Briselska večera

Šta nam sledi posle još jednog sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija kod Ketrin Ešton?

Ako je u sredu uveče, kada je nastajao ovaj tekst, i bilo prerano da se utvrdi ko je teže svario briselsku večeru sa komesarkom EU diplomatije Ketrin Ešton – premijer Srbije Ivica Dačić ili Hašim Tači – pouzdano znamo da se na vest o njihovom zajedničkom obedu zagrcnuo svako ko oseća da je Kosovo i Metohija srce Srbije, a ne predjelo na stolu onog prištinskog trgovca ljudskim organima. Zagrcnusmo se, tako, i zbog društva okupljenog na večeri, ali i zato što je tema ove radne večere bila poznata javnosti baš koliko i lokacija na kojoj je večera održana. Večeralo se negde u Briselu, uz večeru razgovaralo nešto o Kosmetu. Evropski, dakle, transparentno.
Zajedničkoj večeri Dačića i Tačija – drugom njihovom susretu posle onog istorijskog, 19. oktobra, održanog samo da bi bio održan – prethodili su njihovi odvojeni sastanci sa Ketrin Ešton na kojima se, prema najavama iz Brisela, dogovaralo ono o čemu će premijer Srbije i Tači razgovarati dok budu jeli, valjda u predahu između dva zalogaja i gutljaja vina.

[restrictedarea]

DIJALOG O KANCELARIJISudeći po rečima Marka Đurića, savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića za spoljnu politiku, i ovonedeljni je susret Dačića i Tačija samo još jedan u nizu onih pripremnih, ali – dodajemo – takođe potencijalno opasnih po interese i teritorijalnu celovitost Srbije, jer je najavljeno da će se razgovarati i o primeni dosadašnjih briselskih sporazuma, uključujući, znači, i onaj kojim su Borko Stefanović i Edita Tahiri uspostavili granicu između Srbije i „Kosova“: „Tek narednih nedelja i meseci možemo očekivati dublje ulaženje u suštinu odnosa između Beograda i Prištine. U ovoj fazi razgovori će verovatno najviše biti vođeni o samim razgovorima, i sprovođenju sporazuma koji su dogovoreni u prethodnom periodu.“ To je, posle susreta sa Tačijem, potvrdio i Dačić; razgovaralo se, rekao je, „o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno“, i otkrio da je dogovoreno da narednog meseca počne da se primenjuje IBM dogovor o granici između Srbije i njene južne pokrajine: „Sporazum o upravljanju prelazima neće biti moguće odmah realizovati, ali će to sigurno biti narednih meseci, jer potrebno je vreme da se to pripremi. Ne postoji ništa što bi ih odložilo na duže vreme.“ Taman kako su briselski zvaničnici, gladno iščekujući večeru Dačića i Tačija, birokratski zagonetno i najavili da očekuju „da će njih dvojica otvoreno razgovarati o nastavku dijaloga i značajnim temama“…
A šta nam sledi posle tog otvorenog razgovora o značajnim temama? Pošto su nam glavne organizatorke ovih sastanaka, komesarka Ešton i sekretarka, državna, Hilari Klinton, prošle nedelje jasno poručile da o statusu Kosova nema razgovora – jer je status rešena stvar bez obzira na ono što piše u Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN – a mi pristali i na takav dijalog, postaje i sve izglednije da smo sve bliže i ispunjenju drugog od ona tri zahteva Miroslava Lajčaka, slovačkog šefa diplomatije i ličnog izaslanika baronese Ešton.
On je, podsećamo, posle majskih izbora u Beograd doneo listić sa tri tačke. Prva – susret premijera Srbije sa Hašimom Tačijem – ispunjena je i pre nego što smo stigli da pomislimo da je tako nešto uopšte moguće. Treća – ukidanje srpskih institucija na Kosmetu – mogla bi da počne da se ostvaruje kada se, kao što je prošle nedelje zatražio Vašington, za početak učini transparentnim njihovo finansiranje iz Beograda. A druga Lajčakova tačka, drugi zahtev Srbiji, bilo je otvaranje kancelarija Srbije na „Kosovu“ i „Kosova“ u Srbiji, iako Srbija, kao što je poznato, već ima Kancelariju za Kosovo i Metohiju.
„Prema nekim najavama“, javio je „Dojče vele“, „prvo bi moglo da dođe do dogovora o otvaranju tzv. Kancelarija za vezu u Beogradu i Prištini“. Ove je najave, na sebi svojstven način (što znači da bi trebalo čitati pažljivo) potvrdio i Ivica Dačić, dan pred polazak u Brisel: „Tačno je da je bilo takvih predloga i ideja, ali to ne znači da će svaka ideja moći da se ostvari. To što mogu da kažem je da će biti ljudi zaduženih za ostvarivanje sporazuma, međutim ima pogrešnih interpretacija o karakteru tih kancelarija, nazivaju ih predstavništvima ili ambasadama, što se može rešiti jedino posle definisanja statusa Kosova od strane Srbije.“
A o istoj je ideji, kao prethodnici za ono što „Kosovo“ zaista želi, progovorio i njihov, eks, ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj; rekao je da je „model dve Nemačke“ interesantan za učlanjenje „Kosova“ u UN i da je „otvaranje kancelarija za vezu između Srbije i Kosova u funkciji takvog modela“…
A Dačić i Tači večerali su potaž od povrća, sireve, ribu list, čokoladni mus i crna i bela vina iz Francuske. Prijatno.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Boze mili, kada cemo se resti ovih iskezenih.

  2. Lice govori sve!

  3. … a pitanje ‘premijeru’ bi bilo: da li on to sprovodi predizbornu kampanju, za slucaj da se ‘priklanja’ – Djilasu ???

  4. Ko želi u Evropu mora imati i zubato društvo,falio je onaj koji
    nezna za Žutu kuću Kuršner.Ali zato su dva rođena sa KOSMETA pili
    rujno vino a Šarac čekao ispred mehane i kopitom udarao o Briselski kamem ljuti. Nečujemo da su onako uz nazdravljanje pomenuli trgovinu ljudskim organima red je bio da im zalogaj zastane u grlu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *