Српска политика и албанско питање – Неко вам је подметнуо

Шта је познати француски писац, филозоф и политичар Андре Малро говорио пре више од четврт века о статусу Косова и Метохије

Преносимо текст који је у рубрици „Култура, уметност, наука“, под истим насловом, објављен у „Политици“, 11. марта 2006. године. Са опремом коју такође преузимамо, текст је тада приредио Милентије Ђорђевић

У јеку преговора о коначном статусу Косова и Метохије готово пророчки звуче речи које је познати француски писац, филозоф и политичар Андре Малро изрекао пре више од четврт века. Зачуђујућа је тачност Малроових предвиђања и суптилност анализе међуетничких односа на Балкану.
Малро се сасвим случајно заинтересовао за нашу историју, политику и културу. Судбинска спона био је текст о његовом роману „Краљевски пут“ који је joш давне 1931. године написала Исидора Секулић, а потом и српско издање његових „Метаморфоза“. У часопису „Revue des etudes Slaves“, Paris, 1984, Живорад Стојковић објавио је делове свог интервјуа са Малроом. За ову прилику издвајамо само најзначајније делове:
„Нешто се догађа у вашој земљи не баш најбоље, колико видим. Најгласнији досад нису увек и најнезадовољнији. Јер, главна опасност вам је од Албанаца. Пазите шта вам кажем! Оданде вам може доћи најгоре. Све су комбинације са Албанијом и око ње могуће. Она је искључива, изолована, али је, нека вас то не чуди, тренутно најнеразвијенија земља, и од вас и до Грка. На њу рачуна и источни и западни блок, али Албанци којима je све потребно, одржавају се без ичега. По коју цену? – то ортодоксни комунизам, уосталом, не пита. Знате тиранија Тиране (ето!) није оригинална, али је ипак изузетна.
Чини ми се да је данашња Албанија смишљени апсурд и то збуњује, верујте! Ту насилну гордост у сиромаштву неће корумпирати ни далеко боље стање његових сународника у вашој земљи. Изненађен сам да ви у Југославији ништа не схватате. Па знате ли ви да је једина отворена граница у Европи она између Албаније и Југославије? To је лудост! Између држава које имају најгоре суседске односе на континенту, с једне територије на другу циркулише се као да границе нема. Немојте ми рећи да је то зато што је ваша земља толико еманципована. He! Ваша земља има једну националну политику која се игра са државом. Национална осећања и односе у једној земљи требало би свести на припадност каква је конфесионална, на пример.
А ви, однекуд узимате за озбиљно оно што је код хиперцентралистичких Совјета само формално Савез република. Своју хетеронационалну државу схватили сте дословно као вишенационалну, а куд то води? Све су европске државе у основи централистичке, сем Југославије. Да ли вам то нешто казује? Држављанство (citoyennete) може да замени националност у једној држави, а да не угрози једно иначе веома вредно људско осећање, какво је национално.
Имам много симпатија за вашу земљу, дивио сам се Србији у Великом рату, импонирала ми је организација и снага вашег отпора у овом рату, а и предратну Југославију као монархију упамтио сам по одупирању фашизму, својим непристајањем да буде савезник Осовине. По цену рата! Историјским сматрам и ваш сукоб са Стаљином 1948. године, али како издржати тај изазов своје независности ако нисте јака, јединствена земља?


Ако већ нису, онда ваши национализми могу бити манипулисани, провоцирани, смишљени да вас учине ломљивим. Најмања земља, Албанија већ се тиме користи и то, плашим се, кобно. Шта тек остаје за веће и највеће силе које се свуда, у свакој земљи, у све уплићу?
(Упитао ме је где је Грачаница на карти, прим. приређивача). Готово да је узвикнуо: „То је Албанија…! Али, ја вам кажем видећете! (…) Ви нисте при себи, дозволили сте и свом народу и Албанцима да се тамо створи пакао. Неко вам је подметнуо, сигурно, али све зло није само у томе. Требало би да погледате у очи трагедији која вам сс приближава (…) Ја вашој земљи желим све најбоље, али га не видим, јер ми нисте јасни (…) Да је Косово само земља ваше историје, то не би било најосновније, али оно је у срцу ваше културе, а култура, кад је највредније што имаш, никада није прошлост.“
Чини нам се да је после свега реченог сваки коментар сувишан. Српски политичари прошлог века нису умели ни да читају, ни да слушају поруке мудрих. Уздали су се у сопствено искуство и сопствену мудрост. Резултат је видљив.

4 коментара

  1. Vatikan je preko austro-ugarske podrzao i izmislio muslimansku zemlju(albaniju)da bi se Pravoslavlju naskodilo!Jer tu gde je Srbija,Grcka,donekle i Crna Gora,znaci Pravoslavlje,po vatikanu je bilo potrebno napraviti protivtezu!Za sada im projekat ide po planu!A sta vise reci,katolici su zaratili sa Muslimanima skoro u svakom kraju sveta,a ovamo se Muslimanima prave prijatelji na stetu Srba Pravoslavaca!Lacmanski licemeri!

  2. Danica Mašić

    Albansko pitanje će se postavljati samo Srbima, jer Albanci neće odgovarati.

  3. Pa ako su grešili oni srpski političari koji su dozvolili jednom hrvatu Titu da ih vodi ko ovce šta da kažemo za sadašnju garnituru koja nepoštuje svoju reč a obraza nemaju.A štose tiče Kosova ovaj SRPSKI narod zna daje oteto terorom od strane Amerike a u režiji Vatikana i jake Nemačke ili ti NATO-a.Ono se pregovorima nemože vratiti ali je bolno potpisivanje bilo kakvih sporazuma i ugovora sa teroristima.Strašnoje da samozvani ministar Kosova Enver Hodžaj u DW govori kako njihovi kamioni prelaze normalno kroz SRBIJU ka Evropi a na drugoj strani naši Srbi na Kosovu žive u ENKLAVAMA i pretvoreni su u rođenoj zemlji u manjinu.Kosovo kako je oteto tako se mora i vratiti ali iskreno se nadam da neće proći 500 godina za tako nešto.Takođe mislim da netreba imati sa Albanijom nikakvu saradnju čak bi trebalo postavio zid poput onog kao štoje između Amerike i Meksike a jiš boli bi bi kao Kineski.Jedino tako možemo imati mir.

  4. Kad vuk reši da pojede zeca,koji nema gde da pobegne,tu nepostoje nikakva pravila niti zečija greška.Svet tako funkcioniše.Moćni uvek koriste NEDORASLE za ostvarivanje svojih ciljeva.Jedina odbrana je DOVOLJNA SILA.Nema druge.Sve drugo je NAGVAŽDANJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *