Ustavni sud da se izjasni o sporazumima sa Prištinom

BEOGRAD, 10. decembar 2012. (FoNet) – Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica pozvao je danas sudije Ustavnog suda Srbije da se izjasne o inicijativi DSS za ocenu ustavnosti uredbi Vlade Srbije, zasnovanih na sporazuumima Beograda i Prištine, uz ocenu da je najgore rešenje ćutanje i izbegavanje vlastite dužnosti i ustavne obaveze. Te uredbe, po mom i ne samo mom mišljenju, sa stanovišta međunarodnog i našeg unutrašnjeg prava, iscrtavaju, odnosno uspostavljaju međudržavnu granicu između Srbije i Kosova i Metohije, zapravo unutar Srbije same, između dva dela Srbije, naveo je Koštunica u pismu sudijama. On je podsetio da je u predlogu koji je podnet 24. oktobra iznet i podrobno obrazložen zahtev da Ustavni sud, do svoje konačne ocene donese privremenu meru, zapravo obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koji su doneseni, odnosno preduzeti na osnovu uredbi o kojima je reč.

“Kako se pred očima cele naše javnosti u najdramatičnijem smislu otvorilo pitanje da li je ustavno ili nije ustavno uspostavljanje integrisanog upravljanja prelazima na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, samo po sebi se podrazumeva da je vaša dužnost da pravovremeno i u skladu sa Ustavom odgovorite na ovo za našu zemlju i naš narod sudbonosno pitanje”, naveo je Koštunica.

“Kao sudije Ustavnog suda vi najbolje znate da je pitanje granice prvorazredno ustavno pitanje, onako kako je ono utvrđeno u članu 8. Ustava Srbije”, poručio je on.

Zbog toga ste, pre svega, vi danas pozvani da odgovorite i ispunite svoju dužnost sudija Ustavnog suda i donesete odluku o zahtevu da se privremeno zabrani primena navedenih uredbi, pre svega Uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija, istakao je Koštunica u pismu sudijama Ustavnog suda.

On je ukazao i da je, ako sudije smatraju da su ove uredbe u skladu sa Ustavom i da treba se primenjuju, sada trenutak da se to saopšti građanima Srbije.

“Ukoliko smatrate da su ove uredbe protivustavne još je važnije da, saglasno vašoj nadležnosti, odmah donesete potrebne odluke kako ne bi nastale neotklonjive štetne posledice po državne i nacionalne interese”, naveo je Koštunica.

“Oči naših građana, oči srpskog naroda uprte su u vas i čekaju vašu odluku”, istakao je Koštunica u pismu sudijama Ustavnog suda Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *