Štab za vanredne situacije: Pogoršana bezbednosna situacija

Na području opštine Kosovska Mitrovica došlo je do pogoršanja bezbednosne situacije, ocenjeno je na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.

U zaključcima nakon sastanka Štaba navodi se da je na snazi pokušaj sprovođenja sveobuhvatne strategije koju su Albanci pripremili u saradnji sa delom međunarodne zajednice, a čiji je okupacija severa pokrajine i nametanje kosovskih institucija.

Štab je najoštrije osudio jutrošnji incident u multietničkom naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici gde je došlo do pucnjave ali i pasivno ponašanje KFOR-a, EULEKS-a i kosovske policije koji, kako se navodi, nisu pokušali da spreče i uhapse Albance koji su pucali na okupljene Srbe.

“Odsustvo reakcije smatramo direktnom podrškom pokušajima da se promeni etnička struktura stanovništva u Kosovskoj Mitrovici. Odgovornost za eventualnu eskalaciju nasilja snosiće isljučivo pripadnici međunarodnih snaga koji su zaduženi da osiguraju mir i bezbednost za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji,” dodaje se u saopštenju.

Zbog pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova danas će na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici sa početkom u 12 časova biti održan protest građana, dodaje se u saopštenju Štaba.

Štab za vanredne situacije pozivao je građane da ostanu mirni i ne dozvole da budu isprovocirani.

“U slučaju da međuanrodne snage ne preduzmu potrebne mere da zaštite srpsko stanovništvo u Kosovskoj Mitrovici, obavezu da osiguraju bezbednost građanima preuzeće pripadnici Civilne zaštite u skladu sa odredbama Ženevske konvencije”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: http://www.radiokim.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *