B92 će na sud zbog laganja

Piše Miodrag Zarković

Roditelji navijača, osuđenih za ubistvo Brisa Tatona u skandaloznom postupku, najavljuju podnošenje krivične prijave protiv medija koji su u javnost izneli niz neistina o njihovom beogradskom protestu

Kao i sve što je vezano za Brisa Tatona, navijača „Tuluza“ koji je 29. septembra 2009. godine preminuo u beogradskom Urgentnom centru, tako je i poslednji protest rodbine navijača osuđenih za Tatonovo ubistvo poprimio u medijskim izveštajima sasvim drugačiju sliku od stvarne. Najdalje je, predvidljivo, otišla B92, koja je u sredu popodne, svega nekoliko sati posle protesta, na svom sajtu okačila izveštaj dramatičnog naslova „‚Alkatraz‘ vređao B92 i Brankicu“.
U „izveštaju“ se samom protestu pridala sporedna važnost, dok je glavni naglasak stavljen na to da su se skupu pridružili pripadnici navijačke grupe „Alkatraz“, te da su oni „vređali TV B92 i novinarku Brankicu Stanković“. S obzirom na to da je „Pečat“ često hvatao B92 u lažima – i za to bio propisno „nagrađen“ daljim izmišljotinama ove kuće, okačenim između ostalog i na njihovom sajtu – za prave informacije o protestnom skupu obraćamo se Srđanu Veličkoviću, jednom od organizatora:
„Na Trgu se okupilo nas 40-50, članova porodica i prijatelja osuđenih navijača“, kaže za „Pečat“ Veličković, inače otac Stefana Veličkovića, mladića koji je osuđen za ubistvo Tatona iako spornoj tuči u kojoj je Francuz povređen nije ni fizički prisustvovao. „U jednom trenutku su nam se pridružili i navijači, kojih je bilo možda i hiljadu. Oni su se zadržali tu neko vreme sa nama, otpevali su nekoliko navijačkih pesama, proneli tih nekoliko transparenata i zastava koje su poneli sa sobom, a zatim su se udaljili u pravcu Terazija, odakle su i došli. Prvo, odakle TV B92 informacija da je to ‚Alkatraz‘ zaista ne znam! Navijači koji su nam se pridružili uopšte nisu imali nikakva obeležja koja bi uputila na zaključak da pripadaju ovoj ili onoj grupi. Uostalom, zašto bi to uopšte bilo važno?! Drugo, dok su prilazili našem skupu, dok su stajali uz nas, a i posle dok su se udaljavali, nisu uvredili apsolutno nikoga! Jednu jedinu uvredu na bilo čiji račun nisu izrekli. Sve vreme su se ponašali potpuno normalno i pristojno. Niti su ometali saobraćaj, niti pešake koji su prolazili preko Trga. Dakle, pod punom prisebnošću i odgovornošću, i u ime svih nas roditelja koji smo pozvali na protest, tvrdim da je to što je B92 objavila čista neistina.“

[restrictedarea] Veličković dodaje da će porodice osuđenih navijača preduzeti odlučne korake protiv ovakve satanizacije njihove dece, koje je sud našao krivim uprkos zaprepašćujućim nejasnoćama i propustima u postupku, kako istražnom, tako i pravosudnom:
„Rešili smo da više ne trpimo ćutke ovakve stvari. Dogovorili smo se da podnesemo krivičnu prijavu protiv B92, zbog namernog obmanjivanja javnosti, a to je obmanjivanje koje je već imalo katastrofalne posledice po našu decu i po srpsko društvo u celini, jer je doprinelo toj neshvatljivoj presudi u slučaju ‚Bris Taton‘. Takođe ćemo tužiti i ‚Pres‘, zbog toga što je pre nekoliko meseci javio da se Prelić, koji je u bekstvu, navodno nalazi u Budvi, i uz to su objavljene njegove navodno sveže fotografije, a te fotografije su bile stare pet godina, kako se posle ispostavilo. I to je, dakle, bila čista laž. Neki mediji se očigledno trude da šire dezinformacije i laži, a to jeste krivično delo za koje će morati da odgovaraju.“
Neće se, kaže Veličković, stati ni na tužbama:
„Ovaj skup od srede bio je organizovan na brzinu, nije bilo ni bine, ni razglasa, niti smo ikoga zvali na njega. Ali, pošto se neki mediji ponašaju tako kako se ponašaju, odlučili smo da uskoro napravimo veliki protest i da na njega pozovemo sve navijače, bez obzira na to za koji klub navijaju“, zaključuje Srđan Veličković.
S obzirom na ravnodušnost srpskog pravosuđa prema skandaloznoj prirodi postupka protiv 14 navijača osuđenih za ubistvo Tatona – o tom skandalu „Pečat“ je pisao u više navrata, a Ivana Rajović i Boris Malagurski snimili su dokumentarni film „Pretpostavka pravde“ na istu temu – ulični protest je među retkim preostalim sredstvima kojima rodbina osuđenih navijača može da skrene pažnju javnosti na ovu neshvatljivu nepravdu. [/restrictedarea]

10 komentara

  1. Na platnu na kome piše ” Da li je ovo ubistvo?! vidimo francuskog huligana živog žicatog, doduše izprebijanog, koji kažiprstom pokazuje ne nešto ili nekoga.

    To mi govori da je bio pri čistoj svesti, živ, da življi nije mogao biti. Umesto pitanja ”Da li je ovo ubistvo?!”

    Ja postavljam pitanje: KO JE UBIO FRANCUSKOG HULIGANA??? KO I ZAŠTO???

    U čijem je interesu bilo da francuski huligan umre?

    Ko bi imao najviše koristi od njegove smrti?

    Zašto je Sbsko zdravstvo preuzelo obavezu da ubije francuskog huligana?

    Ko ga je na to naterao?

    Ovo su ključna pitanja ne koje je neophodno odgovoriti!!!

  2. Dos-manlije i Tadic,inace ostaci onih koji su gurnuli Srbiju u degradirano bratstvo i jedinstvo,su koristili svaki momenat i situaciju da ponize,kazne,upropaste,obezduse,verski degradiraju Srbiju!A ogroman broj naseg naivnog naroda im poverovao!Nazalost!Sto se tice ovih petokolonasa sa beeeee92 sve ih treba procesuirati i pohapsiti!Mada nisu jedini,imali bi oni “drustva” u bajboku koliko im volja!

  3. Klasično dodvoravanje Zapadu. Prošli su gore, nego da im se sudilo u Hagu. Tu i nije bilo utvrdjivanje činjenica i B92 bi bio marginalan da nisu prisutni mediji državne TV i novina koji su glorifikovali srpski zločin. Logično, u okupiranoj Srbiji /mnogi se još uvek ne slažu sa tim/ to je i dobilo podršku. Pitam se, samo, da li je nova vlast svesna uticaja medija?

    • U tome je ona sprdacina poltronska od novina zvana Blic prednjacila!Koji su ono poltroni Gospode Boze!Kad bi u skolama uveli predmet “poltronstvo” taj “najtirazniji” list u Srbiji bi mogao sa svojim glavnim u(ne)rednikom da im sluzi kao najbolji primer poltronstva!Eto i takvih nazovi Srba ima u nasem narodu!Mada nisu sami,imaju drustva uz listove Danas i Vecernje Novosti!

  4. Pitam se samo koliko je ovaj nesrecni Tadic upropastio porodica, naredjujuci sudijama i tuziocima kako da izvrse presude. Covek koji je opljackao do gole koze ovaj narod,klevetao sopstvenu drzavu i narod,izvinjavao se svima za raznorazne tzv. genocide od strane iskljucivo srba. I evo posle velikog debakla od poraza na politickoj sceni njemu ni dlaka sglave ne hvali. A morao je da bude priveden i do sada ispitan za mnoga ucinjena izdajstva,nedela i oranizovane pljacke sa svojom kamarilom (kompletnom njegovom vladom) za svih ovih osam godina apsolutne vladavine nad narodom Srbije,koga je ogulio do gole koze a drzavu Srbiju rasprodao. Svakako u njegovom pljackaskom pohodu na Srbiju i izmisljenih raznoraznih scenarija,pa i ubistvo Tatona, ima ucesce i TV B-92 kao i RTS a i mnoge pisane medije,velicajuci ga kao spasioca naroda i Srbije. Zbog toga bi i tadasnji celnici ovih medija morali da dodju na tapet. Ali ko to sme da uradi,kada BoTa i dalje vlada iz senke.

    • Francuski huligan je stigao u bolnicu u dosta dobrom stanju i tamo ostao 14 dana. Zna se šta se sa njim desilo za to vreme. Nad njim su izvršeni operativni zahvati – za koje je nekoliko lekara reklo da su bili katastrofalno pogrešni, a ja namerni, i od kojih je jadnik skiknuo. Srbski dečaci su dobili oko 200 godina zatvora! Za šta? A ja ponovo postavljam pitanje:

      KO JE UBIO FRANCUSKOG HULIGANA???

      • Po naredjenju Dos-manlija!Uz uputstvo zapadnjackih mentora,jer je trebalo Srbe demonizovati na svaki moguci nacin,i iskoristiti svaku mogucu situaciju da se demonizuju!Zasto?Zato jer Srbi ne pristaju na evro-americko mentorstvo i njihovu pljackasku politiku koju sprovode gde god mogu u svetu!Nazalost imamo u nasim redovima poltrona i snishodljivaca kojima nista ljudsko nije sveto!

  5. B92 je jedan zlocinacki medij[Soroshov],koji celo vreme proganja Srbe i sluzi Nato paktu.Verujete li mi,da jos uvijek ni jednog jedinog minuta nisam pogledao B92….?Samo prebacim dalje,kad naidjem na to go..,a u normalnoj drzavi bi odavno vec bili zatvoreni.

  6. Vjerujte mi da sam vlast tj sudstvo , zavrsili bi svi iz b-92 u zatvoru a takva kuca vise nebi postojala, ispostava americka od amer placeni, da truju i lazu. Zatvor za izdaju ,dozivotni!!!pa nek kamene kocke lupkaju do kraja zivota!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *