24. septembar – POTVRĐEN SPORAZUM O PRELAZIMA

BEOGRAD – Vlada Srbije sutra će uputiti pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton,u kome navodi da prihvata da započne sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima na Kosovu, potvrdio je novi ovlašćeni pregovarač Srbije Dejan Pavićević. Taj sporazum je u februaru u Briselu parafirao tadašnji šefpregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.  Evropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Briselu naveo da je “odluka Vlade Srbije da potpiše sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dobrodošao i da se nada da će uskoro taj sporazum biti primenjen u praksi”.  File je u saopštenju pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom koji je Beograd potpisao s Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

“To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih”, rekao je File.  Potpis na tehnički protokol, koji je u februaru parafirao Stefanović, potpisao je direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine Dejan Pavićević.

“Ja sam kao novi ovlašćeni pregovarač Republike Srbije izvršio takozvanu razmenu pisama sa Evropskom komisijom što podrazumeva slanje pisma gospođi Ešton, u kome Republika Srbija navodi da prihvata da započne sa impelementacijom sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom”, rekao je Pavićević za B92.

Tada će biti formirane radne grupe, napomenuo je on, “koje će se baviti time i kroz koje ćemo mi pokušati da ispravimo neke probleme koji postoje i neke stvari koje su nepovoljne po nas”.

“Do same razemene pisama sa EU još nije došlo i ta razmena će se obaviti sutra u Briselu”, najavio je Pavićević.

 

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Nakon tog sporazuma bio je otvoren put da Srbija nekoliko dana kasnije dobije status kandidata za članstvo u EU. Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima vođeni su novembru 2011. godine, ali dogovor nije bio postignut zbog čega je Evropski savet 9. decembra odluku o statusu kandidata za Srbiju odložio za 1. mart ove godine.

Izvor: Fonet

3 komentara

  1. A ša kaže veliki hodočasnik, kancelar Vulin ,europejac!Mora veli da se prihvati Stefanovićevo, pa i ako se sam Stefanović odriče svoga parafinskog dela!?

    Koja je bre ovo obmana, a uz put spinovanje do bola, nema ulja, cene se dižu, jopet fijat fića, navodna hapšenja, pa politika i novosti, dinar ala jorogovanka, sve neke isprazne drame i ludila….farsa do farse!

    Pod parolom ” za sve je kriv predhodni režim”( a jeste),ali novi režim nastavlja sa suludom politikom, ubrzava proces poniranja , ulizivanja Jevropi i dojčerima,zamajavaju na kvadrat, spinuju do bola, ekonomija jurca u kolaps, cene kidišu u visinu, vladaju demagozi-oportunisti-nesposobnjakovići…..ovo su đavolja posla!…..ovi ne puze već, jašu kauboji u vele-predaju.

    Kako je počelo ni narukvice, ili kućni pritvor-parti za*ebavanje, neće dobiti ni ogoljeni krimosi, ni teški lopovi i barabe, već u vrh glave 30 dana istražnog zafrkavanja!

    Uslikaste li onaj maršalov heliodrom u Bajčetini!? Za poslednjih mesec dana više je maršal Nikolić imao parada nego onaj maršal

    Šta na sve veli sir Oliver od “džastis”!
    ________________________________________

    SLOBO, SRBINE i SLOBODO !

  2. Eto nam Granice sa Kosovom i Metohijom. Ova vlada je katastrofalna! Ali nsrod Srbije,bar vecins, NEzeli u EU!

  3. Proglasiti Slobodana Milosevica za Sveca,odmah!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *