Saopštenje Eparhije povodom skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji i drugih incidentata

Prizren-Gračanica, 21. januar 2013. 11.30

Samo nedelju dana nakon vandalskog skrnavljenja 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju, albanski ekstremisti krenuli su u novi pohod protiv grobalja uništavajući na desetine grobova na pet pravoslavnih grobalja prethodne noći (20/21. januar 2013. god).

1. Na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom pomoravlju juče popodne, nedaleko od Gnjilana oskrnavljeno je 27 nadgrobnih spomenika. Policijska istraga je započela još sinoć.

2. Na pravoslavnom groblju u selu Prilužje, opština Vučitrn sinoć je oko 23.00 časa minirana je grobnica porodice Anđelković, najveća grobnica na groblju. Delovi razbijene grobnice od snažne eksplozije razbacani su po okolnim njivama. Pristup groblju još nije siguran jer postoji zabrinutost da su eksplozivne naprave postavljene i na drugim grobovima.

3. Na pravoslavnom groblju u selu Plemetina, opština Vučitrn, osknravljene su tri grobnice, potvrdio je lokalni paroh jerej M.P.

4. Na pravoslavnom groblju u Miloševu, paroh iz Babin mosta jerej B.K. potvrdio je da su se jutros policija i OEBS mogli uveriti da je zapaljena grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova na groblju.

5. U toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu, potvrdio je paroh S.Đ. Kosovska policija potvrdila napad na groblje u Prizrenu.

Pored ovih vandalskih napada na groblja, na poziv preko fejsbuka koji je objavila ekstremna organizacije pod imenom “Albanska narodna armija” u Đakovici je sinoć došlo do okupljanja jednog broja pripadnika ultra-nacionalističke organizacije Samoopredeljenje koji su pokušali da napadnu manastir Presvete Bogorodice u Đakovici gde žive jedine preostale 4 Srpkinje iz Đakovice (monahinje Teoktista i Joanikija i dve starice Vasiljka i Nada). Zahvaljujući prisustvu većeg broja pripadnika Kosovske policije i KFOR-a napad je onemogućen i crkva, koja je inače do temelja razrušena u pogromu 2004. godine, nije oštećena. Monahinje i dve starice u dobro i bezbedno.

Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje ovaj novi talas nasilja koji po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je kao i tada kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC. Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine i da i dalje postoji veliki potencijal za etnički i verski motivisano nasilje koji sprovode ekstremne organizacije pod vidom patriotizma. Ovih dana kada Savet Evrope raspravlja o ljudskim pravima na Kosovu i Metohiji, svet može još jednom da se uveri u kom pravcu se kreće društvo u kome se skrnave porodične grobnice i napadaju i skrnave hrišćanske svetinje i obeležja. Za ovakvo ponašanje pomajmanje se mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama u Preševskoj dolini, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

Episkop Teodosije je jutros iz Prizrena zatražio veći stepen zaštite pravoslavnih verskih objekata i grobalja i apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji već i ogromnu sramotu albanskom narodu.

Pucano na srpski spomenik u centru Goraždevca

U Goraždevcu u noći između nedelje i ponedeljka hicima iz vatrenog oružja oštećeno je spomen obeležje posvećeno žrtvama NATO bombardovanja i srpskim dečacima ubijenim kod reke Bistrice, saznaje KIM radio.

Kako javlja novinar Radia Goraždevac nepoznate osobe su na spomenik koji se nalazi u centru Goraždevca pucale predhodne noći, pola sata nakon ponoći.

Žitelji su jutros uočili da je spomenik oštećen i u neposrednoj blizini pronašli nekoliko čaura. Oko hiljadu meštana Goraždevca je zbog ovog incidenta veoma uznemireno, a pripadnici Kosovske policije trenutno obavljaju uviđaj.

Spomenik u Goraždevcu posvećen je žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine i Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, srpskim dečacima ubijenim pre deset godina, kada su i danas nepoznate osobe pucale na grupu dece koja su se kupala u reci Bistrici.

Vitina: Srušen spomenik borcima Drugog svetskog rata

Izvor: Radio Klokot

Spomenik narodnooslobodilačkim borcima iz Drugog svetskog rata u centru Vitine,srušen je danas oko podneva, javlja Klokot radio. Ovo informaciju potvrdio potpukovnik Policije Kosova iz regiona Gnjilana Šaban Azizi. On je takođe kazao da je trenutna situacija u Kosovskom Pomoravlju mirna i da policija nema saznanja da će biti organizovani protesti.

Jedan komentar

  1. Ovakve stvari nisu ni nacisti radili…Sram te bilo demokratijo,da to sve gledas i dozvoljavas.Ne cineci nista,takozvani demokratski svet koji je prisutan u srpskoj pokrajini je automatski i saucesnik ovakvih djela,jer je ne sprecavanje zlocina isto zlocin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *