NE ZABORAVITI KOSOVO

BEOGRAD, 04. januar 2013. (FoNet) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da bi Srbi trebalo da zapamte i nauče svoje potomke da uskliknu: “Ako zaboravim tebe, Kosovo, i tebe, Metohijo, neka me zaboravi desnica moja!”.

Zapamtite i naučite decu svoju, da bi oni naučili decu svoju, naglasio je Irinej, da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje Stare Srbije.

Ovozemaljska pravda i pravo ne jemče na pravo na svoje, “pa ni život onde gde postojimo otkad postojimo”, ocenio je Irinej i upitao “da li se, uostalom, pravda moćnika ovoga sveta ikada drugačije ispoljavala”.

On je podsetio da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta, kojim je car Konstantin hrišćanima “dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proživljavaju”, što je sada, kako je ukazao, uskraćeno sveštenicima Ohridske arhiepiskopije.

Njenog poglavara, arhiepiskopa Jovana, napomenuo je Irinej, drže zatočenog u tamnici oni koji već više decenija ne dozvoljavaju da “rizu Hristovu, bezbožnom rukom razderanu, ponovo sastavimo”.

Partijarh je napomenuo i da je Božić dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane Srbe, koje je pozvao da ne očajavaju i ne tuguju, jer bi trebalo da se sete da je najveći i najpoznatiji izgnanik u ljudskom rodu bio Isus Hristos.

Poglavar SPC je pozvao i Srbe u dijaspori da ne zaborave svoju veru i jezik, “bogomolje i grobove svojih predaka i svoje svetosavske korene”.

4 komentara

  1. >>> Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da bi Srbi trebalo da zapamte i nauče svoje potomke da uskliknu: „Ako zaboravim tebe, Kosovo, i tebe, Metohijo, neka me zaboravi desnica moja!“. <

    ::::::
    Amin!Sve je rečeno!
    Dogodine u carskom Prizrenu!

  2. Doživili smo velika poniženja zbog naše politike od gotovog imamo
    VERESIJU.Gostili smo Bajdena u Dečanima i sad nam Zapadni Ambasadori odlučuju dali treba srušiti spomenik u Preševu. Naš
    predsednik i premijer prerano KUKURIKNUŠE pa sad moraju slušati
    one koji su nas bombardovali i ORGANE ljudske vadili.

    • “Normalno je” da strane ambasade sada odlucuju o “spomeniku” u Presevu,jer,kako su mediji ranije rekli,srpska Vlada je,da ne spominjem ime…po podizanju istog “obavestila strane ambasade”…Zasto,ne znamo?
      Drugo,ako sada odlazak Nikolicu ,kao,uslovljavaju reciprocitetom,to jest da njihovi politicari udju u “uzu Srbiju”,kako su titoisti voleli da kazu…DAJTE IM.
      Ako je Kosovo Srbija,za nas,onda i oni mogu da idu po Srbiji.Iako je to njihov lazni razlog,nasamarili su nas,po milioniti put!
      Srpske vlasti moraju da odigraju i “prljavi ples”,ako treba.
      Da sam ja Toma,naredio bih Dacicu da nocas uklonI sve albanske zastave i spomenike provokacije,da uhapsi Muslijua ako se tako zove,koji juce kaze da je “Srbija okupator u Presevu…”,da zove Tacija,dakle Dacic,i sa njime dogovori odlazak u Gracanicu,ako treba i sa reciprocitetom…i da NE KONTAKTIRA STRANE AMBASADE,povodom untrasnjih stvari Srbije.

  3. Svim citaocima novine Pecat, cestitam Bozic!

    S’postovanjem redovni citalac pecata, Rahoveci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *