Di su naši TV novci?!

Piše Miodrag Zarković

Osiono i bahato rasipništvo na „Radio-televiziji Vojvodine“ preti da ostavi pravu pustoš u ovoj ustanovi, koju su novopridošli rukovodioci, sve sami antisrpski jurišnici, pretvorili u oazu ličnog, nezasitog hedonizma

Za mesec jul 2012, tokom kojeg njena emisija nije bila prikazana nijednom, dobila je neto zaradu od 205.651,73 dinara. Emisija joj je bila na letnjem odmoru i narednog meseca, avgusta iste godine, kada takođe nije bila prikazana ni jedan jedini put, ali joj je i za avgust matična kuća uredno uplatila 214.974,75 dinara na ime ličnog dohotka. Što je najzanimljivije, u oba iznosa skoro četvrtina otpada na stimulaciju, koju je dotična dama dobijala i za tih šezdesetak dana, iako ih je provela daleko od profesionalnih obaveza.
Odgovor na neizbežno pitanje koja to kuća šakom i kapom deli ovolike stimulacije i zarade ne vodi ka nekoj mitskoj kompaniji koju je svetska ekonomska kriza čudom zaobišla. Taman posla: odgovor vodi u „evropsku regiju“ Vojvodinu, odnosno na poprište kulturnog rata koji je počeo da pustoši novosadsku javnu scenu mnogo pre nego što su se u njega uključili pripadnici pokreta „Naši“. Reč je o „Radio-televiziji Vojvodine“, skraćeno RTV, pokrajinskom Javnom servisu koji se od jula 2011. potpuno nalazi u rukama protivsrpskih kadrova, čija je ostrašćena mržnja prema naciji u čijoj državi žive i deluju bespogovorno dokazana. Među tim kadrovima jeste i junakinja uvodnog pasusa, novinarka Danica Vučenić, jedna od histeričnijih primadona ovovekovnog novinarstva u Srbiji: njena emisija „1 na 1“, osmišljena kao polučasovni razgovor sa izabranim gostom i prikazivana radnim danima u 17:20, ni sama po sebi ne opravdava onoliko pozamašne troškove – autorkina zarada je pet puta veća od prosečne plate u Srbiji za isti period – a pogotovo u dva navedena meseca, tokom kojih emisije naprosto nije bilo u programu. Barem je na stimulacijama moglo da se uštedi da se htelo, ali takva volja očigledno nije postojala.
Da se ovde radi o privatnom poslodavcu nikakve nevolje ne bi ni bilo, pošto privatnik ima pravo da, ako hoće, svojim zaposlenima isplaćuje onoliko visoke plate koliko mu se prohte. Avaj, Danica Vučenić je na platnom spisku javnog preduzeća, Javnog servisa štaviše, što znači da njen dvomesečni nerad – odmor koji, u tolikom trajanju, teško da bi i ruski milijarder Roman Abramovič sebi mogao da dozvoli – ovoliko papreno plaćaju građani Srbije.
Danica Vučenić je, međutim, samo jedan od pojavnih oblika sumanute kadrovske politike sprovođene na RTV godinama unazad, a naročito posle jula 2011, kada je na čelo ove medijske kuće sa B92 dovedena Sanda Savić, žena potpuno posvećena protivsrpskom delovanju i kolovođa antinacionalnog usmerenja vojvođanske televizije.

IZBEGLICA SA B92 Kao programska direktorka Sanda Savić u zvaničnom poretku nije na samom vrhu, gde se nominalno nalazi Siniša Isakov, generalni direktor koji je poslednjeg dana juna 2011. na tom položaju zamenio Blažu Popovića. Isakov je, međutim, tigar od papira, neka vrsta zaštitnog paravana koji se ne meša previše u nepočinstva koja omogućuje upravo svojim nemešanjem. Doveden je po političkoj liniji, a njegova pripadnost Izvršnom odboru Lige socijaldemokrata Vojvodine trebalo bi da ga sama po sebi izuzme iz bilo kakvog postavljenja u Javnom servisu. Ligašima se, međutim, poodavno gleda kroz prste kada se nađu u suprotnosti sa zakonom ili moralom – a svakodnevno su u sukobu sa barem jednim od ta dva – tako da je Isakov ipak postavljen za generalnog direktora, posle čega je trebalo dovesti i nekoga ko će zaista da radi, tj. da se bavi pripremom programa i dovođenjem/raspoređivanjem kadrova. Izbor je pao na Sandu Savić, kojoj su tada već bili odbrojani dani na B92.
Ne samo ona, već su i mnoge njene kolege sa „devedeset dvojke“ tih dana bile primorane da traže drugo uhlebljenje, pošto je ova kuća tada bila prodata novim vlasnicima, a ovi su rešili da se ratosiljaju suvišnog i preskupog ljudstva. „Pečat“ je o tim previranjima pisao i pre nego što su se dogodila, a i pošto su se odigrala, pa nema potrebe da se vraćamo na pojedinosti; dovoljno je samo istaći da je odlazak Sande Savić na RTV, na mesto programskog direktora, predstavljao prinudno izbeglištvo, a ne kakav spektakularan prelazak u kojem jedna kuća od konkurencije preotima kakvog valjanog i dokazanog profesionalca.
Izbeglištvo se, međutim, veoma isplatilo Sandi Savić, čak i više nego što se mogla nadati. Odmah po stupanju na novu dužnost, stavila je do znanja novim kolegama da neće prezati ni od čega, tako što im je rekla da je na mesto programskog direktora RTV-a postavljena ni manje ni više nego ličnim dogovorom Borisa Tadića i Bojana Pajtića. Prvi je u tom trenutku bio najmoćniji čovek Srbije, a drugi je – kao i danas – bio despot severne pokrajine, pa je krajnje razumljivo što je takav nastup Sande Savić propisno prepao zaposlene na RTV-u. Ispostavilo se, ipak, da ona nema nameru da ih otpušta i da nije željna njihovih poslova, već samo njihovog novca. A u toj želji je, reklo bi se, prilično istrajna. Pod nestvarno raskošnim uslovima, u novosadsku televiziju ubrzo su počeli da pristižu miljenici Sande Savić, mahom Beograđani koji su ostali bez sigurnog tla u dotadašnjim kućama (najviše u B92), ali su na RTV dovođeni kao pompezno propraćena „pojačanja“. U toj skupini nalazi se opisana Danica Vučenić, pantomimičarka u pokušaju, poznata po tome što se svojim sagovornicima više obraća mlataranjem ruku po studiju nego jezikom, ali i drugi, slični „maheri“, poput Slobodana Arežine, Klare Kranjc, Vanje Kranjac…

„MUDRAC“ DINKO Za dovođenje ovih kadrova, međutim, možda i nije bila presudna preporuka Sande Savić, već podrška jednog medijskog zlikovca čije savete programska direktorka slepo sluša. Reč je o Sabahudinu Dinku Gruhonjiću, osvedočenom srbomrscu čije je celokupno delovanje prožeto neskrivenim zalaganjem za dalje propadanje Srbije i Srba. Dobro obaveštena čaršija, naime, tvrdi da je lično Gruhonjić pravio spiskove podobnih novinara koje bi Sanda Savić trebalo da dovede na RTV, te da je ona dotančina ispoštovala ove liste.
Da bi u tim pričama moglo da bude podosta istine, videlo se i na svečanosti televizije održanoj 29. novembra prošle godine, kada je generalni direktor Siniša Isakov u pozdravnom govoru, pred mnogim zvanicama, izrazio naročitu zahvalnost Dinku Gruhonjiću „na tome što uvek brani ‚Radio-televiziju Vojvodine‘“. Kako to Gruhonjić „brani“ RTV Isakov nije pojasnio, ali je takva izjava neminovno morala da podseti na priče o Gruhonjićevoj savetodavnoj moći nad Sandom Savić.
Ukoliko takva savetodavna veza zaista postoji, nigde nije zavedena, pošto Gruhonjića nema na neprestano rastućem spisku saradnika RTV-a. (To, svejedno, ne znači da je Gruhonjić na „belom hlebu“: Dinko je i šef dopisništva agencije „Beta“ u Novom Sadu, i stručni saradnik odseka za medije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, plus dopisnik „Dojče velea“; kako se onda ne začuditi nad onolikom njegovom kuknjavom usmerenom prema državi Srbiji, državi u kojoj, eto, na sve strane sakuplja funkcije i izvore prihoda – pa i sa Državnog univerziteta! Ili je možda upravo kuknjava razlog što ima toliko „sreće“ u karijeri). Ishod dolazaka jeste rasipničko povećanje ljudstva na RTV-u: u proteklih godinu i po dana, od kako je Sanda Savić preuzela rukovođenje pokrajinskim Javnim servisom, broj osoba u stalnom radnom odnosu skočio je sa nešto preko hiljadu na preko 1.200, koliko danas iznosi. Tih dvestotinak novopridošlih jesu izbor Sande Savić, odnosno Sabahudina Dinka Gruhonjića, nerazumniji utoliko što je sve to postignuto usred zahuktale ekonomske krize i sveopšte besparice.

ZLATNI PADOBRANI Sadašnje rukovodstvo RTV-a, dabome, nema nikakav problem sa rasipanjem novca. Tuđ je, što ga ne bi trošili. Tako dva službena automobila svakog jutra dovoze Sandu Savić i njene najbliže saradnike iz Beograda u Novi Sad, a uveče ih vraćaju u suprotnom smeru. I zbog takvih bahatosti, dug RTV-a danas iznosi preko šest miliona evra, što je otprilike dvostruko veći iznos od onog koji su Siniša Isakov i Sanda Savić zatekli kada su preuzimali položaj.
Puka bahatost, međutim, nije krajnji domet novčane samovolje rukovodilaca RTV-a. Koliko im je stalo do sopstvene koristi, vidi se i po posebnim ugovorima koje su sklopili sami sa sobom. Reč je o desetak ugovora, u stručnim krugovima poznatih pod nazivom „zlatni padobran“, koji propisuju obeštećenje za zaposlenog u slučaju prekida radnog odnosa, i to obeštećenje u visini deset prosečnih bruto zarada. Što će reći da sa platama poput one koju dobija Danica Vučenić – a upravo je takav red veličina u pitanju – dogovorena su obeštećenja od dvadesetak pa i više hiljada evra!
„Radio-televizija Vojvodine“, dakle, izrasla je u leglo istrošenih, nedoučenih, protivsrpskih kadrova, koji su u ovom javnom preduzeću dobili priliku da se finansijski iživljavaju kako nikada ranije nisu mogli, a da to pokriva upravo narod i društvo čiju nesreću neprestano prizivaju. Novčano posrnuće je, međutim, čak i zanemarljivo u odnosu na dugotrajniju, kulturno-političku štetu, koju delovanje dotičnih jurišnika antisrpstva nanosi već nepune dve godine. Njihove pronevere su utoliko pogubnije zbog toga što, osim nezasluženog i beščasnog ličnog bogaćenja, omogućavaju dalje ubijanje nacionalne ideje u Vojvodini. Na osnovu uvida u nacionalnu pripadnost većine rukovodilaca RTV-a, od kojih su neki pobrojani i u ovom tekstu, ali i na osnovu pregleda programskog sadržaja novosadske televizije, teško je izbeći zaključak da iza tog zločina stoji razgoropađeni hrvatski lobi.
Nastaviće se

 

16 komentara

  1. hvala na podacima, koji mnogima nama u ‘provinciji’ nisu poznati ( mada se to prilicno “oseca” ?!) RTV ima odlicne novinare, pa se postavlja pitanje, cemu ti, “skartirani” sorosovski spin-doktori ??! I to jos – iz Beograda ( pa gde su ti vajni autonomasi, koji su se uvek bunili protiv ‘beogradskih’ kadrova ?! ) Izgleda, dok je ‘neobavesteni’ Pajtic na vlasti, nema slobode u vojvodjanskim medijima ?! I novi izbori u pokrajini – vise nego potrebni ?!

    • Dame i gospodo,
      nije bitno iz koje ste sorte, soja i gnezda i plemena, predlažem vam da proverite da Slovacima iz sela Luga stalo do države Srbije čak i više od Srba. I verujem da svi Slovaci u Srbiji poštuju državu. Samo gledajte.
      PREDLAŽEM DA UREDNIŠTVO PEČATA INICIJATIVU DA SRBIJA ODLIKUJE SELO LUG
      ZA “POŠTOVANJE DRŽAVE”. (Čini mi se da će Predsednik Srbije uskoro u Slovačku). SVAKO DOBRO.

  2. Videh saopštenje “gospode” sa RTV… Ima li u ovom tekstu bilo šta netačno? Kakvo obrtanje teza, kakvo bezobrazno optuživanje!!! Zar na bezobrazluk gospode iz RTV treba da ćutimo??? Da ćutimo na to što za naše pare prave neke “jako gledane emisije” u kojima je Srbija uvek na tapetu kao “zločinačka”, “genocidna” i koja “ugrožava nečija prava” ??? Ima li uopšte nekog da brani prava SRBA??? Srpskog naroda??? Bravo Zarkoviću, da neko i o tome prozbori!!!

  3. I ako si im rekao! Hvala Bogu vec jednom! Dosta je vise te Beeeeee – devetizacije Vojvodine i njihovih praznih prica! Nema vise devedesetih, nema desetih!!! Srbije je sve manje, a ovi jurisnici NVO i inih organizacija su u misjoj rupi. Ne prolazi vise plan \utih…DOSTA JE! Imamo pametnijih, imamo boljih i od Dinka, i od Sande i od Danice. Dosta vise ispiranju mozgova! Neka idu pa pisu za DW, za Times, Anadoliju, Al Dzaziru, ima jos onih kojima su njihove usluge potrebne!

  4. Hrabar tekst ali moram da primetim da je to tek vrh ledenog brega.Nepotizam,bahatost i nenamensko arčenje novaca nije u toj kući od juče , samo što je to sada poprimilo razmere otimačine i pljačke.

  5. Sto niko iz RTV ne odgovori na cinjenice o basnoslovnim platama koje dele sebi stoje nista drugo nego prava pljacka drzavne imovine. Kako o da ne polazu racunsto su u godinu dana utrostrucili gubitke svoje firme?

  6. Vi iz RTV polozite racun gde ste spiskali novce o kojima toliko pricate. Napunili ste privatne dzepove drzavnim parama i jos vam se pridruzuju Gluhonjic, Smajlovicka i neki Obradovic. Bruka. Odgovorite kako im dolikuje i kako zasluzuju.

  7. Alal vera Zakovicu! Puna podrska! Neka nas sve pozovu na sud i pozovu za svedoke da kazemo sta mislimo o njihovom antisrpstvu kojim truju i izludjuju Srbiju. Sramota je to sto rade novinarska udruzenja. Sve je to ista bratija sa ovim sa vojvodjanske televizije. To su dosada vise puta pokazali. Bravo reakciji Pecata. Skinite nam s grbace ovu bruku i sramotu.

  8. Vojvođanin

    Ne zna se ko je gori RTV ili B92. Zarr to poredenje sve ne govori. Hvala Bogu da seneko poput Zarkovica usudio da im otorenokaze ono sto narod inace misli!

  9. Zarkoviću ako vas tuže evo vam jedan očigledan dokaz koji vam može poslužiti ujedno za nastavak vašeg serijala
    Pogledajte datum kada se prilog emitovao a ujedno poslušajte o kojim se ciframa radi i šta kaže ovaj ,,stručnjak,, inače bivši predsednik skupštine grada Novog Sada

    http://www.youtube.com/watch?v=kGMKNltEhX0

  10. Pricajte vi sta hocete ali ja najvise volim da gledam Danicu Vucenic. Ja joj se kao zena divim i maloi zaradjuje koliko vredi. Nisam je se zbog duge lenje pauze mogla nacekati. Nisam imala sta da gledam.A nije bilo ni Olje Becskovic letos. Volela bi da cesce i gledam Ljiljanu Smajlovic. Dok je ona bila na celu Politike bila sam njen redovan citalac. U poslednjem boju Pecata udarili ste i na Sonju Liht! Vi zaista nemate mere a imam i neki utisak da su Vucelic i Zarkovic bas kao nekada Slobodan Antonic zenomrsci. Udarite nekada na muskarce ako smete.Nije vam bilo dostasto ste uzili Kandicku i Biserko nego ste sada udarili i na druge zene. Neznam sta ceka ona Petrusicka.

  11. Nema ta tvoja Petrusicka kada. Nije njoj lako jer ima pet-sest tezgi pored plate a i potrosila je basnoslovne sumu drzavnih para na renoviranje svoj kabineta. Ona zaradjuje duplo vise od Vucenicke i skoro kao Sanda. Puna podrska Pecatu.

  12. Ne damo vama Srbima RTV. Nemojte ponovo da pustimo na vas Nenada Canka. Videli ste, ali izgleda brzo zaboravili, kako je prosla tabla RTS-a i onaj Pavle iz Beograda. Nas front je sve siri evo vidite da su na nasoj strani, pored B92, Studija B, Prve televizije, Blica, Alo, Politike i Nino Brajevc i Ljiljana Smajlovic i to iz UNS-a,a ne NUNS-a.NUNS je odavn nas. Mi zbijamo redove, uz druga je drug. Dalje ruke od nase RTV! Ziveo Nenad Canak! Ziveo Zika Berisavljevic! Ziveli Kostres i Pajtic! I dugo nam zivel Ivana i Oliver Dulic! I sta nam mozete? Pomirite se vec jenom da necemo sa vama Srbijancima i da smo mi EU regija. Pecat uopste ne citam jer to su za nas iz Vojvodine nepriajteljske novine.

  13. Ne mogu da verujem da drugim urednicima Pecata, kada se vec Zarkovic utronjao, ne padne na pamet da jednostavno bar kazu da ispada da je sve sto je u kosrist Srba govor mrznje a sve sto je antisrpsko je toboze evropski i civilizovano. Ako vi vec ne znate sto pravilno ne procitaste tekstove Mila Lompara, koje ste objavljivali, pa odatle nesto citirajte, ako vec Zarkovic i Vucelic nece ni da pisnu.

  14. Ako posle citanja mog komentara, novinar bude imao zelju da me kontaktira, nek se javi na dati mail.
    Elem, dobro, cak predobro sam upoznat sa desavanjima na RTV-u. Zao mi je samo sto nije naveo da postoji i ogroman broj radnika koji su u RTV i vise od decenije, a jos uvek su na PP ugovorima. Za poslednjih deset godina samo jedan radnik je u tehnici primljen. Takodje, nikad, ali nikad se nije desilo da plate kasne sve do dolaska novog rukovodstva. Cak su pocele da kruze price da do marta nece ni biti isplata licnih dohodaka jer su svi racuni u blokadi.
    Sto se emisije jedan na jedan tice, ne znam zasto se nije spomenulo i to da se za tu emisiju koristi studio TV “HAPPY” kome se mesecno za tu uslugu placa nekoliko desetina hiljada evra. Licno sam pricao sa saradnicom gospodje Vucinic. To je bilo u vreme kad su tek poceli da rade na RTV-u. Pitala me je zasto su svi neprijateljski raspolozeni prema njima (misleci na ljude iz tehnike). Kad sam joj objasnio da nije u redu da mi radimo 10 godina na PP ugovorima, a oni juce dosli i odmah se zaposlili za stalno i primaju 12 puta vecu platu plus stimulacije, poznatije kao varijabile, brze bolje me je podsetila o slucaju “zuta kuca” koju su ona i njena koleginica radile na B92, i kako one ipak ne mogu da se porede sa nama jer, boze moj, imaju zasluge i dokazane su u svom poslu!
    Znate li da inace, RTV ima svoj agregat za slucaj nestanka struje? Da, ima. Smejace se mnogi, ali taj agregat se pali pomcu jednog stapa!!! Za kraj, neupucenima da spomenem i to da je nekad raspon plata bio 1:7. Dolaskom novog rukovodstva, taj raspon je povisen na 1:15.
    Jos mnogo sto sta bih mogao da navedem ovde, ali ko je i ovo procitao, bice mu dovoljno jasno kakav javasluk vlada u RTV-u.

  15. Volim one koji misle da mogu da budu deo EU bez Srbije.I one koji se dive N.Čanku i B.Pajtiću i njemu sličnima.A ne znaju da su ti isti doveli ovu rulju iz Beograda koja prima plate od 2 do 3 hiljade evra mesečno.A da ne pričamo o dugu od 9 miliona evra koji su napravili za godidu dana.A šta je sa programom? Sve je antisrpsko i nema veze za objektivnošću.Pojavljuju se stalno isti sagovornici koji su strani plaćenici.Treba da vas je sramota nadam se da će vas uskoro skloniti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *