Obeležavanje 71. godišnjice Novosadske racije

NOVI SAD – Obeležavanje 71. godišnjice Novosadske racije, tragičnog događaja u Drugom svetskom ratu u kojem je masovno stradalo civilno stanovništvo, a koji zajedno organizuju grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština, počeće danas u podne polaganjem venaca na spomenik “Porodica na Keju žrtava racije.

Vence će položiti delegacije grada Novog Sada, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, kao i zamenik premijera Vlade Mađarske Tibor Navračič, ambasadori Mađarske i Izraela u Srbiji i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije.
Nakon polaganja venaca prisutnima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a zatim će pomen stradalima održati rabin Srbije Isak Asiel.

Na platou ispred spomenika “Porodica” biće upriličen i pomen Srpske pravoslavne crkve, koji će održati episkop bački Irinej.Po završetku službe SPC, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić spustiće sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac u Dunav.

Ispred Sokolskog doma u 13.15 časova krenuće simbolični “Marš živih”, koji organizuje Memorijalno društvo “Racija 1942” , a koji će proći putem kojim su 1942. godine žrtve racije terane na “Štrand”. Predstavnici grada Novog Sada prisustvovaće, oko 14 časova, otkrivanju spomen – ploče na novosadskom kupalištu “Štrand , mestu na kojem poslednjeg dana tog krvavog pira mađarskih fašista pobijen najveći broj Novosađana.

Likvidacija civila u Novom Sadu, od 21. do 23. januara 1942. godine, deo je racije u južnoj Bačkoj, kako je zvanično nazvan dobro isplanirani pokolj Srba, Jevreja i Roma koji su u više mesta Šajkaške oblasti izvršile mađarske okupacione snage.

Formalni povod za taj, prema mnogim ocenama genocidni zločin, bila je jedna akcija pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta, 4. januara u okolini Žablja, u kojoj je čitav partizanaski odred likvidiran, a na strani mađarskih snaga bilo je deset mrtvih. Taj sukob je iskorišćen za početak racije u kojoj je, od 4. januara do 29. januara kada je zvanično okončana, ubijeno i pod led Dunava i Tise bačeno više hiljada ljudi, među kojima veliki broj dece, žena i starih.

Još nije utvrđen ni tačan broj žrtava Novosadske racije, iako se poslednjih godina navode podaci o više od 1.200 ubijenih s navedenim imenima i prezimenima, ali je na osnovu najnovijih istraživanja tog masovnog zločina, kako navode u Memorijalnom društvu Racija 1942 , identifikovano 2.350 imena Novosađana bačenih pod led, a pouzdano utvrđeno da je bilo više od 4.000 žrtava. Na spomen-ploči, koja je prošle godine otkrivena u Budimpešti, povodom sedam decenija od Novosadske racije, ispisano je da su u toj akciji 1942. godine mađarske snage ubile 3.400 stanovnika Novog Sada, da su većina žrtava bili Srbi kao i da su ugašeni životi više od 700 Jevreja.

http://www.tanjug.rs

Jedan komentar

  1. Istorija se ponavlja i fasizam se opet povampirio….za sada u manjem obliku,a posle punom snagom….Srbi na Kosovu i Metohiji zive u Getu vec godinama,ubijajuci ih,prebijaju,pale kuce,tjeraju sa vekovnih ognjista i to se sve radi uz prisustvo takozvanih medjunarodnih snaga,to jest okupatora,koji su nam i oteli Kosovo i Metohiju.Proci ce i ovo demokratsko ludilo,prezivet cemo i njih kao i dosada sve okupatore,koji su dolazili da nam zagorcaju zivot.Smrt fasizmu,sloboda narodima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *