Islamizacija Balkana i tajni naum evropskih vlada

Piše Zoran Milošević

Taktičko usmeravanje islamskih ekstremista na Balkan i njihova „zaštita“, bilo ćutanjem ili pak nepreduzimanjem mera od strane vodećih zemalja EU, motivisano je nizom razloga, između ostalih i namerom da reše „islamsko pitanje“ u svom „dvorištu“

Zapad ima dugu tradiciju objavljivanja dobro i kvalitetno pripremljenih izveštaja i podatka o postojanju u Evropskoj uniji razvijenih mreža (javnih, polutajnih i tajnih) islamista i fundamentalista raznih boja, kao i različitih ekstremističkih grupa koje parazitiraju na islamu. Službe bezbednosti država Unije periodično raportiraju o sprečenim terorističkim akcijama, čiji su akteri, uglavnom, iz neke od bivših evropskih kolonija, gde islamisti regrutuju svoj kadar. Pored toga, i različite nevladine organizacije i fondacije pripremaju analize u kojima se ističe prisustvo islamskih ekstremista na univerzitetima Unije, kao i među prostitutkama i u zatvorima.

BAJKA NIJE DUGO TRAJALA Za razliku od navođenja podataka o tome šta se dešava ne teritoriji Evropske unije, potpuno se prećutkuje postojanje i delatnost islamista na Balkanu, gde islam ima duboke korene već nekoliko vekova unazad i gde muslimani veoma lako potpadaju pod uticaj ekstremista. Išlo se, kao što je poznato, dotle da je pod uticajem bivšeg reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine M. Cerića započeta priča o nekakvom „evropskom islamu“, koji se po svojoj civilizovanosti razlikuje od drugih varvarskih varijanti islama. No, ta bajka i iluzija kod Evropljana, naravno, nije dugo trajala.
Jedno od prvih svedočanstava da je uticaj islamista na Balkanu porastao jeste teroristički čin u bugarskom gradu Burgasu, juna 2012. godine. Tada je od islamskog samoubice, koji je aktivirao bombu u autobusu sa izraelskim turistima, stradalo više od 30 ljudi.
No, islamisti, takođe, menjaju svoju strategiju. Trenutno su, prema mišljenju Irfana al Alavija iz Instituta „Gateston“, odustali od terorističkih akcija na Balkanu i posvetili se propagandi svojih ideja među stanovništvom. Jedan od načina je otvaranje i puštanje u rad međunarodne satelitske televizijske islamističke stanice na Kosmetu pod nazivom „Peace TV“, čije je kompletno rukovodstvo došlo iz Saudijske Arabije i Indije, a koje koordinira fundamentalistički propovednik – islamista Zakir Naik. Cilj „Peace TV“ je da u skladu sa islamskim tumačenjem vremena emituje dvanaestočasovne vesti i intervjue, od 9.30 do 22,00 č. Meta ove televizije su, naravno, lokalni muslimani, koji inače čine oko 90 odsto stanovnika pokrajine. Trenutno, delatnošću „Peace TV“ „rukovodi“ lokalni Centar za islamske studije – veoma tajanstvena organizacija koja nema adresu, ni konkretne ljude, već postoji na Internetu i u okviru televizijske stanice. Centar govori da se bavi naučnim istraživanjima i izdavanjem fatvi, ali pri tom nijednom nije objavio imena svojih „naučnika“ i saradnika, kao ni izvore finansiranja, a otvoreno upućuju na veze sa Naikom.
Zakir Abdul Karim Naik je po profesiji lekar, rođen u Indiji, bez ikakvog formalnog teološkog islamskog obrazovanja, a do sada se proslavio kao javni podržavalac terorizma, uključujući i akcije Al kaide i Osame bin Ladena. Nadaleko je poznata njegova misao „Svaki musliman je u obavezi da bude terorista“, koju je izgovorio u video-poruci (nalazi se na Internetu) u kontekstu razmišljanja o napadima Osame bin Ladena na SAD. Njegovu delatnost su nebrojeno puta razmatrali i osuđivali oficijelni predstavnici islama u Indiji, a vlasti Velike Britanije i Kanade su mu 2010. godine zabranili ulazak na teritorije ovih država. U izdanju „Religija i bezbednost u Južnoj i Centralnoj Aziji“, Zakir Naik se opisuje kao propovednik ideologije selefija. On je osnivač i predsednik Islamskog istraživačkog fonda u Mubaiju, u Indiji, a koji je formalni osnivač televizije „Peace TV“, čije sedište je u Dubaiju, Saudijska Arabija. „U svojim emisijama ova televizija promoviše najrigidniju varijantu vehabizma, a u agresivnim formama napada šiite, neekstremne sunite, Jevreje, hrišćane i hinduiste“. Pošto je „Peace TV“, kako smo već naglasili, satelitski kanal, već je preko određenih operatera dostupan i u Albaniji, naravno na Kosmetu (Srbija), u Federaciji Bosne i Hercegovine i Makedoniji, iako je, kako smatra citirani Alavi, vode dokazani ekstremisti iz Južne Azije. Cilj „Peace TV“ je širenje uticaja među lokalnim muslimanima – Albancima i Bošnjacima. Da bi se to realizovalo, mnogi ekstremni islamski propovednici su već došli u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, a njihovo učešće u emisijama je već planirano.

[restrictedarea]

„Peace TV“ je do sada program emitovao na engleskom i urdu jeziku za stanovništvo Južne Azije, kao i za ljude sa ovog prostora koji žive po celom svetu. Sada ova televizija emituje program i na albanskom (u pripremi je i program na „bosanskom“ jeziku), a učesnici programa su muslimani sa Kosmeta skloni vehabizmu, poput Sabrija Badžgora, koga smatraju drugim vehabijskim sveštenikom na Kosmetu i Naimom Ternavom, !glavnim imamom“ ovog dela Balkana. Obojica spomenutih vehabija kritikuju sve lokalne imame i veroučitelje koji ispovedaju tzv. umereni islam, a oba propovednika su učesnici brojnih spornih incidenata u islamskoj zajednici na Kosmetu. Tako su, 2011. godine smenili bez obrazloženja sedam profesora sa Fakulteta islamskih nauka Kosova, a u martu ove godine smenili su sa dužnosti unerenog imama Muslija Verbanija, što je izazvalo masovne proteste među muslimanima na Kosmetu.

DOBRODOŠLICA LOKALNOG STANOVNIŠTVA Jula 2011. godine „Peace TV“, kao i Centar za islamska istraživanja, raširio je kampanju za podršku izgradnje vehabijske megadžamije u centru Prištine. Kampanja je bila toliko agresivna da su je mnogi lokalni muslimani ocenili kao ekstremističku, jer se sve odvijalo pod parolom „čišćenja“ muslimanske teritorije od „devijacija“ izgrađenih od sufija
(koji čine 40 odsto muslimana u zapadnom delu Kosmeta).
Što se tiče finansiranja mnogih sumnjivih inicijativa, koje se pokrivaju navodnom humanitarnom delatnošću, prema informacijama Alavija deo svojih novčanih sredstava na Kosmet je prebacio islamski humanitarni fond „Rahma“ („Milosrđe“), koju vodi pokret Deobandi, koji je svoju ideologiju proširio među muslimanima Britanije. Pokret deluje u britanskim gradovima Bolton i Lajster, i više puta je dovođen u vezu sa pokretom talibana. Na Kosmetu fond podržava ekstremističkog propovednika Kastriota Duku, koji je 2010. godine osnovao džamiju u kojoj vodi program za beskućnike nedaleko od grada Skenderadž. Više od šest hiljada lokalnih muslimana je potpisalo peticiju vlastima da zatvore ovo navodno sklonište za siromašne zbog širenja ekstremizma. Imam Duka je primoravao čak i devojčice da nose nikab, tj. da se „pokrivaju“.

ZAKIR ABDULKARIM NAIK

Ovim delovanjem situacija se menja: donedavno ekstremističke islamske organizacije na Balkanu delovale su naime podalje od javnosti, skoro tajno, ali sada menjaju taktiku. Kako, naime, države Evropske unije sve češće ovim aktivistima, odnosno ekstremistima zabranjuju ulazak na svoju teritoriju, oni traže u Evropi prostor sa kojeg mogu da deluju, a Kosmet, Albanija, Makedonija i Bosna i Hercegovina su idealna mesta: jer imaju brojne muslimanske zajednice koje se lojalno i sa simpatijama odnose prema pridošlicama.
Napomenimo i to da mediji Unije sve češće pišu da je BiH „na putu (re)islamizacije“. Poslednjih godina samo u Sarajevu je sagrađeno više od 70 džamija, stalno se odvija proces restauracije starih džamija, dok bi za izgradnju crkve trebalo čekati godinama. Vlasti Federacije BiH ne žure da vrate crkvenu imovinu, konfiskovanu u doba komunizma.  Međutim, što se tiče islamske zajednice, proces restitucije se odvija znatno brže.  U Sarajevu je davno preimenovano stotine ulica. Svojevremeno u jednom od bosanskih sela stanovnici su stavili ploču Ulica 14 šahida. Preduzeti su pokušaji nametanja muslimanskih običaja čak i u vazduhu – pre nekoliko godina je saopšteno da je u avionima BiH „Erlajnz“ zabranjeno korišćenje alkohola i svinjetine, a na zemlji je proteran Deda Mraz iz vrtića, kao neislamska kulturna pojava.
Jedan od proširenih islamskih pokreta u zemlji je vehabizam. Kardinal Vinko Puljić je izneo podatak da samo u glavnom gradu  BiH ima  od tri do pet hiljada vehabija, dok vlasti Federacije BiH stalno izbegavaju da o broju i delatnosti vehabija raspravljaju. Prema podacima „Independent katolik njuza“, više od sto hiljada  mladih bosansko-hercegovačkih muslimana upoznalo je tu ideologiju putem  brojnih nevladinih organizacija. Interesantno je, međutim, da je  tačka posvećena vehabijama zbog nečega brisana iz dokumenta Evropskog parlamenta o BiH. Evropljani su se ograničili pozivom da se bore protiv svih oblika ekstremizma. Slučajno?

KA ISLAMIZACIJI PRAVOSLAVNIH SRBA  No, mnogi analitičari ističu pretpostavku da ovo „usmeravanje“ islamskih ekstremista na Balkan i njihova „zaštita“, bilo ćutanjem ili pak nepreduzimanjem mera, od strane evropskih vlada nije slučajno. Jer, kako navode, postoje najmanje dva velika razloga za to. Izgradnja gasovoda „Južni tok“ je geopolitički projekat usmeren na istiskivanje Zapada sa ovog prostora, a islamski ekstremisti sa Kosmeta trebalo bi prvi da terorističkim akcijama onemoguće njegov normalan rad. Zapadu, posebno SAD-u i Velikoj Britaniji, odgovara i dalja islamizacija pravoslavnih Srba, jer se time proruski srpski nacionalni korpus deli, kako se to već dogodilo za vreme ropstva pod Turcima, na dva dela: pravoslavce, koji ostaju verni srpskoj naciji i muslimane, koji će preći u bošnjački, turski ili albanski nacionalni korpus, a svi oni su verni Vašingtonu, ističe ruski profesor Višnjakov. Drugi razlog, prema ovim analizama, jeste želja vodećih država Evropske unije (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Holandija) da reše „islamsko pitanje“ u svom „dvorištu“. Deo rešenja je i preseljenje muslimana na Balkan, tačnije Kosmet, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu je postignuta saglasnost vodećih država Unije, da jedan od uslova za ulazak ovih država u Evropsku uniju bude i prijem određenog broja muslimana iz Unije (kvote su već spremne, ali su još uvek tajna), a očigledno je da su oni koji bi trebalo da propagandno i fizički pripreme teren već došli.
Za Balkan to znači da se suočava sa novim izazovom, a prvi na udaru su muslimani na Kosmetu i Bosni i Hercegovini, jer njihovi politički lideri nemaju tradiciju, ni iskustvo vođenja državnih institucija, pa je, između ostalog i zato, trebalo istisnuti srpsku državotvornu tradiciju i iskustvo sa ovog prostora. „Taktika“ političara sa Kosmeta i BiH, do sada, a verovatno će tako biti i u buduće, svodila se na prostu formulu „zaštititi religiozne tradicije predaka od novotarija“, bez ulaženja u suštinu problema.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. … izgleda mogucim, novi ‘lukavi’ plan – o ‘premestanju’ muslimana iz zapadne Evrope na Balkan ( gde bi Turska bila njihov ‘patron’) ?! Jos jedna, suluda ideja, da se ispravi ranija suluda ideja nesmotrenog ‘multikulturalizma’ ?! Kada se u Begradu pojavila ‘masa; Roma, koji znaju samo albanski i koji su ‘bez dokumenata’ ( sto je naivno verovanje, jer su mnogi Romi, nakon proterivanja sa ‘zapada’ – menjali imena i dobijali nova dokumenta ?!) – mogao se naslutiti neki tajni dogovor o ‘readmisiji’ ( a koja to nije – jer su primljeni strani drzavljani) – sve u naponu “bez alternative” ?! Najbolje bi bilo za novu vlast, da jednim zakonom stavi van snage propise, akta i sporazume ‘zutih’, ali, to, ipak nije tako jednostavno ?! Ali, sve ono sto je suprotno Ustavu i javnom poretku Srbije – mora da se eliminise iz pravnog sistema, ako se zeli ‘graditi’ pravna drzava ?!…. A muslimanima ‘slovenskog’ porekla bi nakon poruke “ostajte ovdje”, valjalo napomenuti da bi najbolje bilo da se vrate ‘vjeri pradedova’ , jer sa takvim ‘zapadnjackim’ naumom – “Sljiva i piva” bi bilo najmanje cega bi se morali odreci !?

  2. Ipak kad se sve sagleda jasno je da mi nismo nikakava država jer još uvek podržavamo titinu filozofiju delenja Srba na ove ili one veroispovesti i to na temu lokalnih ili republičkih televizija, pa tako nemamo ni svoj muslimanski program za naše Srbe muslimane kao srbi već nam ih oduzimaju i prave od nas naše neprijatelje svakojake protuve ovog sveta koje finansiraju vladari iz senke kako kaže radišić ili čovek koji sve zna lucić, jer ni jedna religija nije teroristička niti agresivna već se tu uplela klasna borba kao religijski nastavak u ostvarivanju općeg nereda i haosa među ljudima sa ciljem eugenike onih istih vladara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *