24. септембар – ПОТВРЂЕН СПОРАЗУМ О ПРЕЛАЗИМА

БЕОГРАД – Влада Србије сутра ће упутити писмо високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон,у коме наводи да прихвата да започне са применом споразума о интегрисаном управљању административним прелазима на Косову, потврдио је нови овлашћени преговарач Србије Дејан Павићевић. Тај споразум је у фебруару у Бриселу парафирао тадашњи шефпреговарачког тима Београда Борислав Стефановић.  Европски комесар за проширење Штефан Филе данас је у Бриселу навео да је “одлука Владе Србије да потпише споразум о интегрисаном управљању прелазима добродошао и да се нада да ће ускоро тај споразум бити примењен у пракси”.  Филе је у саопштењу поздравио протокол о заједничком управљању границом који је Београд потписао с Приштином, изразивши наду да ће доћи до његове брзе примене на терену.

“То потписивање је конкретан знак политичке воље нове Владе Србије да се у потпуности поново ангажује у дијалогу са Приштином како би се нормализовали односи између њих”, рекао је Филе.  Потпис на технички протокол, који је у фебруару парафирао Стефановић, потписао је директор Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Београда и Приштине Дејан Павићевић.

“Ја сам као нови овлашћени преговарач Републике Србије извршио такозвану размену писама са Европском комисијом што подразумева слање писма госпођи Ештон, у коме Република Србија наводи да прихвата да започне са импелементацијом споразума о интегрисаном управљању административном линијом”, рекао је Павићевић за Б92.

Тада ће бити формиране радне групе, напоменуо је он, “које ће се бавити тиме и кроз које ћемо ми покушати да исправимо неке проблеме који постоје и неке ствари које су неповољне по нас”.

“До саме раземене писама са ЕУ још није дошло и та размена ће се обавити сутра у Бриселу”, најавио је Павићевић.

 

Делегације Београда и Приштине постигле су 24. фебруара у Бриселу договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима. Након тог споразума био је отворен пут да Србија неколико дана касније добије статус кандидата за чланство у ЕУ. Преговори о интегрисаном управљању прелазима вођени су новембру 2011. године, али договор није био постигнут због чега је Европски савет 9. децембра одлуку о статусу кандидата за Србију одложио за 1. март ове године.

Извор: Фонет

3 коментара

 1. Василим

  А ша каже велики ходочасник, канцелар Вулин ,еуропејац!Мора вели да се прихвати Стефановићево, па и ако се сам Стефановић одриче свога парафинског дела!?

  Која је бре ово обмана, а уз пут спиновање до бола, нема уља, цене се дижу, јопет фијат фића, наводна хапшења, па политика и новости, динар ала јорогованка, све неке испразне драме и лудила….фарса до фарсе!

  Под паролом ” за све је крив предходни режим”( а јесте),али нови режим наставља са сулудом политиком, убрзава процес понирања , улизивања Јевропи и дојчерима,замајавају на квадрат, спинују до бола, економија јурца у колапс, цене кидишу у висину, владају демагози-опортунисти-неспособњаковићи…..ово су ђавоља посла!…..ови не пузе већ, јашу каубоји у веле-предају.

  Како је почело ни наруквице, или кућни притвор-парти за*ебавање, неће добити ни огољени кримоси, ни тешки лопови и барабе, већ у врх главе 30 дана истражног зафркавања!

  Усликасте ли онај маршалов хелиодром у Бајчетини!? За последњих месец дана више је маршал Николић имао парада него онај маршал

  Шта на све вели сир Оливер од “џастис”!
  ________________________________________

  СЛОБО, СРБИНЕ и СЛОБОДО !

 2. Eto nam Granice sa Kosovom i Metohijom. Ova vlada je katastrofalna! Ali nsrod Srbije,bar vecins, NEzeli u EU!

 3. Proglasiti Slobodana Milosevica za Sveca,odmah!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *