju…predlazem da Udruzenje golubara iz Obrenovca,zatrazi formalno prijem svoga udruzenja u “Sangajsku grupu”.
      Mozda se bar vrapci vrate u Beograd?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *