NIKOLIĆ U 103 IZVEŠTAJA

BEOGRAD, 10. novembar 2012. (FoNet) – U periodu od 1.aprila do 8.novembra ove godine, Tomislav Nikolić se spominje u 103 B5 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema, izjavio je danas FoNetu i B92 prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je napomenuo da je Nikolić u tom periodu ostvario samo jedan telefonski kontakt sa licem iz Republike Srpske (RS), inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera.

U periodu od 1.aprila do 8.novembra ove godine Vučić se, kako je rekao, spominje u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacionih sistema. U tim izveštajima su evidentirane njegove različite vrste komunikacija sa više inostranih predstavnika.

U tom periodu postoje i četiri urađena listinga Nikolića i četiri listinga Vučića, pri čemu je za Nikolića bio jedan neuspešan pokušaj od kada je postao predsednik Srbije. Za Vučića je, pri tome, kako je dodao, bilo jedno uzimanje listinga od kada je postao potpredsednik Vlade Srbije.

Napominjući da ima dokaze za svoje navode, Vučić je, kao primer, pomenuo novinara i člana SNS Vladimira Đukanovića, koji je stavljen na mere, što je korišćeno za vađenje listinga i mere nadzora nad njim i Nikolićem.

Postojao je zahtev i za uzimanje listinga predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i Vučića, zbog lica koje se zove Zvonimir M, za koga Vučić tvrdi da ga nikada nisu videli, ni čuli, ali da misli da je reč nekom kulturnom radniku ili producentu.

Očito je to bila maska da bi se došlo do naših kontakata i kretanja, ocenio je Vučić i naglasio da o tome ko je tražio listinge ne bi govorio dok se ne završe predistražne radnje, mada “ima sve u papirima”, ali je naveo i da ima zahteva za “povlačenje tih naloga”.

Kad budemo to uradili, onda ćemo izaći u javnost i videćete brzo po događajima u određenim državnim organima šta smo ustanovili, rekao je Vučić, napominjući da će sigurno biti promena.

Vučić misli i da je premijer Ivica Dačić zainteresovan da se to istraži i završi.

Ukazujući da prokupljanje podataka na političkom i medijskom tržištu nekome može da donese dobrobit, Vučić je precizirao da je, u periodu od 2002. do 2012.godine, ukupno primenjeno 77.235 mera potpune kontrole telefonskih i

internet komunikacija.

Najveći problem u svemu tome je nedostatak regulative, ukazao je Vučić i objasnio da misli na normative, kao akte koji su niži od akata podzakonske snage i koji su ostavili pravnu prazninu.

Zbog toga su i MUP i BIA mogli da donose odluke o proširenju mera, napomenuo je Vučić, što se neretko primenjivalo i primenjuje na političare.

To ćemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata, rekao je Vučić.

U periodu od 2006. do 2012.godine, za potrebe BIA i MUP izvađeno je ukupno 111.436 listinga, dodao je Vučić i napomenuo da se broj mera svake godine povećavao za 30 odsto.

Najvažnije je da ljudi u Srbiji znaju da imamo nameru da sprečimo svaku vrstu pogrešne upotrebe, namerno da izbegnem reč zloupotrebe, i brzo izmenimo zakonske propise, izjavio je Vučić.

On je ponovio da će biti donete i određene uredbe, usklađene sa zakonom, kako bi popunile pravne praznine, kao i preduzete izmene Zakona o krivičnom postupku, o čemu će se razgovarati i sa poverenikom za informacije Rodoljubom Šabićem i ombudsmanom Sašom Jankovićem.

Ne želimo da otežavamo posao BIA, MUP i svima ostalima, ali hoćemo da zaštitimo ljude od protivpravnog ponašanja bilo koga iz vlasti i bilo koga od predstavnika državnih organa, objasnio je Vučić i istakao da je to najvažniji zadatak.

Kada budemo izmenili propise, svaki građanin će znati da njegova prava moraju da budu garantovana, naglasio je Vučić i objasnio da, pri tome, misli i na političke protivnike.

Nadam se da se niko više u budućnosti neće pokrivati istražnim sudijom ili izmišljenim nalozima za proširivanje mera zbog bilo kakve operativne akcije, rekao je Vučić, samo da bi se došlo do mera nadzora za nekoga ko je političar ili čije je kretanje potrebno pratiti.

Jedan komentar

  1. Gospodine Vučiću i seosko dete zna kako se treba ponašati kada
    taknete OSINJAK. Pazite ubodi Osa budu nekad smrto nosne. Znam
    nekad u mojoj Tenji sipali smo vrelu vodu na osinjak. VI imate
    državne organe koji mogu i moraju ta gnezda uništiti da bi SRBIJA
    krenula u napredak obnove porušenog nacionalnog jedibstva iSJEDINJENJA u jedinsvene misli ko nam je uvek i sada prijatelj a
    može i hoće pomoći to sigurno nisu oni koji su nasuvek ali baš
    uver BOMBARDOVALI. Rusija čeka VAŠU odluku a narod je rekao na
    STADIONU KAD JE PUTIN BIO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *