Kako je prepoznat „govor mržnje“

To što su poveli rat protiv „Pečata“, nije rukovodioce „Radio-televizije Vojvodine“ (RTV) omelo u upražnjavanju njihove omiljene doktrine: red iskanja novca, red klevetanja srpskih rodoljuba. Tako je u ponedeljak, 21. januara, u „Dnevniku“ emitovanom iz njihovog studija, objavljen prilog u kojem programska direktorka RTV-a Sanda Savić traži novac, a državni sekretar Ministarstva kulture Gordana Predić „Pečatove“ glave. Prva je zakukala nad time što kuća kojom rukovodi nema „stabilne izvore finansiranja“, a druga je našla za shodno da izjavi kako „Tužilaštvo mora da reaguje“ protiv našeg nedeljnika.
Za novac ne znamo gde će ih i kako naći, ali što se „Pečata“ tiče, dostupni smo svakoj sili i nepravdi koju zaštitnici RTV-ove kamarile reše da puste na nas. I dosadašnju lavinu smo nekako preživeli: u osudi teksta Miodraga Zarkovića „Di su naši TV novci?“, objavljenog u prošlom broju, rukovodstvu RTV-a gromko su se pridružili i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Pokrajinski odbor Demokratske stranke, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, pokrajinski Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, te nezaobilazni OEBS i još nezaobilaznije Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Sve su se te osude svele na „govor mržnje“ koji je navodno primećen u spornom tekstu.
Tako je to postao prvi tekst u istoriji iz kojeg izgleda da niko od prozvanih nije pročitao ništa osim poslednjeg pasusa. Tamo su, vele, prepoznali „govor mržnje“, ali ni slovo ne izustiše u vezi sa ostatkom članka, u kojem su podrobno pobrojani neki od primera bezobzirnih novčanih i drugih marifetluka rukovodstva RTV-a. To su vrli čuvari savesti po svoj prilici preskočili, kao što su prevideli i dva saopštenja „Pečata“ objavljena na našem sajtu u subotu, 19. januara. Ni vremena, ni prostora nisu štedeli da bi osuli drvlje i kamenje po „Pečatu“, ali su nam na nečemu što nazivaju Javnim servisom uskratili pravo na odgovor.
Kao što su Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu, i Gordana Predić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, bez oklevanja uzeli učešće u ničim utemeljenim napadima na „Pečat“, ponavljajući laži o navodnom „govoru mržnje“. To neminovno predstavlja moralni, a možda i krivični prekršaj zloupotrebe službenog položaja učestvovanjem u orkestriranoj hajci. Naročito je ilustrativna „podrška“ koju je rukovodstvu RTV-a ličnom posetom pružila Gordana Predić, inače koleginica Dragana Kolarevića, koji je medijsko linčovanje poput ovog nad „Pečatom“ preživeo letos – razlika je samo u tome što ga je on oćutao, i što se u taj progon barem nisu uključivali državni organi, kao što je sada slučaj.
Samo rukovodstvo RTV-a već danima ne prestaje da preti pokretanjem tužbe. Koliko smo se uplašili, pokazuje nastavak teksta o zloupotrebama u RTV-u, kao i dva naša saopštenja koja ovom prilikom objavljujemo i u štampanom izdanju. Koliko su se uplašili naši saradnici i prijatelji, pokazali su njihovim reakcijama koje prenosimo u ovom broju, ali i onima koje ćemo objaviti sledeće sedmice.
Dakle, dame i gospodo iz RTV-a, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, OEBS-a, ministarstva, sekretarijata, NDNV-a… izvređali ste nas i zapretili nam tužbom. Mi smo uradili šta smo uradili, isto ono što radimo već preko 250 brojeva, i sa čime samo vrlo namerni da nastavimo. Sada ste, valjda, ponovo vi na redu, a posle toga očekujte naš sledeći potez, narednog petka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *