MAJKA HRABROST

Piše ALEKSANDAR ĐAJA

Naši preci su pre sto godina oslobodili Kosovo i Metohiju, a mi ga danas gubimo. Zašto? Odgovor je istovremeno i težak i lak. Tokom proteklih decenija izgubili smo hrabrost

Šiptarske nelegalne vlasti na Kosovu i Metohiji nisu dozvolile predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da prisustvuje Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica. Potom su direktora vladine Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, posle obeležavanja Božića u Gračanici, proterale iz južne srpske pokrajine – da bi krajem prošle nedelje stigao EULEKS-ov odgovor predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću i ministru pravde Nikoli Selakoviću, da im se ne odobrava da provedu Srpsku novu godinu sa Srbima na Kosovu i Metohiji! A posle takvog šikaniranja – umesto da se odmah suspenduju svi pregovori sa Šiptarima i EULEKS-om – u Narodnoj skupštini Republike Srbije donosi se Razolucija o daljem pregovaranju sa Prištinom i istovremenom „napredovanju“ ka EU!? Pri čemu, pozicija Platforme predsednika Republike Tomislava Nikolića, koju su prvobitno prihvatili kosovski Srbi, pozdravio jedan deo opozicije, a drugi nije, ostaje da figurira u nejasnoj funkciji, kao neobavezujuća polutajna strategija uz izglasanu javnu Rezoluciju, ali koju sada nije podržao drugi deo opozicije, dok prvi jeste? Istovremeno, poluuspavano televizijsko gledalište, koje posle celodnevne rasprave odlazi na spavanje u jedan ujutru, 13. januara – nema pojma da li je izglasana samo Rezolucija ili samo Platforma, ili i jedno i drugo, ali jedno je obavezujuće, a drugo nije, samo što nije sasvim jasno šta jeste obavezujuće, a šta nije, kao i za koga jeste, a za koga nije?

[restrictedarea]

JEDANAESTA PO REDU Ne znam zašto smo tokom poslednje decenije morali da donesemo desetak rezolucija o Kosovu i Metohiji, posle kojih je, obično, Srbima bivalo sve gore, a Šiptarima sve bolje? Ali, nadam se i želim da verujem, kao i većina građana Srbije, koja je svojim glasovima podržala novu vlast na čelu sa SNS-om, da će ova, jedanaesta Rezolucija o KiM (uprkos svojim očiglednim manjkavostima – ali, sa podrškom većine u parlamentu) biti srećne ruke i, konačno, doneti toliko očekivani zaokret u protekloj promašenoj politici bivšeg režima. Jer, ovo je, ipak, sportski rečeno, prvi „ofanzivni dokument“ izvršne vlasti u Srbiji, koji predočava Šiptarima i međunarodnoj javnosti šta Srbija može, a šta nikada neće da učini. Time je lopta prebačena u dvorište Tačija i Haradinaja, te sada oni moraju da misle kako da je vrate natrag, a da im domaća opozicija ne zviždi, čime je učinjen respektabilan korak unapred sa naše strane. Nažalost, sa velikim zakašnjenjem, koje u potpunosti pada na dušu prethodne vladavine DS-a, koja se za protekle četiri godine fanatično pripremala kako da po svaku cenu ostane na vlasti, baveći se jedino marketingom, a ne politikom. Da bi na kraju, kao „šlag na tortu“ potpisala famozni dogovor o „integrisanom upravljanju prelazima“, ubacujući tako u ruke novoj vlasti vruć krompir koji je ona morala da proguta. Učinila je to uz tešku muku, mucajući i objašnjavajući narodu, po principu „ni baba, ni devojka“, kako, jes’ da su s jedne strane šiptarski carinici, a sa druge srpski – ali da to nije granica, već štapom prevučena crta po zemlji, oko koje deca igraju krajcarice. Hm, zamalo, pa da bude ubedljivo…
Međutim, u celoj ovoj „Platforma-Rezolucija-priči“, sam papir – i nije toliko bitan! Prvo, naši ga neprijatelji ionako neće pažljivo čitati ili će ih biti baš briga za njegov sadržaj. Sigurno će nastojati da ga ignorišu (već su počeli!) i Šiptari i njihovi zapadni sponzori – ali to bi trebalo najmanje da nas brine. Jer, ako nećemo da se lažemo (a dovoljno smo se lagali) i čemu nas istorija nedvosmisleno uči – Kosovo i Metohiju smo gubili, dobijali, pa opet gubili – samo snagom oružja! Daj Bože, da u ova „moderna vremena“ možemo da ga povratimo ili barem njegov najveći deo – isključivo za „zelenim stolom“, bez prolivanja naše i tuđe krvi. Pa, iako znamo da nam to pregovaranje za stolovima ne ide baš od ruke, mi danas oružje nemamo ili ga tražimo na pogrešnoj strani. I zato naše jedino preostalo oružje mora da nam bude baš ovaj usvojeni papir (kakve god ko da na njega ima zamerke), kao test naše sopstvene hrabrosti. Bio on Platforma, Rezolucija ili (metaforično) samo list iz telefonskog imenika, nevažno je – to je „papir“ koji znači minimum našeg srpskog dostojanstva i ispod njega nema pregovora ni sa kim!

POSLEDNJI JE ČAS… Tridesetdvogodišnja Jelena Trikić iz Drvara, čija je želja da rodi bila jača od prognoza lekara, razbolela se 2007. godine. Posle dve operacije tumora na mozgu i uspešnog oporavka rešila je da postane majka. Sedam meseci, kao trudnica, nije imala nikakvih problema, a onda se tumor vratio. Lekari su joj savetovali da prekine trudnoću i primi hemoterapiju kako bi sačuvala svoj život – ali, rešena da po svaku cenu dobije dete, ona je to odbila. Rodila je zdravog sina, ali je posle 39 dana, u novembru prošle godine, preminula. Pošto je svoj život žrtvovala za život sina, građani su je nazvali „Majka Hrabrost“, a predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je posthumno Jelenu Trikić „Ordenom krsta milosrđa“.
Naši preci su pre sto godina oslobodili Kosovo i Metohiju, a mi ga danas gubimo. Zašto? Odgovor je istovremeno i težak i lak. Tokom proteklih decenija izgubili smo hrabrost – Majke Hrabrost! Poslednji je čas da, zarad naših potomaka, povratimo makar delić njene hrabrosti i takvu istorijsku sramotu zauvek speremo sa sebe!

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Ako nama nije sve jasno, onda je jasno Šiptarima – a to je stara stvar: “Gde je mnogo babica, tu su kilava deca”: Ne znam. Možda se više od ove rezolucije nije moglo napraviti, ali – tu se u potpunosti slažem sa autorom teksta – malo, malo hrabrosti nam zaista strašno nedostaje. Šta još više možemo da izgubimo, a da već nismo? A, pogotovu takav galimatijas oko usvajanje Rezolucije?! U jednom trenutku se zaista nije znalo ko šta predlaže, ko koje predloge povlači, a koje donosi itd… Kao da smo glasali o uređenju parkića iza ćoška (pa i tu treba ozbiljnosti) – a ne o Kosovu i Metohiji! Ne može to tako… Ova vlada, a pre svega SNS, Vučić i Nikolić dobili su veliko poverenje naroda i dobro je što su skinuli prethodni “žuti katastrofalni režim”. Ali, ako ih nešto ometa, pre svega Vučića i SNS da sprovedu boljitak koji svi očekujemo, možda treba ponovo na izbore? Sve je jeftinije od gubljenja Kosova i Metohije… Pa, molim vas, ova vlast već mesec dana preklapa o tome da li treba iz centra Preševa ukloniti spomenik ubicama srpskih policajaca. Šta treba, da im šaljemo molbu sa taksenom markom? Lepo Đaja zaključuje tekst sa Majkom Hrabrost iz Drvara, to bi trebalo svi ministri i premijer Dačić da pročitaju! Veliki pozdrav za Pečat i autora, sa pomešanim osećanjima i tihom zebnjom. Ali, nadajmo se…!

    • Nije ni Šiptarima baš sve jasno, njihove nazovi vođe, a u stvari bivši teroristi samo nišane jedni drugoga. Priča o “velikoj Albaniji” je utopija, to je žvaka za narod. Samo se čekaju Amerikanci da daju “licencu za odstrel”. Sada im ulogu vrši Tači, suta, ko zna… Uostalom, videli smo na primeru pokojnog Đinđića… Čim im je završio posao sa Slobom i počoeo malo patriotski da misli, Zapad ga je odmah elminisao… Naše je da budemo strljivi, da ono šta moramo dajemo na kašičicu i čekamo pravi tenutak… A, on će doći i brže nego što se nadamo..Naravno, kao i 99 posto Srba iz sveg srca odobravam današnje sklanjanje spomenika ubicama iz Preševa.Trebalo je mnogo radnije,ali bolje ikad nego nikad.

      • Jedan tako čekao i čekao pa dočekao… Godoa. Strpljenje je lepa stvar,ali, nama je toliko dogorelo do nokata, kako sa Kosovom, ali, još gore, sa ekonomskom situacijom, poskupljenjem struje i gasa i poskupljenjem svega ostalog – da nema šta više da se čeka! Ako ova vlast za koju sam i ja glasala, i glasala bi opet samo da se ne povampire žuti, ne može da se međusobno usaglasi, da spreči totalno osiromašenje ovog naroda,neka raspiše izbore. Pa, da vidimo. Neka se snage drugačije prekomponuju, moža će biti bolje! Inače, to ne znači da iz sveg srca ne pozdravljam autore poput Đaje i magazin “Pečat” koji toliko čine za narod Srbije!

        • Šta god da uradiš,možeš da pogrešiš. Bilo izbori, bilo status kvo. Eto, nard sada s pavom protestvuje protiv poskupljenja struje i gasa svaljujući to na vlast, a naravno, najviše na najjače – na SNS! Pritom, narod ne zna, – a ja ne znam zašto mu SNS to ne saopšti – da SNS za poskupljenje gasa ne snosi nikavu krivicu! Jer, minstarka Zorana i Vučić su htel da uvoze gas bez posrednika i tako mu se ne bi povećava cena, možda bi čak pojeftinio – ali,ne lezi vrže! To nisu odobrili Rusi, jer ruski posrednik, neki njihov oligarh ima “dil” sa nekim našim tajkunom (možda i iz SPS-a), i tako “posredujući” njih dvojica uzimaju debele provizije! Verujem d isa strujom ima takve neke svinarije… E, to bi Pečat trebalo da istraži! Inače, veliki pozdrav za Pečat i njegove autore, poput Đaje i ostalih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *