Zdenko Tomanović: Dvostruki haški aršin

Razgovarao NIKOLA VRZIĆ

Srbija preko Generalne skupštine UN mora da traži ukidanje Haškog tribunala. Naravno, može i da zatraži da Generalna skupština UN traži pravno mišljenje od Međunarodnog suda pravde da li je sud osnovan u skladu sa Poveljom UN ili ne

Advokat Zdenko Tomanović, jedan od naših najboljih poznavalaca rada Haškog tribunala, svojevremeno branilac Slobodana Miloševića, za „Pečat“ komentariše oslobađajuću hašku presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

I ranije ste najavljivali da osuđujuća presuda za hrvatske generale neće opstati. Zašto?
Zato što je pristup Tribunala da su srpski zločini posledice političke doktrine zvane etničko čišćenje, to jest da su zločini deo političkog i državnog projekta Srba, dok su hrvatski zločini individualni, bez političkog ili državnog plana. Temelj takvog stava vuče se još od najranijeg perioda, kada je komisija eksperata prof. Šerifa Basiunija ukazala na takav karakter zločina i kada je rat u Hrvatskoj proglašen za međunarodni, a ne građanski. Za Tribunal nije bilo takvog političkog projekta etničkog čišćenja ni u Maslenici, ni u Medačkom džepu, ni tokom „Bljeska“, ni u Grubiškom polju, ni u Istočnoj Slavoniji, ni u Marinom selu, ni na Miljevačkom platou, ni u Zapadnoj Slavoniji, ni prilikom proterivanja žena, dece, staraca… Za njih ni diskriminatorski zakoni, doneti tokom 1990. i 1991. u Hrvatskoj, nisu veza sa političkim projektom etničkog čišćenja, ali su se zato bavili vezom Slobodana Miloševića i „Načertanija“ Ilije Garašanina.
Ali sam znao i kako se Hrvatska odnosi prema Tribunalu. Za razliku od Srbije, Hrvati su bili odgovorni, oni su smatrali da je Hag od značaja za Hrvatsku. Tamo nije sramota kritikovati Tribunal, a kod nas se vršila politička diskvalifikacija nazivom „antihaški lobi“. Oni su pomagali svojim braniteljima i domoljupcima, a mi im odmagali i ponižavali ih. Oni su njima davali oslobađajuća dokumenta, a mi krili dokumenta od srpskih optuženika. Oni su se ponosili svojim vojnicima i njihovim učešćem u ratu, a mi smo hteli da se, za svaki slučaj, ogradimo i distanciramo od naših vojnika. Hteli smo da privremeno izvezemo sopstvenu istoriju, priželjkujući da nas niko ne podseća na nju. Mi smo se stideli naših nacionalista, a oni su se svojim ponosili. Oni čak nisu krili da su finansijski pomagali i Hrvate u Bosni, a mi smo hapsili Miloševića zato što je finansijski pomagao Srbe u Bosni.
A takav stav dovodi do pravnog i političkog kredibiliteta, koji je najvažniji faktor u Tribunalu.

 

Kakva je poruka ove presude?
Najpre, kompletno hrvatsko državno i političko rukovodstvo oslobođeno je odgovornosti za sve što se dešavalo tokom rata u Hrvatskoj.
Ispada da je Hrvatska vodila pravedni, oslobodilački rat, dok je celo srpsko ratovanje bilo jedan ogromni zločinački poduhvat, započet u julu 1991. i okončan tek u junu 1999. godine. Time su srpske žrtve postale samo kolateralna šteta, a hrvatske žrtve rezultat zločina.
Sada je Haški sud postao simbol pobedničke pravde, u kojem se uglavnom sudilo poraženima, a samo poraženi čine zločine, dok pobednici proizvode isključivo „kolateralnu štetu“.
Hrvatski nacionalizam je trijumfovao, i u Hagu dobio i moralnu i međunarodnu satisfakciju.
Nametnuta je crno-bela slika ratova u Jugoslaviji, zbog pravdanja uloge onih koji su nas bombardovali i koji su Jugoslaviju razbili, a „progutana“ je i tvrdnja Tonija Blera o borbi između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.
Presuda, međutim, za nas ima i dobre strane. Konačno se, i za sva vremena, kompromitovao Tribunal. Ovo je od velikog značaja ne samo za sve buduće pokušaje da se prave slični sudovi, već ova presuda baca senku i na sve dosadašnje procese u Hagu jer svedoči o dvostrukim aršinima za Srbe, i za ostale. Rad Tribunala u proteklih 20 godina zahteva da naša država sada pokrene pravnu i političku proceduru ukidanja Tribunala. Ne postoji ni pravni, ni istorijski, ni politički razlog da Tribunal i dalje postoji.
Razlozi zbog kojih je Tribunal nastao nisu ispunjeni. Niti je doprineo pomirenju, niti je doprineo suočavanju sa prošlošću. Naprotiv, brže bismo se mirili da nije bilo Tribunala. Ujedno, nema suočavanja sa prošlošću van zemlje, već je ono moguće samo unutar zemlje. Tribunal nije dao ni satisfakciju žrtvama. A to je najvažnije moralno, političko i pravno pitanje.
Zato Srbija mora da traži njegovo ukidanje preko Generalne skupštine UN. Naravno, može i da zatraži da Generalna skupština UN zatraži pravno mišljenje od Međunarodnog suda pravde da li je sud osnovan u skladu sa Poveljom UN ili ne. Da li ćemo u tome uspeti ili ne, to je drugo pitanje, ali to je obaveza naše političke elite, pre svega zbog generacija koje dolaze. Deceniju smo izgubili neodgovornim udvaranjem, malo domaćoj, malo inostranoj politici, nalazeći da je beskičmeni i bezlični stav najbolji. Ako nastavimo tako, moraćemo da se izvinjavamo NATO-u što je morao da nas bombarduje.
Zato naša država mora da ima jasan stav o tome kakav je pravni, politički i istorijski domašaj Haškog tribunala. Da li je to međunarodna pravda ili ne? Tvrdim da to nije pravda, i zato očekujem od naše države da se za takav stav bori. Nije svejedno kako će se ugasiti Tribunal. Način njegovog prestanka rada ima istorijski i pravni, i na kraju i politički značaj.

A reakcije u Srbiji?
Za mene je ponižavajuće ovo jadikovanje, isto koliko je bilo ponižavanje ona euforija kada su prvostepeno osuđeni hrvatski generali. Pa ne može nama da bude Tribunal pravedan kada osuđuje Hrvate, a nepravedan kada ih oslobađa. Tribunal ili nije, ili jeste pravda. Ja znam da nije. To što je Vlada Srbije svela saradnju na tehnički nivo je potcenjivanje inteligencije građana. Više bih voleo da smo to uradili kada su osudili naše generale, a ne sada. Sada neka nastave punu saradnju.

 

6 komentara

  1. Danica Mašić

    Sudija primenjuje isti aršin za sve. Svakog optuženika odmeri od glave do pete.

  2. Haski sud je jedna prevara,neozbiljna ustanova,gde pobednici[NATO] sude porazenima[Srbima].Taj tribunal je osnovalo samo nekoliko clanica UN,a ne sve,taj tribunal vecinom placa Amerika…Nobelovac Harold Pinter i mnogi govore da je sud u Hagu od pocetka nelegalan,otuda samo Srbi u hagu,sa maksimalnim kaznama,a tolike kazne nisu dobijali ni nacisti u Nirbergu,koji su ubili milione neduznih gradjana.Ako uspjedne Vuku Jeremicu na proljece da u UN dokaze da je taj nelegalni sud jedna ustanova koja samo sudi Srbima,postoji onda mogucnost da se preispitaju optuznice optuzenih Srba i da se onda vecina pusti na slobodu,jer ionako nisu krivi.Manjina Srba je samo napravila zlocin.Eto nam prilike da zavrsimo pricu sa tribunalom i to u nasu korist.Jeremica treba da podrzi cela Srbija.

  3. Gosp. Tomanoviću, da li stvarno verujete da je prethodna /dvanaestogodišnja/ vlast mogla i smela da blagovremeno reaguje posle osude naših generala, jer bi bilo svrsishodnije. Režim koji ih je pohapsio i predao Hagu /Miloševića na prevaru/ da tamo dokazuju nevinost to nije ni želeo. Da bi se obezbedila kooperativnost u saradnji, Srbiju je trebalo “okupirati”, što su i uradili oktobra dvehiljadite. I od silnog očekivanja dobili su nove zahteve koji traju i danas i skoro neće prestati.

  4. Svaka čast gospodine Tomanoviću. Apsolutno se slažem sa svim vašim stavovima. Haški sud je jednostavno sud napravljen da osudi sve Srbe koji se tamo pojave a istovremeno minimizira do krajnjih granica mnogobrojne zločine počinjene nad Srpskim narodom.Primjer ovih mojih tvrdnji je upravo moj slučaj i počinjeni ratni zločin nad mojim ocem, Srbinom iz Konjica(BiH),Slavkom Suša.”A”saglasnost iz Haga bila je dovoljna za osudu dvojice okrivljenih za počinjeni ratni zločin, zamislite na 2,5 godine zatvora.Presuda je donešena u Vrhovnom sudu Federacije BiH u Sarajevu.Lično sam se obraćao predstavkom i Evropskom sudu za lj.prava u Strasburgu a uložio sam i Apelaciju Ustavnom sudu BiH.Nažalost,predstavku sudu u Strasburgu ponovo moram podneti pošto mi je Apelacija nedavno proglašena nedopuštenom.Najviše me boli surova istina da se sud za ratne zločine u Beogradu proglasio nenadležnim u mom predmetu i nije mi pružio nikakvu preko potrebnu pravnu pomoć.Gospodin Rasim Ljajić nikada nije odgovorio na moja dva upućena mu podneska dok su mi odgovore poslali čak i Karla del Ponte i Serž Bramerc.Žalosne su ove činjenice,prepušten sam samom sebi i svojoj borbi za istinu o jednom fizičkom ali i kontinuiranom pravnom zločinu nad mojom porodicom.Ovakvim pravnim nelogičnostima trebali bi se baviti naši najpoznatiji pravnici i tako sakupljati dokaze protiv ovog tzv.nepristrasnog suda čime bi ujedno pomogli i porodicama žrtvi.

  5. A,u stvari svi su krivi za postojanje toga suda i Milošević i naši odvokati i naše tužilaštvo,i naše novine i naši režiseri i naše mileve i poneka nataša…….svi osim mene!A,ja ,ja sam narod,ja sam išao tamo(u rat) izašao sam im na crtu,išao sam ja (narod) da ih u oči pogledam…Sedeli smo tako ja (narod) na nekim kladama u nekom selu podno neke planine i čekali da njima(ustašama) dođu amerikanci i da im otvore skladište oružja raznog(govorilo se;najveće skladište u bivšoj….)i da nas napadnu i da se mi onda ko biva povučemo(da izravnamo linije)i da nam pukovnik neki Arsić…neki komadant,kaže:”Ko hoće u rat neka ide ko neće ja ga neću moliti”…
    Krivi su dakle titovi generali,titovi,pukovnici, rezervne starešine,(mrtvi njihov komadant još im je komandovao),kriv je “beograd”,Valjevo nije,nije ni Šabac ni Novi Sad,kriv je “beograd”,onaj Mihizov,onaj “beograd” koji kada god postane demokratski,on uvek pređe na neprijateljsku stranu….
    Sećate li se Tapuškovića;”prijatelja suda”,sećate li se drugih prijatelja toga suda,samo nikada nisam prijatelj bijo ja i jedino ja (narod) ništa nismo krivi!
    A ,mogli smo (to je rekao i Majkl Rouz),zgaziti ih do podne,a moj Drug Borko i on je nešto rekao, i sa pokrićem je rekao;Mogli smo staviti mleko naokrenuti na jedinicu i otiću u rat,sjebati govna i stići kući,dok mleko ne prokipi….Ali,nije dao “beograd”!

  6. …a da trknemo mi do “beograda”,pa da gore posmenjijemo…pa da onda krenemo na OVE,pa da naoružani narod za par dana ide kući,jesen dolazi vinograde treba brati….Govorio opet Moj Drug Borko,i predlago’ “da trknemo do “beograda”….
    Nismo “trknuli…..”,ostali smo sve do onog dana dok nam “beograd” nije javio,da smo izgubili…
    …kako izgubili,kad nismo za pravo ni počeli….opet se jogunio Borko,a ja mu tada rekao i evo i vama ću ponoviti:”izgubili smo Borko,još onoga dana kada tebe nismo poslušali da “trknemo do “beograda”….
    A možemo mi ovde palamuditi,mudrovati i tražiti razne krivce,ali javljam vam ja (narod),da smo mi bili deset kilometara isped nenaoružanog naroda na linijama na kojim smo zaustavljeni od “beograda” i onih u belom “evropljana” nekih,(promatrača,nadgledača,pomagača, rasturača)i čujemo mi da je narod krenuo iz svojih kuća,narod bree,koji je desat kilometara iza nas,narod koji mi čuvamo,deset kilometara ispred naroda,čujemo mi krenuo narod, beži u Srbiju i ne možemo da verujemo,Borko plače,(a ja dugo pre mislio da on nema suza)ja ne plačem,meni se činilo da sam umro…
    Sada ,eno ih slave,kažu pobedili su nas,a znate li vi gospodo moja,da kada smo mi krenuli i prešli onu reku koja poništava Dunav(kakav Dunav,to se samo Sava produžava),da smo se mi vozili autobusima ko da smo na ekskurziju krenuli,i da ih 20 dana nigde nismo mogi ni stići ni videti….
    Evo danas znam,jeste… izgubili smo,ali ne od njih,njih sočiti nismo mogli,jedan je iz Gore (koja nije Fruška) govorio:”Neću iz rata dok ne vidim barem jednoga,kako ću đedu predoči….”Evo danas znam,da nas je pobedio “beograd” i danas vidim da “beograd” ne zna šta da radi sa tom “pobedom”!
    “beograd” sedi u Adu(hag) kao “prijatelj suda” sedi tamo advokat,koji kaže sada da je sud nelegalan…otišao tamo advokat,da se stara da se pravilno tumači zakon,kojeg je sud sam za sebe pisao,zakon kojeg ne priznaju glavni osnivači…. išao je tamo i”prijatelj suda” da pomogne,kao što je i red da prijatelj prijatelju pomogne…Tako je “sud” postao legalan i legitiman….
    A,tamo “sedim Ja (narod) kojem je “mleko prekipelo” i “vinogradi ostali neobrani”….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *