In memoriam – ГЕНЕРАЛ МИЛАН ГВЕРО (1937-2013)

ДОСЛЕДАН У МИРУ И РАТУ

Генерал-потпуковник, магистар политичких наука Милан Гверо, умро је на ВМА у Београду 17. 02. 2013. године после дуже болести.
Генерал Гверо је рођен 1937. године у селу Ступари, Општина Мркоњић Град. Завршио је учитељску школу, а потом Војну академију копнене војске, Високу војнополитичку школу и Школу народне одбране.
Као официр службовао је у гарнизонима: Београд, Титоград, Сарајево и Хан Пијесак.
Генерал Милан Гверо обављао је високе војне дужности. Поред осталог, био је помоћник министра одбране Републике Србије, заменик начелника политичке управе ССНО, а у време одбрамбеног рата српског народа у Босни и Херцеговини и помоћник команданта за морал Главног штаба Војске Републике Српске, где је и завршио професионалну војну каријеру.
Генералу Гверу је суђено на Међународном кривичном суду у Хагу и првостепеном пресудом осуђен на пет година затвора. Одлуком председника Судског већа пуштен је из притвора у јуну 2010. године.
Генерал Гверо је одликован највишим одличјима за војне заслуге у миру и рату.
Међу колегама и у борачком саставу остаће запамћен као врсни професионалац, добар друг и у најтежим условима хуманиста, частан официр и доследан у обављању задатака у миру и рату.

Клуб генерала
и адмирала Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *