SUBNOR: Nismo protiv snimanja serije o „Ravnoj gori“

Deviza RTS-a je „Vaše pravo da znate sve“ – izuzev istine, poručuje se u saopštenju čiji je potpisnik Predsedništvo SUBNOR-a Srbije i koje u celini objavljujemo

RTS neprekidno izbegava istinu obaveštavajući javnost da se SUBNOR protivi snimanju serije o „Ravnoj gori“, što je puna zloupotreba istine. Nismo protiv snimanja serije. Ne mešamo se u umetničku slobodu stvaranja, koja je krajnje zloupotrebljena. Mi smo samo protiv da RTS nasilno otetom pretplatom tu umetničku slobodu samoproklamovanih stvaralaca plaća našim novcem. Neka oni to rade na slobodnom tržištu, kao svuda u svetu, i snimaju što im god padne na pamet, ali da potvrdu ne traže u narodnom džepu. Odavno smo se o tome izjasnili, kao io onome što ćemo uskoro učiniti ako se nastavi finansiranje serije sredstvima (našim) RTS-a, dok se ne obustavi njeno finansiranje i vrate RTS-u dobijena narodna sredstva. SUBNOR se neće mešati u slobodno umetničko stvaranje, pa makar to bila i serija „Ravna gora“ ili već prisutna ideja o seriji „Okupacija Beograda 20. oktobra 1944. godine“.
SUBNOR želi da obavesti javnost, što RTS stalno izostavlja iz našeg reagovanja, ko su Bajićevi i Tijanićevi istoričari, šta je Institut za savremenu istoriju Srbije, koji su ključni nosioci „istorijske istine o NOB i Oslobodilačkoj antifašističkoj borbi naroda u okupiranoj Srbiji“ i kakva je veza Instituta sa SPO. Opšte je poznato da su čelnici SPO idejni, politički i finansijski mentori te ustanove. Sramota je za srpsku istorijsku nauku što je ugledna institucija postala ekspozitura minorne partije. Njihova istina je davno ispričana ulična priča potomaka i poštovalaca srpskih saradnika sa fašističkim okupatorima, u naporu da rehabilituju njihovo delo i učinjene ratne zločine protiv svog naroda. O tome smo hteli i želeli da obavestimo javnost, što RTS polemišući sa nama izbegava. Od brojnih listova, u kampanji rehabilitacije srpske saradnje sa fašističkim okupatorima, ističe se „Blic“, kao verni pomagač tog nauma.
Svakodnevno se na RTS-u pojavljuju njegovi glasnogovornici koji objašnjavaju navodno neukom narodu kako je evropski zahtev da se javnom servisu moraju obezbediti potrebna sredstva, ali bez uticaja na trošenje i na program te medijske ustanove. Te dve „sitnice“ prepuštaju se volji klana i njegovoj interesnoj, ideološkoj i političkoj potrebi i volji. Svetogrđe je uticati na program onih koji finansiraju tu ustanovu i kontrolisati slobodu trošenja sredstava.
Ne znamo, bar SUBNOR, da takav javni servis postoji u Evropi. Možda to Tijanići i Bajići znaju, ali neće da nam kažu. A dotle ta ustanova može biti prćija onih koji joj u svom ličnom interesu uzurpiraju poziciju i liju krokodilske suze da sve to rade u opštenarodnom i društvenom interesu, samo su neshvaćeni od nerazumnog srpskog plebsa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *