In memoriam – GENERAL MILAN GVERO (1937-2013)

DOSLEDAN U MIRU I RATU

General-potpukovnik, magistar političkih nauka Milan Gvero, umro je na VMA u Beogradu 17. 02. 2013. godine posle duže bolesti.
General Gvero je rođen 1937. godine u selu Stupari, Opština Mrkonjić Grad. Završio je učiteljsku školu, a potom Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojnopolitičku školu i Školu narodne odbrane.
Kao oficir službovao je u garnizonima: Beograd, Titograd, Sarajevo i Han Pijesak.
General Milan Gvero obavljao je visoke vojne dužnosti. Pored ostalog, bio je pomoćnik ministra odbrane Republike Srbije, zamenik načelnika političke uprave SSNO, a u vreme odbrambenog rata srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i pomoćnik komandanta za moral Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, gde je i završio profesionalnu vojnu karijeru.
Generalu Gveru je suđeno na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu i prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora. Odlukom predsednika Sudskog veća pušten je iz pritvora u junu 2010. godine.
General Gvero je odlikovan najvišim odličjima za vojne zasluge u miru i ratu.
Među kolegama i u boračkom sastavu ostaće zapamćen kao vrsni profesionalac, dobar drug i u najtežim uslovima humanista, častan oficir i dosledan u obavljanju zadataka u miru i ratu.

Klub generala
i admirala Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *