Обележавање 71. годишњице Новосадске рације

НОВИ САД – Обележавање 71. годишњице Новосадске рације, трагичног догађаја у Другом светском рату у којем је масовно страдало цивилно становништво, а који заједно организују град Нови Сад, Српска православна црква и Јеврејска општина, почеће данас у подне полагањем венаца на споменик “Породица на Кеју жртава рације.

Венце ће положити делегације града Новог Сада, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и заменик премијера Владе Мађарске Тибор Наврачич, амбасадори Мађарске и Израела у Србији и представник потомака жртава Новосадске рације.
Након полагања венаца присутнима ће се обратити градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а затим ће помен страдалима одржати рабин Србије Исак Асиел.

На платоу испред споменика “Породица” биће уприличен и помен Српске православне цркве, који ће одржати епископ бачки Иринеј.По завршетку службе СПЦ, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и први потпредседник владе Александар Вучић спустиће са брода Речне флотиле Војске Србије венац у Дунав.

Испред Соколског дома у 13.15 часова кренуће симболични “Марш живих”, који организује Меморијално друштво “Рација 1942” , а који ће проћи путем којим су 1942. године жртве рације теране на “Штранд”. Представници града Новог Сада присуствоваће, око 14 часова, откривању спомен – плоче на новосадском купалишту “Штранд , месту на којем последњег дана тог крвавог пира мађарских фашиста побијен највећи број Новосађана.

Ликвидација цивила у Новом Саду, од 21. до 23. јануара 1942. године, део је рације у јужној Бачкој, како је званично назван добро испланирани покољ Срба, Јевреја и Рома који су у више места Шајкашке области извршиле мађарске окупационе снаге.

Формални повод за тај, према многим оценама геноцидни злочин, била је једна акција припадника народноослободилачког покрета, 4. јануара у околини Жабља, у којој је читав партизанаски одред ликвидиран, а на страни мађарских снага било је десет мртвих. Тај сукоб је искоришћен за почетак рације у којој је, од 4. јануара до 29. јануара када је званично окончана, убијено и под лед Дунава и Тисе бачено више хиљада људи, међу којима велики број деце, жена и старих.

Још није утврђен ни тачан број жртава Новосадске рације, иако се последњих година наводе подаци о више од 1.200 убијених с наведеним именима и презименима, али је на основу најновијих истраживања тог масовног злочина, како наводе у Меморијалном друштву Рација 1942 , идентификовано 2.350 имена Новосађана бачених под лед, а поуздано утврђено да је било више од 4.000 жртава. На спомен-плочи, која је прошле године откривена у Будимпешти, поводом седам деценија од Новосадске рације, исписано је да су у тој акцији 1942. године мађарске снаге убиле 3.400 становника Новог Сада, да су већина жртава били Срби као и да су угашени животи више од 700 Јевреја.

http://www.tanjug.rs

Један коментар

  1. Istorija se ponavlja i fasizam se opet povampirio….za sada u manjem obliku,a posle punom snagom….Srbi na Kosovu i Metohiji zive u Getu vec godinama,ubijajuci ih,prebijaju,pale kuce,tjeraju sa vekovnih ognjista i to se sve radi uz prisustvo takozvanih medjunarodnih snaga,to jest okupatora,koji su nam i oteli Kosovo i Metohiju.Proci ce i ovo demokratsko ludilo,prezivet cemo i njih kao i dosada sve okupatore,koji su dolazili da nam zagorcaju zivot.Smrt fasizmu,sloboda narodima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *